Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 100 työntekijän ryhmä voitti Delta Auton jo kolmannen kerran – sitkeä riita lomarahoista nyt hovissa

Delta Auto Oy:ssä työskennelleet työntekijät ja toimihenkilöt ovat voittaneet lomarahoja koskeneen riidan Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeus katsoi keskiviikkona antamassaan kahdessa erillisessä tuomiossa, että Delta Auton on maksettava työntekijöille lomarahat, jotka se vei vuonna 2014 tekemällään yksipuolisella päätöksellä.

Espoon käräjäoikeus sekä työtuomioistuin ratkaisivat aiemmin riidan työntekijöiden eduksi. Työntekijät veivät riidan oikeuteen, koska Delta Auto ei noudattanut työtuomioistuimen ratkaisua.

Kanteen Delta Autoa vastaan käräjäoikeudessa nosti yli sata työntekijää. Joukossa oli niin toimihenkilöitä kuin huoltomiehiä ja peltiseppiäkin. Delta Auto perusteli lomarahojen maksamatta jättämistä vuoden 2013 huonolla tuloksellaan. Tulos oli useita miljoonia tappiolla.

Työntekijöiden mukaan työnantaja ehdotti ensin lomarahoista luopumista. Kun osa henkilöstä vastusti esitystä, Delta aloitti heitä koskevat yt-neuvottelut, joiden päätteeksi työnantaja ilmoitti lomarahan suuruisista palkanalennuksista. Palkanalennukset perittiin palkoista useissa erissä.

Deltan toiminta rikkoi työehtosopimusten palkanmaksua koskevaa määräystä.

Hovioikeus katsoi, että Delta Autolla oli heikossa taloustilanteessa taloudelliset ja tuotannolliset perusteet toimilleen. Oikeuden mukaan työehtosopimuksen olennaista kohtaa voi muuttaa yksipuolisesti kuitenkin vain tiukkojen edellytysten vallitessa.

– Työntekijöillä on ollut työehtosopimuksen mukainen oikeus lomarahaan, eikä tätä määräystä ole voinut yksipuolisesti ohittaa. Palkanalennusten toteuttaminen olisi myös yhtiön kertomassa heikossa taloudellisessa tilanteessa edellyttänyt irtisanomisajan noudattamista, hovioikeus toteaa johtopäätöksessään.

Delta Auton tulee maksaa lomarahat viivästyskorkoineen sekä oikeudenkäyntikulut.

Hovioikeuden tuomion voi hakea vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.