Vantaalaista ruoka-avun menestysreseptiä levitetään nyt muualle Suomeen – Projektipäällikkö: Tästä syystä Vantaan malli on niin tuloksellinen

Koivukylässä sijaitseva hävikkiruokaterminaali on keskeinen osa Yhteinen pöytä -mallia. Vapaaehtoistyöntekijät Reino Söderholm ja Veijo Mäntylä purkavat tavaroita terminaalin varastossa. Päivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Vantaalla masinoitu ruoka-avun kehittämismalli Yhteinen pöytä on ollut niin tuloksellinen, että sitä halutaan levittää muuallekin Suomeen.

Sitra ja Yhteinen pöytä käynnistivät viime joulukuussa asian tiimoilta puolitoistavuotisen Hukaton Vantaa -projektin, joka on edennyt nyt toimintakäsikirjan ja vaikuttavuusarvioinnin julkistamiseen.

Vantaan ruoka-aputoiminnan kehittäminen on mallinnettu, jotta sen käytäntöjä voidaan soveltaa muuallakin.

– Tarkoitus on, että eri alueiden ruoka-avun toimijat luovat omat sovelluksensa Yhteisestä pöydästä, tähdentää projektipäällikkö Hanna Kuisma

Vantaan mallin menestyksen salaisuus piilee Kuisman mukaan yhdessä tekemisessä: aiemmin erillään toimineet hävikkiruuan lahjoittajat ja ruoka-avun jakajat on koottu yhteen verkostoon.

Kaupat, tukut ja tehtaat kuljettavat lahjoittamansa ruuat keskitetysti Koivukylän hävikkiterminaaliin, josta ruokien matka jatkuu jakelupisteisiin ympäri Vantaata.

Yhteisen pöydän valttina pidetään sen monipuolisuutta kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta. Kyse ei ole vain leipäjonoista tai yhteisölounaista, vaan paljon muustakin.

Vaikuttavuusarvioinnin mukaan malli on lisännyt jaettavan ilmaisen ruokahävikin määrää ja pienentänyt samalla biojätekuormaa ja hiilijalanjälkeä. Yhteinen pöytä kuljettaa viikossa keskimäärin 20 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön. Tästä hyötyvät noin 5 000 vähävaraista vantaalaista viikoittain.

Keskitetyt kuljetukset ruoka-aputoimijoille ovat laskeneet ruuan kuluja ja nopeuttaneet toimituksia. Kuljetukset ovat maksuttomia. Ruoka-avun jakelijat ovat saaneet yhteisötyöstä vertaistukea. Toiminta on myös vahvistanut yhteisöllisyyttä, luonut tapahtumia ja parantanut avunsaajien hyvinvointia. Samoja vaikutuksia toivotaan syntyvän muuallakin.

Projektiin osallistuu kymmenen paikkakuntaa, muun muassa Espoo ja Helsinki. Niille kerrotaan Yhteisen pöydän kokemuksista ja siitä, miten ruoka-avun verkostoja kannattaa koota. Vantaalla ensiaskel oli kaupungin ja seurakuntien yhteistyö.

– Haasteena on, miten arjen toimijoiden yhteistyö saadaan eri paikkakunnilla pelaamaan. Kaupunki ja tukityöllistäminen on hyvä saada mukaan toimintaan, entistä enemmän, sillä ruoka-aputyö on rankkaa vapaaehtoisille. Vantaallakin sosiaalitoimella voisi olla tässä vahvempi rooli, Kuisma sanoo.

Pyrkimyksenä on, että alueilla ruoka-avun toimijoiden kilpailu vähenee, hävikkiä hyödynnetään yhä enemmän ja pitkäaikaistyöttömät työllistetään hävikkityöhön. Tavoitteena on myös kehittää toimintaa yhteisölliseksi, osallistavaksi ja inhimillisemmäksi.

– Päämääränä on, ettei kenenkään enää tarvitse jonottaa ruokaa ulkona.

Yhteinen pöytä kiteytettynä

Vantaan kaupunki ja seurakuntayhtymä hallinnoivat ja rahoittavat ruoka-avun kehittämisen mallia, Yhteistä pöytää. Mallia on työstetty vuodesta 2013 yhdessä ruoka-avun verkoston kanssa.

Toimintamalli yhdistää yhteisöllisen ja omaehtoista toimijuutta tukevan ruoka-aputoiminnan hävikkiruuan keskitettyyn jakeluun.

Vantaan verkostoon kuuluu nyt noin 35 ruokahävikin lahjoittajaa, kuten kauppoja, elintarviketehtaita ja tukkuja, ja 65 ruoka-apua monipuolisesti jakavaa tahoa. Näitä ovat mm. yhdistykset, asukastilat ja seurakunnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 12. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.