Espoon synnytyssairaalan 4000:s vauva syntyi jouluaaton aattona – lapsen äiti: "Toinenkin kilpaileva synnytys siinä oli käynnissä"

Karoliina ja Vesa Aaltoselle syntyi aatonaattona Espoon synnytyssairaalan 4 000:s vauva. Kati Mäki

toimitus

Vuoden alussa avatussa Espoon synnytyssairaalassa on syntynyt tänä vuonna erityisen paljon vauvoja. Sairaalan 4000:s vauva syntyi jouluaaton aattona 23.12.

Espoolaisten Karoliina ja Vesa Aaltosen perhe kasvoi aatonaattona tyttölapsella. Pikkusisaruksen sai perheen esikoinen, vuoden ja 10 kuukauden ikäinen poikalapsi.

Äiti ja tuore vauva pääsivät kotiin jo jouluaattona.

– Pääsimme kotiin kahden maissa ja ehdimme vielä viettää joulua omassa kodissa. Siskon perhe oli täällä joulua viettämässä, Karoliina Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan synnytys oli nopea ja aika helppo. Samoin raskaus sujui hyvin ilman ongelmia.

Ensimmäiset päivät ovat sujuneet kotona rauhallisissa tunnelmissa.

– Tässä sitä pientä vauvaa ihmetellään kovasti. Vauva on melkeinpä vain syönyt ja nukkunut. Tuntuu, että enää ei edes muista millaista se ihan pienen vauvan vauva-aika on. Vauvan myötä myös esikoinen tuntuu nyt jo tosi isolta, Aaltonen sanoo.

Tasanumerovauva tuli puheeksi synnytyshuoneessa, kun kätilö mainitsi, että seuraava syntyvä lapsi olisi 4000:s tänä vuonna.

– Siinä oli toinenkin kilpaileva synnytys käynnissä, mutta meillä synnytys eteni niin nopeasti, että se (tasalukuvauva) ehdittiin saada.

– Ei kai sitä sillä tavalla siinä ajatellut, mutta jälkikäteen ymmärsi, että siinä oli jotakin erityistä.

Perhe pohdiskelee yhä nimeä tyttölapselle.

– Nimeä ollaan mietitty, mutta lopullista päätöstä ei vielä olla tehty.

Joulun pyhien ansiosta myös isä ehtii olla pidempään kotona.

– Kun pääsimme kotiin jo jouluaattona, niin lapsen isäkin ehtii olla pari viikkoa kokonaan kotona, Aaltonen sanoo.

Espoon synnytyssairaala

Jorvin synnytystoiminta siirtyi Espoon sairaalaan helmikuun lopussa. Espoon sairaalassa synnytyksiä on arvioitu olevan vuodessa 4500, HUS:in sivuilla kerrotaan. Espoon uusi sairaala sijaitsee Jorvin sairaalakampusalueella.

Synnytyssairaalassa on syntynyt tänä vuonna erityisen paljon vauvoja. Ruuhkan syy on Kätilöpiston sulkeutuminen. Kätilöopisto suljettiin vuoden 2017 lokakuussa sisäilmaongelmien vuoksi.

Pääkaupunkiseudun synnytykset jakautuvat muuton jälkeen kahteen sairaalaan siten, että Naistenklinikka hoitaa 9 000–10 000 ja Espoon sairaala 4 000–5 000 synnytystä vuosittain, Espoon kaupungin sivuilla kerrottiin Kätilöopiston sulkeutumisen jälkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut