Kasper, 15, palkittiin rauhan edistämisestä – "Jos ei halua puhua, hymy riittää"

KOULURAUHA Yhdeksäsluokkalainen uskoo, että pienillä teoilla voi parantaa koulun ilmapiiriä.

9. luokkalainen Kasper Janhunen on Peltolan koulun oppilaskunnan puheenjohtaja. Hän toimii myös tukioppilaana seiskaluokkalaisille. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Peltolan koulun yhdeksäsluokkalaisella Kasper Janhusella on toive, jonka toteutuminen tuo hänen mukaansa valtavasti rauhaa.

– Kaikki muistaisi, että jokainen saa olla oma itsensä. Ja kaikki otetaan mukaan, ketään ei jätetä ulkopuolelle, Janhunen sanoo.

Janhusen mukaan näin esimerkiksi koulusta tulee paikka, jossa kaikki saavat olla rauhassa. Kaikki saavat kokea olevansa osa ryhmää, jokaisella on kavereita. Ketään ei kiusata.

On tärkeää, että jokainen voi tuntea kuuluvansa luokkaan."

Rauhallinen kouluympäristö syntyy pienillä teoilla.

– Voi avata oven toiselle. Voi kysyä miten menee, tuutko pelaamaan? Jos ei halua puhua, hymy riittää, hän kertoo.

Janhunen puhuu rauhanteoista ja sovittelusta. Näitä molempia nuori mies on toteuttanut eri tavoin viimeisen vuoden aikana. Hän oli mukana järjestämässä Koulurauhan julistus -tapahtumaa, jonka Vantaa järjesti tänä vuonna. Lisäksi 15-vuotias Janhunen on toiminut Peltolan koulussa tukioppilaana ja tänä syksynä myös oppilaskunnan puheenjohtaja.

– Muiden tukioppilaiden kanssa tapasimme uusia seiskaluokkalaisia syksyn alussa. Vietimme aikaa heidän kanssa ja teimme ryhmäytymisharjoituksia. On tärkeää, että jokainen voi tuntea kuuluvansa luokkaan.

Välitunnilla tukioppilaat tarkkailevat, ettei kukaan jää yksin.

– Jos on kiusaamista, mennään väliin ja tarvittaessa kerrotaan aikuiselle.

Työ on tuottanut tulosta ja kiusaamista ei ole tullut syksyn aikana Janhusen tietoon.

Jalkapalloa harrastava Janhunen kouluttautui kesällä jalkapalloerotuomariksi. Tuomarina ja joukkuepelaajana tarvitaan molemmissa taitoa sovitella.

– Tärkeintä on pysyä rauhallisena, hän sanoo.

Janhunen tähtää Ressun lukioon. Unelma-ammattia ei ole vielä nuoren mielessä, mutta yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa.

Rauhantekijä

Tikkurilassa asuva Kasper Janhunen palkittiin joulukuun alussa Arkipäivän rauhanedistäjä -palkinnolla.

Palkinnon myönsi ensimmäistä kertaa presidentti ja rauhan nobelisti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n alainen nuorten rauhanjärjestö Lennonit. Janhusen lisäksi palkinnon sai kaksi muuta nuorta.

Peltolan koulun 9. luokkaa käyvä Janhunen osallistui Koulurauhan julistus -tapahtuman järjestelytoimikuntaan.

Tapahtuman järjestelyt kestivät noin vuoden. Koululaiset muun muassa pitivät palavereja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa eri kouluilla, ideoivat Koulurauha-lukuvuoden teeman oheismateriaaleineen ja suunnittelivat tapahtumaan ohjelman.

Järjestelytoiminnan kautta Janhunen sai mahdollisuuden haastatella presidentti Sauli Niinistöä ja jääkiekkoilija Eeli Tolvasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.