Backaksen kartanon alueelle saa rakentaa kaupan –  asuntoja vain korjattaviin rakennuksiin

KAAVOITUS Backaksen kartanon ympäristö suojellaan asemakaavalla.

Backaksen kartanoalueella sijaitsevan sikalan laajennusosa on rakennettu 1927. Sen pääty on lähellä Puimalaa. Päärakennus sijaitsee kuvassa sikalan takana mäellä. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Backaksen kartanon alueelle laaditaan asemakaava, jolla suojellaan Pakkalan kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokas kartanoympäristö. Kaavan hakija on maanomistaja Helsingin Osuuskauppa Elanto. Suojelu ja siten rakennusten korjaus sekä ylläpito merkitsee HOK-Elannolle miljoonien eurojen kustannuksia.

Kaavassa suojellaan kartanon päärakennus, tilanhoitajan ja puutarhan asuinrakennus, narikka/asuinrakennus, idätysrakennus/juurrutuskellari, paja, kivisikala puuosaa lukuun ottamatta sekä kivinavetta, pihattosikala, kuivuri-puimala, muuntajarakennus, kellari ja vanhempi vesisäiliö. Mitään näistä rakennuksista ei saa purkaa.

Myös osa kartanomäen puista suojellaan.

Kaava sallii suojelualueelle jonkin verran uudisrakentamista, kuten yksikerroksisen myymälän rakentamisen entisen tallin ja puimalan yhteyteen, lähelle Ylästöntien ja Hagelstamintien risteystä. Lähikauppaa ovat toivoneet ympäristön asukkaat ja kansainvälisen koulun oppilaat heille järjestetyissä työpajoissa.

Paljon tilaa vaativaa erikoiskauppaa tai vähittäiskaupan suuryksikköä alueelle ei saa rakentaa. Rakennusoikeutta alueelle on kaavailtu yhteensä noin 2 000 kerrosneliömetriä.

Alueelle voi muuttaa arviolta enintään joitakin kymmeniä uusia asukkaita, mikäli vanhoja rakennuksia korjataan asuinkäyttöön. Rakennuksiin voi tulla myös muuta kuin asumista, kuten ravintola- ja viihdepalveluita, liike- ja toimistotiloja sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia työ-, majoitus-, kulttuuri- ja kerhotiloja tai varastoja.

Uusia pysäköintialueita voi tehdä kaupan, navetan ja puimalan lähelle. Alueelle tulee myös uusi Pitokartanontie, joka lähtee Ylästöntien kiertoliittymästä kartanoalueelle.

Koko kaava-alue on runsaat 13 hehtaaria, josta suojelualuetta on 7,37 hehtaaria.

Kartanon länsi- ja eteläpuolella on kaavassa urheilu- ja virkistyspalvelujen alue sekä ohjeellinen ulkoilureitti. Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue varataan urheilu-, virkistys- ja vapaa-ajan toiminnoille. Alueella sallitaan myös näihin toimintoihin liittyvä rakentaminen, mutta ei suuria urheiluhalleja.

Kaavassa korostetaan muun muassa sitä, että kartanokukkulan maisemasiluetin hallitseva asema pitää säilyttää, koska mäkeä kiertävä avoin maisematila on tärkeä.

Kartanon rakennuksia ja lähiympäristöä koskeva suojelupäätös on tehty Uudenmaan ympäristökeskuksessa (nykyisin Uudenmaan ely-keskus) jo vuonna 1998, mutta sitä ei ole vahvistettu ympäristöministeriössä.

Ympäristöneuvos Tuija Mikkosen mukaan rakennusuojeluasia käsiteltiin ympäristöministeriössä 2013.

–Ministeriö totesi päätöksessään, ettäkohteen kultuurihistorialliset arvot turvaava suojelu ja alueen kehittymisen edellytykset turvataan joustavammin ja luontevammin suojeluarvot huomioivassa asemakaavassa. Ja sehän on nyt hyvää vauhtia etenemässä.

– Tämän vuoksi ministeriö ei vahvistanut Ely-keskuksen vuonna 1998 tekemää rakennussuojelupäätöstä, Mikkonen jatkaa.

Backaksen kartanoalueen asemakaava on tulossa nähtäville. Kaavan hyväksyy lopulta kaupunginvaltuusto.

Uutiseen lisätty (4.1. klo 13.58)ympäristöministeriön kommentti, miksi Ely-keskuksen suojelupäätöstä ei vahvistettu ministeriössä.

Backaksen kartanoalue

Backaksen kartano ja sen lähiympäristö muodostavat merkittävän osan Vantaanjokilaakson kulttuurimaisemaa. Siihen kuuluvat myös Petaksen, Grotensin ja Haltialan kartanot. Backaksen kartanon miljöö on säilynyt melko hyvin.

Kaava-alue on merkitty yleiskaavassa maisemallisesti arvokkaaksi alueeksi, jonka maisemakuvaa on suojeltava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut