Raatikkoa johtavan Marja Korholan tanssiura ratkesi jo kansakoulun kevätesityksen takarivissä – "Päätin, että joskus vielä olen tuolla edessä"

TUNNUSTUS Tuore Pro Finlandia -mitalisti kiittää ammattipolulleen osuneen myös onnellisia sattumia.

– Yksikin taidekokemus elämässä voi olla ratkaiseva, jopa ammatin valinnan kannalta. Siitä syystä on tärkeää, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus harrastaa ja saada taide-elämyksiä, Marja Korhola sanoo. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kun Marja Korhola yli viisivuotiaana istui päiväkodissa katselemassa lumihiutaletanssia, jota pääsi esittämään vain pienempien lasten ryhmä, valokuvaan ikuistui pahantuulinen, myrtynyt lapsi.

– Minua harmitti aivan kauheasti, kun en päässyt mukaan esitykseen.

Kansakoulun kevätjuhlaesityksessä Marja-tyttö sai heilutella oppilasrivistössä käsiään metsän puita ilmentäen samalla, kun edessä tanssi kaksi sooloihin valittua baletin harrastajaa.

– Ärsytti niin paljon se takarivissä olo, että silloin päätin vielä joskus olevani siellä edessä.

Nyt Tanssiteatteri Raatikkoa johtava Korhola on tehnyt tanssin ammattilaisena työtä kohta 50 vuotta. Käytännössä vuosimäärän voi laskea jo täyttyneen, sillä Korhola sai esiintyjän tienestejä jo koululaisena Lappeenrannan kaupunginteatterista.

Tuore Pro Finlandia -mitalisti toteaa, että hänen nuoruusvuosinaan oli ihme pystyä ponnistamaan ammattitanssijaksi jostain muualta kuin Helsingistä. Hän kiittääkin ammattihaaveensa toteutumisesta osin sattumia.

– Ratkaisevaa oli, kun Kansallisbaletin tanssija Sonja Tammela lopetti oman tanssijanuransa muuttaessaan miehensä työn vuoksi Lappeenrantaan ja ryhtyi kouluttamaan. Jos ei näin ammattitaitoista opettajaa olisi tuolloin kohdalle osunut, ei tälle uralle olisi ollut mitään mahdollisuuksia.

Tammela myös luotsasi oppilaansa hakemaan paikkaa Helsingin kaupunginteatteriin perustetusta tanssiryhmästä. Muu valintaraati olisi tarjonnut vakikiinnityksen, mutta teatterin pääjohtaja Timo Tiusanen lupasi vain freelance-töitä, koska halusi ylioppilaan hankkivan itselleen yliopistotason koulutuksen.

– Nyt voin sanoa, että ilman kasvatustieteen maisterin papereitani tuskin pystyisin näitä teatterinjohtajan töitä tekemään.

Raatikossa Korholalla tulee ensi vuonna täyteen 40 vuotta, siitä jo 30 vuotta on kulunut teatterin johdossa. Työn haasteisiin vastaamisessa on auttanut kyky innostua täysillä jokaisesta uudesta produktiosta, esiintyjistä ja yleisöstä.

– Rakastan huumoria ja yleisökontaktia sekä sitä, että voi tuottaa ihmisille iloa, liikutusta ja elämyksellisyyttä.

Pian 64 vuotta täyttävä Korhola ei vielä tiedä, mikä lähivuosista on se viimeinen Raatikossa.

– Ensin on ainakin saatava ratkaisu siihen, missä on teatterin uusi toimitila.

Toimitilakysymys vaivasi mieltä myös silloin, kun Korhola sai sisareltaan puhelun, jossa tämä kertoi keittelevänsä juhlakahveita.

–  No hyvä, että sinulla on jotain syytä juhlaan, Korhola kertoo todenneensa nuivahkosti.

–  Mitali oli todella täydellinen yllätys, itseltäni oli jäänyt tieto täysin huomaamatta.

Marja Korhola

Synt. 1954 Lauritsalassa (liitetty 1967 Lappeenrantaan).

Asuu Tammistossa.

Tanssija, koreografi, teatterinjohtaja.

Ensimmäinen koreografia humoristinen Varvastanssi (1981), jota esitettiin useita vuosia ja joka kiersi myös ulkomailla festivaaleilla.

Tehnyt yli 60 koreografiaa Raatikolle. Töistä, kuten Juhlanäytäntö, Tikkurilan Carmen ja Orient Express, tehty myös tv-tuotantoja.

Ensimmäinen lapsille suunnattu koreografia v. 1989, Kymmenen jalkaa.

Mukana viihdeohjelmassa Mutapainin ystävät (Yle 1984–1985), jossa esitti haaveilevaa tanssijaa itse suunnitteleminsa tanssein.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tanssiteatteri Raatikon Marja Korhola sai Pro Finlandian
    4.12.2018 13:16

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut