Uudet arviot Suomen hiilinielusta julki – Luonnonsuojeluliitto patistaa kovempiin toimiin

Hakkuiden määrä ja puuston kasvu vaikuttavat toteutuvaan nieluun. Metsän hiilinielu tarkoittaa, että metsään sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin sieltä vapautuu ilmakehään. Anton Soinne

Anne Kanerva

Luonnonvarakeskus julkisti keskiviikkona raportin Suomen hiilinielutasosta, metsävaroista ja hakkuumahdollisuuksista lähivuosina.

EU edellyttää, että jäsenmaat toimittavat komissiolle metsiensä hiilinielutason arviot kaudella 2021–2025.

Suomen hiilinieluksi ollaan raportin mukaan esittämässä 34,77 tonnia puutuotteet mukaan luettuina ja ilman puutuotteita 27,88 tonnia vuodessa.

Suomelle on myönnetty hyvin metsäisenä maana enintään 10 miljoonan hiilidioksiditonnin erillisjousto, jonka avulla se voi tarvittaessa lopuksi kompensoida esimerkiksi maankäytön muutoksesta aiheutuvia päästöjä.

EU:n tavoitteena on, että koko maankäyttösektorin hiilinielu on kaudella 2021–2030 vähintään yhtä suuri kuin sektorin päästöt.

Myös valtioneuvoston kanslia on tilannut useita selvityksiä hiilinielusta. Esimerkiksi VTT tekee arviota Suomen pitkän aikavälin ilmastostrategiasta.

Metsät ovat luonnollinen hiilinielu, sillä ne sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Ne ovat siten vastavoima kasvihuonepäästöille.

Hiilinielun tuleva taso riippuu hakkuiden määrästä ja puun kasvusta.

Aiemmat laskelmat olivat alakanttiin."

Suomen hiilinieluarviot ovat päätyneet otsikoihin syksyn aikana useaan otteeseen. Syynä olivat Luonnonvarakeskuksen alakanttiin tekemät arviot hiilinielusta.

Hiilinielua kuvaavat ennusteet lähtevät siitä, että metsien hakkuut olisivat kaudella 2015-2024 noin 71 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Hakkuut ovat jatkaneet ripeää kasvuaan, ja Luonnonvarakeskuksen metsäsektorin suhdannekatsauksen mukaan hakkuut ovat tänä vuonna ylittämässä 77 miljoonaa kuutiota.

Suomen Luonnonsuojeluliitto suhtautuu Luonnonvarakeskuksen raporttiin varauksella.

Liiton puheenjohtaja Harri Hölttä kertoi Ylelle, että raportti on tehty metsätalous edellä.

– Näillä suunnitelmilla ei päästä tarpeeksi suuriin hiilinieluihin, hän tähdentää.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ministeriöltä hurja tavoite: Liki 100 prosentin muutos Suomen autokantaan 12.12.2018 12:33

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut