Asukas yllättyi: Kovan rahan talo olikin vuokratalo

Koiriensa kanssa ulkoileva Anne Partanen arvelee edustavansa vanhaa koulukuntaa, koska hän ajattelee omistustaloissa olevan rauhallisempaa kuin vuokrataloissa. Tiina Örn

Tiina Örn

Aiemmin rajanveto vuokratalojen ja niin sanottujen omistustalojen välillä oli selvä. Vuokratalojen asuntojen omistajia olivat julkisyhteisöt, muut yhteisöt tai isot yritykset. Omistustaloissa asui pääasiassa itselleen oman kodin ostaneita.

Nykyisin monessa kovan rahan talossa suuri osa, jopa suurin osa asukkaista voi olla vuokralaisia. Niin on erityisesti silloin, jos talossa on paljon pieniä asuntoja.

Pienet omistusasunnot päätyvät sijoittajien käsiin ja edelleen vuokrattaviksi suuria huoneistoja todennäköisemmin.

Ilmiö yllätti uuteen kerrostaloon Vantaalle muuttaneen.

– Tosi iso yllätys oli, että taloyhtiön osakkeista oli noin puolet sijoitusasuntoja eli pankin omistuksessa. Tarkoittaa sitä, että puolet asukkaista on vuokralaisia, kertoo kaupungin toteuttamaan kyselyyn vastannut vantaalainen

Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson tietää, että sijoittajien suuri määrä talon osakkaista on tullut joillekin asunnon ostaneille yllätyksenä. Yllätyksiä on koettu ennen kaikkea taloissa, joissa on paljon yksiöitä ja kaksioita.

– Ehkä eniten ovat yllättyneet he, jotka ovat ostaneet kodin talosta, josta jokin yksittäinen omistaja, yleensä rahasto, on ostanut suuren määrän asuntoja. Silloin vuokralaisten valinnan perusteet ovat erilaiset kuin silloin jos asuntoja omistaisivat yksittäiset piensijoittajat, kertoo Henriksson.

Siitä, että omistustalossa asuukin paljon vuokralaisia, on Henrikssonin mukaan tullut palautetta erityisesti perheellisiltä ja ikääntyneemmiltä asukkailta.

Uutta ilmiötä on pyrkinyt tuomaan esiin myös Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna

– Talo, jonka osakkeista suuri osa on sijoittajien hallussa, on vuokratalo, korostaa Pauna.

Myös Kivistössä asuvalle Anne Partaselle ilmiö on tuttu. Hän tietää monessa kovan rahan talossa asuvan paljon vuokralaisia.

Saman on pannut merkille myös kivistöläinen Jonna Koro Hän asuu perheineen väliaikaisesti vuokralla.

– Aiemmin asuimme yksityiseltä henkilöltä vuokraamassamme asunnossa. Talossa asui paljon muitakin vuokralaisia, vaikka se oli omistustalo, toteaa Koro.

Partanen ymmärtää vuokralaisten suuren määrän voivan yllättää. Hän toteaa edustavansa vanhaa koulukuntaa ja ajattelevansa vuokratalojen olevan omistustaloja rauhattomampia.

Koro pohtii, ettei vuokralla asuminen ole enää kaikille vain pakon sanelema juttu.

– Tunnen ihmisiä, jotka haluavat asua nimenomaan vuokralla.

Asuntoa vaihtavien tulisi toimitusjohtaja Paunan mukaan nykyisin keskittyä tarkastelemaan sitä, kuka talon osakkeet omistaa.

– Niin saa selville, keiden kanssa on lähdössä kimppaan, neuvoo Pauna.

Henriksson mainitsee asunnon hankkimista suunnittelevan voivan havaita, että tietyissä kohteissa merkittävä osa pienistä asunnoista ei tule myyntiin kuluttajille lainkaan.

– Asunnot on myyty esimerkiksi sijoitusrahastolle jo ennen kuin muu ennakkomarkkinointi alkaa. Siitä voi päätellä, että suuri osa huoneistoista vuokrataan.

Kyselyn kertomaa

Jutun alussa mainitulla kyselyllä kerättiin tietoa asumiskokemuksista uusissa vantaalaisissa kerrostaloasunnoissa ja -alueilla.

Kysely selvitti muun muassa asukkaiden tyytyväisyyttä asuntoonsa ja asuinalueeseensa sekä ajatuksia alueen palveluiden riittävyydestä.

Vantaan Sanomat uutisoi aiemmin kyselyn paljastamasta yksiöiden määrän ja turvattomuuden tunteen välisestä yhteydestä (VS 5.12.).

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaalla tehty kysely paljasti: Yksiöt lisäävät turvattomuuden tunnetta
    5.12.2018 7:45

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut