Asukas yllättyi: Kovan rahan talo olikin vuokratalo

Koiriensa kanssa ulkoileva Anne Partanen arvelee edustavansa vanhaa koulukuntaa, koska hän ajattelee omistustaloissa olevan rauhallisempaa kuin vuokrataloissa. Tiina Örn

Tiina Örn

Aiemmin rajanveto vuokratalojen ja niin sanottujen omistustalojen välillä oli selvä. Vuokratalojen asuntojen omistajia olivat julkisyhteisöt, muut yhteisöt tai isot yritykset. Omistustaloissa asui pääasiassa itselleen oman kodin ostaneita.

Nykyisin monessa kovan rahan talossa suuri osa, jopa suurin osa asukkaista voi olla vuokralaisia. Niin on erityisesti silloin, jos talossa on paljon pieniä asuntoja.

Pienet omistusasunnot päätyvät sijoittajien käsiin ja edelleen vuokrattaviksi suuria huoneistoja todennäköisemmin.

Ilmiö yllätti uuteen kerrostaloon Vantaalle muuttaneen.

– Tosi iso yllätys oli, että taloyhtiön osakkeista oli noin puolet sijoitusasuntoja eli pankin omistuksessa. Tarkoittaa sitä, että puolet asukkaista on vuokralaisia, kertoo kaupungin toteuttamaan kyselyyn vastannut vantaalainen

Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson tietää, että sijoittajien suuri määrä talon osakkaista on tullut joillekin asunnon ostaneille yllätyksenä. Yllätyksiä on koettu ennen kaikkea taloissa, joissa on paljon yksiöitä ja kaksioita.

– Ehkä eniten ovat yllättyneet he, jotka ovat ostaneet kodin talosta, josta jokin yksittäinen omistaja, yleensä rahasto, on ostanut suuren määrän asuntoja. Silloin vuokralaisten valinnan perusteet ovat erilaiset kuin silloin jos asuntoja omistaisivat yksittäiset piensijoittajat, kertoo Henriksson.

Siitä, että omistustalossa asuukin paljon vuokralaisia, on Henrikssonin mukaan tullut palautetta erityisesti perheellisiltä ja ikääntyneemmiltä asukkailta.

Uutta ilmiötä on pyrkinyt tuomaan esiin myös Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna

– Talo, jonka osakkeista suuri osa on sijoittajien hallussa, on vuokratalo, korostaa Pauna.

Myös Kivistössä asuvalle Anne Partaselle ilmiö on tuttu. Hän tietää monessa kovan rahan talossa asuvan paljon vuokralaisia.

Saman on pannut merkille myös kivistöläinen Jonna Koro Hän asuu perheineen väliaikaisesti vuokralla.

– Aiemmin asuimme yksityiseltä henkilöltä vuokraamassamme asunnossa. Talossa asui paljon muitakin vuokralaisia, vaikka se oli omistustalo, toteaa Koro.

Partanen ymmärtää vuokralaisten suuren määrän voivan yllättää. Hän toteaa edustavansa vanhaa koulukuntaa ja ajattelevansa vuokratalojen olevan omistustaloja rauhattomampia.

Koro pohtii, ettei vuokralla asuminen ole enää kaikille vain pakon sanelema juttu.

– Tunnen ihmisiä, jotka haluavat asua nimenomaan vuokralla.

Asuntoa vaihtavien tulisi toimitusjohtaja Paunan mukaan nykyisin keskittyä tarkastelemaan sitä, kuka talon osakkeet omistaa.

– Niin saa selville, keiden kanssa on lähdössä kimppaan, neuvoo Pauna.

Henriksson mainitsee asunnon hankkimista suunnittelevan voivan havaita, että tietyissä kohteissa merkittävä osa pienistä asunnoista ei tule myyntiin kuluttajille lainkaan.

– Asunnot on myyty esimerkiksi sijoitusrahastolle jo ennen kuin muu ennakkomarkkinointi alkaa. Siitä voi päätellä, että suuri osa huoneistoista vuokrataan.

Kyselyn kertomaa

Jutun alussa mainitulla kyselyllä kerättiin tietoa asumiskokemuksista uusissa vantaalaisissa kerrostaloasunnoissa ja -alueilla.

Kysely selvitti muun muassa asukkaiden tyytyväisyyttä asuntoonsa ja asuinalueeseensa sekä ajatuksia alueen palveluiden riittävyydestä.

Vantaan Sanomat uutisoi aiemmin kyselyn paljastamasta yksiöiden määrän ja turvattomuuden tunteen välisestä yhteydestä (VS 5.12.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.