Backaksen kartanolla tehdään joulumaata ja tulevaisuudensuunnitelmia

KOHDE Kartanomiljöötä palveluineen visioidaan myös lentoaseman vaihtomatkustajien piipahduspaikaksi.

Mireka Kantanen on yrittäjäperheen kasvattina ollut mukana häärimässä erilaisissa tapahtumissa jo pikkutytöstä lähtien. Riistaan ja muihin suoraan luonnosta saataviin raaka-aineisiin keskittyvän Ravintola Backaksen tapahtumakoordinaattori aikoo tammikuussa osallistua metsästyskurssille. Johanna Erjonsalo

Leena Koivisto

Ravintola Backaksen tapahtumakoordinaattori Mireka Kantanen kertoo laulaneensa lapsena Heidi Harisen johtamissa kuoroissa. Tuttuja kuororintamalta löytyy edelleen, joten ei ole ihme, että kartanon Joulumaa-tapahtumassa yhtenä tunnelman nostattajana kuullaan Harisen luotsaamaa kamarikuoro Laurusta.

Mukana on myös soitinyhtye Virtaus.

– Se on Peltolan koulusta, ja sitähän minäkin olen käynyt, Kantanen nauraa.

Viikon päästä koittavan kaksipäiväisen tapahtuman ydinpaikka on Puimala, jossa joulun maahan johdattelevat musiikin lisäksi tunnelmalliset valot, tuoksut, koristeet ja joulumarkkinat.

– Paikalle saapuu 50 käsityöläistä ja muotoilijaa ja tarjolla on kaikkea kulhoista villasukkiin, Kantanen kiteyttää.

Backaksen puodista voi ostaa jouluherkkuja ja kuumaa glögiä, mutta lämmintä pukeutumista ei silti kannata unohtaa.

– Puimalahan ei ole lämmitetty tila, sillä se on meillä normaalisti vain kesäkäytössä, Kantanen muistuttaa.

Kartanon pihapiirissä pääsee ratsastamaan järvenpääläistallin islanninhevosilla tai kokeilemaan, miltä meno maistuu espoolaisten husky-valjakkojen kyydissä. Lumettomuuskaan ei haittaa, valjakoilla on välineet eri keleihin.

200-vuotiaalla kartanolla on eletty vilkasta tapahtumavuotta sen jälkeen, kun ravintolatoiminta viime vuoden syksyllä käynnistyi.

– Olemme pieni ja tiivis porukka, jolla on paljon ideoita ja paloa toteuttaa monenlaisia suunnitelmia, kertoo Mireka Kantanen, jonka isä Veijo Kantanen on kartanolla toimintaa HOK-Elannon vuokralaisena pyörittävän yrityksen toimitusjohtaja.

Ravintolan, tapahtumakeskuksen ja kesäkahvilan lisäksi pihapiirissä on käytössä saunarakennus ja nyt myös uutuutena versio saamelaisesta kammista, kodan ja talon välimuodosta, jota lämmittää elävä tuli ja jossa tilausasiakkaat saavat seurata riistan käsittelyä ja illallisensa valmistamista sekä osallistua siihen halutessaan itse.

Tällä hetkellä Backaksesta tähyillään innokkaasti lentokentän ja sen aasialaisvoittoisen vaihtomatkustajavirran suuntaan. Houkuttimeksi on suunniteltu tarjottavan eräänlaista mini-Suomea ja mahdollisesti myös joitakin kotimaisia merkkituotteita ostettaviksi.

– Vaihtomatkustajille voisi ehkä järjestää ihan suoria bussikuljetuksiakin, Mireka Kantanen visioi ja uskoo, että jo kartanon historia tarinoineen tarjoaa oivan lähtökohdan turistien kiinnostukselle, onhan lentokenttä aikoinaan perustettu kartanon maille.

Joulumaa-tapahtumastakin kytee jo suunnitelmissa huomattavasti laajempi, monipäiväinen versio, jos yleisösuosio antaa samanlaiset signaalit kuin kaksipäiväinen laskiaistapahtuma.

– Odotimme noin kahtasataa ihmistä, mutta heti ensimmäisenä päivänä tuli tuhat.

Puimalan joulumaa

Kaikille avoin tapahtuma Ravintola Backaksen pihapiirissä ja Tapahtumakeskus Puimalassa (Ylästöntie 28) la–su 15.–16.12. klo 10–17.

Tapahtumassa joulumarkkinat, Backaksen joulupuoti, joulukorttien ja -koristeiden askartelua ja ammattivalokuvaaja ottamassa potretteja.

Identtinen ohjelma molempina päivinä, paitsi käsikelloyhtye Sonuksen esiintyminen vain la klo 10.15.

Joulupukki paikalla klo 10.30–16.30.

Klo 12 kamarikuoro Laurus.

Klo 12.30–14.30 Husky-valjakkoajelua.

Klo 14.30–17 Issikka-ratsastusta.

Klo 15 Soitinyhtye Virtaus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut