Nämä 5 luontotyyppiä ovat Suomessa nyt äärimmäisen uhanalaisia – WWF: "Vakava viesti"

Lahopuumetsä.  Jari Kouki

Aapo Siippainen

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) julkaiseman selvityksen mukaan maamme luontotyypit ovat uhanalaistuneet entisestään. Vajaasta 400 luontotyypistä eli eliöiden elinympäristöstä noin puolet arvioitiin uhanalaisiksi koko maassa.

Korkeimpaan uhanalaisuusluokkaan arvioitiin muun muassa ketoja, niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Äärimmäisen uhanalaisiksi arvioitiin myös muun muassa Etelä-Suomen savikkoalueiden virtavesiä ja lettosoita. Erittäin uhanalaisia ja vaarantuneita luontotyyppejä on eniten soiden, metsien ja Itämeren rannikon luontotyyppiryhmissä.

Ei-uhanalaisia tai säilyviä luontotyyppejä on eniten kallioiden ja kivikoiden sekä tunturien luontotyypeissä. Säilyviksi on arvioitu esimerkiksi karuja kallioita ja kivikoita.

Tärkeimmiksi luontotyyppien uhanalaistumisen syiksi arvioitiin metsien uudistamis- ja hoitotoimet, ojitus, pellonraivaus sekä rakentaminen ja vesien rehevöityminen Syke arvioi, että luontotyyppien tilaa on kuitenkin mahdollista parantaa muun muassa suojelulla, hoidolla ja ennallistamisella. Luontotyypit pitäisi huomioida paremmin myös maankäytön suunnittelussa.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonenkommentoi selvitystä, että luontotyyppien uhanalaistuminen on vakava viesti suomalaisen luonnon tilasta.

– Luontotyyppien uhanalaistuminen on vakava viesti suomalaisen luonnon tilasta. Nyt on aika herätä: Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2020 mennessä, mutta tavoite on karkaamassa. Päättäjiltä pitää löytyä selkärankaa kääntää kurssi.

Luukkosen mukaan metsien suojeluun ja perinneympäristöjen suojeluun on varattu liian vähän rahaa.

– Ainoa ratkaisu, jolla voidaan tehokkaasti turvata luontotyyppien ja niistä riippuvaisten lajien tulevaisuus, on viisinkertaistaa luonnonsuojelun potti valtion budjetissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut