Yritykset haluavat pienentää Kivistön kauppakeskuksen aloitusta – Vantaa on pettynyt tilanteeseen: "Ei se ilahduta tippaakaan"

Kivistön kauppakeskukselle ei ole vieläkään löytynyt sijoittajaa, vaikka hankkeen kehittäjät NCC ja Skanska saivat viime vuonna kaupungilta jatkoaikaa rahoitusneuvotteluihin tämän vuoden loppuun.

– Investoria ei tässä markkinatilanteessa ole löytynyt, sanoo NCC:n kauppapaikkajohtaja Petri Anttalainen

Hankkeen kehittäjät esittävät nyt, että kauppakeskus rakennetaan kaavailtua useammassa vaiheessa ja sen ykkösvaihetta kutistetaan 55 000:sta 15 000 kerrosneliön laajuiseksi. Näin turvattaisiin kivistöläisille kaupalliset ja julkiset peruspalvelut.

– Uskomme, että investori löytyy pienemmälle ykkösvaiheelle. Se lisää varmasti kiinnostusta hankkeeseen, kun riskit ovat pienemmät, arvioi Skanskan projektijohtaja Antti Tuomainen

15 000 kerrosneliön kokonaisuudessa toimisi ankkureina 2–3 päivittäistavarakauppaa ja kaupungin palvelut, eli terveysasema ja monitoimitila, jonne sijoittuvat kirjasto, kulttuuri-, nuoriso- ja asukastila sekä avoin päiväkoti.

– Tavoitteena on yhä rakentaa ykkösvaihe joulumyyntiin 2020. Myöhempien vaiheiden aikataulusta ei ole vielä tietoa, Anttalainen kertoo.

Asemakaavan ansiosta keskuksesta voidaan rakentaa vaiheittain 100 000 kerrosneliön laajuinen.

NCC, Skanska, HOK-Elanto ja Ruokakesko hakivat joulukuun alussa jälleen lisäaikaa rahoitusneuvotteluille, koska sijoittajaa ei ollut löytynyt. Kaupunginhallitus myönsi maanantaina jatkoajan kesäkuun loppuun.

VS kertoi lokakuussa, että koti- ja ulkomaisia sijoittajaehdokkaita huolettaa, riittääkö Kivistön kauppakeskukselle tarpeeksi asiakkaita (VS 13.10.). Tuomainen myöntää nyt, ettei seudun ostovoima ole vielä lähivuosina riittävä, jotta alkujaan kaavailtu 55 000 kerrosneliön kauppakeskus menestyisi.

– Törmättiin muutaman tahon kanssa samaan kysymykseen: sijainti on hyvä, samoin vuokralaistilanne, mutta onko näin ison ykkösvaiheen ajoitus oikea?

Kaupunginhallitus ei vielä käsitellyt suunnitelmaa aloituksen pienentämisestä.

– Siihen otetaan kantaa vasta keväällä, kertoo Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä

Penttilä sanoo, että kaupunki on pettynyt tilanteeseen. Vantaan tavoitteena on ollut, että joulukuussa 2020 Kivistöön valmistuisi noin 150 miljoonalla eurolla hieno 55 000 neliön kauppakeskus.

– Aikaa on kulunut eikä tilanne ole helpottunut. Ei se ilahduta tippaakaan, Penttilä summaa.

Hän toteaa alustavasti, että ajatus pienemmästä ykkösvaiheesta tuntuu "valitettavasti" järkevältä. Hän korostaa, että Kivistön asemakaava-alueelle on jo rakennettu kuntatekniikkaa ja sinne valmistuu varmasti jossain muodossa peruspalveluja vuoden 2020 lopulla.

Lue myös: Näin Kivistön kaupunkikeskuksesta kirjoitettiin vuonna 2015: Tulevaisuudessa jopa Suomen suuri kauppakeskus?

Vantaa voi antaa sopimussakon vasta 2020

Sopimussakko on yleinen keino estää hankkeiden kehittäjiä lipsumasta sovitusta aikataulusta. Kivistön kauppakeskuksen tapauksessa kaupunki ei kuitenkaan voi määrätä sopimussakkoa vielä pitkään aikaan. Tämä johtuu vuonna 2013 solmitun suunnitteluvaraussopimuksen rakenteesta.

– Valitettavasti tässä prosessissa voidaan mennä keväälle 2020 asti ilman seuraamuksia, kertoo Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Jos sopimussakkoon turvaudutaan, se olisi Penttilän mukaan useita satoja tuhansia euroja per toimija.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut