Neloset flossasivat itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla tyylillä – Vantaa tekee juhlasta perinteen

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Vantaan koulujen 4. luokkalaiset kättelivät kaupunginjohtajan, nauttivat suklaaleivoksesta ja tanssivat laulaja Evelinan kappaleiden tahdissa.

Simonkallion koulun oppilaat Liana Lintunen, Elsa Hietanen, Emil Louhivuori ja Nikolas Mettovaara olivat valmistautuneet juhlaan opettelemalla juhlakäyttäytymistä. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan kaupunki järjesti nyt toista kertaa neljäsluokkalaisille itsenäisyyspäivän juhlan. Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen juhlavastaanotolla keskiviikkona tanssi kaikkiaan noin 2 800 Vantaan koulujen neljäsluokkalaista oppilasta. Juhlat järjestettiin viime vuoden tapaan kahdessa osassa Myyrmäessä Energia-areenalla.

Yllätysartistina tämän vuoden itsenäisyyspäivänjuhlissa oli Evelina, joka sai neljäsluokkalaiset tanssimaan ja laulamaan kanssaan.

Simonkallion koulun oppilaat Liana Lintunen, Nikolas Mettovaara, Emil Louhivuori ja Elsa Hietanen saapuivat aamupäivän juhlaan tyylikkäinä ja jännittyneinä.

– Heräsin jo puoli kuudelta aamulla, koska jännitti. Halusin tosi paljon tulla tänne juhlaan, koska tämä on erityinen tilaisuus. Tällainen mahdollisuus ei tule kuin kerran elämässä, ellei pääse Linnan juhliin, Louhivuori kertoi.

Mettovaara sanoi valmistautuneensa päivään perusrutiineilla. Juhlakäyttäytyminen oli nuorella miehellä hallussa, koska sitä oli harjoiteltu koulussa.

– Ei saa säheltää, täytyy olla rauhallisesti, hän sanoi.

Hietanen piti itsenäisyyspäivää merkittävänä, koska kukaan muu maa ei voi tulla sanomaan itsenäiselle Suomelle esimerkiksi lakien säätämisestä.

– On hienoa, että saa puhua omaa kieltä eikä tarvitse pelätä, että tulee sota, Lintunen kertoi.

Liana Lintunen ja Nikolas Mettovaara tanssivat hienosti kehruuvalssin.

Kouluissa juhliin valmistauduttiin läpi syksyn muun muassa harjoittelemalla flossausta, joka oli yksi tansseista. Lisäksi oppilaat esittivät tiputanssin sekä kehruuvalssin.

– Opettajilta tuli toive, että tanssitaan myös perinteinen kehruuvalssi. Oppilaiden toiveena oli flossaus, Vantaan kaupungin kulttuurituottaja Hanna Nyman kertoo.

Juhlien yllätysartisti oli tänä vuonna Evelina, jonka biisien tahdissa moni tanssi ja lauloi mukana. Juhlassa kuultiin myös Maamme-laulu, jota säesti Vantaan musiikkiopiston opiskelijat. Vantaan tanssiopiston tanssijat puolestaan viihdyttivät neljäsluokkalaisia muun muassa kättelyyn jonottamisen aikana.

Simonkallion koulun musiikinopettaja Henrietta Grünn piti juhlaa upeana tilaisuutena.

– Juhla on tärkeä pedagogisesti, koska lapset oppivat miten juhlassa ollaan ja mitä on juhlapukeutuminen. Lisäksi he saavat hienon kokemuksen sekä tilaisuuden samaistua aikuisiin. Jokainen on varmasti katsonut joskus Linnan juhlia, Grünn kertoi.

Tarjoilupöydässä lapsia odottivat lautaset, joissa oli kasvispasteija, suklainen juhlaleivos ja vihreä kuula -makeinen. Juhlajuomana oli vadelmamehua. Tarjoiluista vastasivat Vantaan ammattiopisto Varian opiskelijat.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kätteli kaikki neljäsluokkalaiset. Moni toivotti kaupunginjohtajalle hyvää itsenäisyyspäivää.

Kaupunginjohtaja lupasi, että myös tulevat neljäsluokkalaiset saavat nauttia itsenäisyyspäivän juhlasta.

– Perusta aikuisuudelle luodaan lapsuudessa. Haluan antaa Vantaan lapsille iloa arjen keskelle. Vantaa osoittaa tällä myös kunnioittavansa lapsia yhteisön jäseninä. Uskon, että lapsille jää tästä pysyvä iloinen muisto ja jo se on riittävä peruste tällaisen juhlan järjestämiselle, Viljanen kertoo.

Viljasen mukaan myös tulevaisuudessa kutsun saavat juuri neljäsluokkalaiset.

– Tätä on tutkittukin ja juuri neljäsluokkalainen on sopivan ikäinen oppimaan juhlaperinteitä, Viljanen sanoi.

Juhlasta perinne

Vantaa järjesti viime vuonna Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa kaikille 4. luokkalaisille itsenäisyyspäivän juhlan Energia-areenalla Myyrmäessä.

Kaupunginhallitus päätti marraskuussa juhlan rahoittamisesta myös tänä vuonna.

Viime vuoden juhlasta saadun hyvän kokemuksen vuoksi Vantaa haluaa tehdä juhlasta perinteen. Myös jatkossa juhlaan kutsutaan 4. luokkalaiset.

Juhlat kustansivat tänä vuonna noin 80 000 euroa.

Juhlien kustannus koostuu muun muassa tarjoiluista, tilavuokrasta ja tähtiesiintyjän palkkiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.