Uniikki talo 1970-luvulta on nyt Ivana Helsinki House – Paola Suhonen toi yrityksensä juurilleen Marjaniemeen

DESIGN Nimekkään suunnittelijan kädenjälki näkyy jälleen myös Linnan juhlissa.

Paola Suhosen työpiste sijaitsee suurten ikkunoiden äärellä. Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

Marjaniemen Palopirtintiellä sijaitseva entinen arkkitehtitoimisto on nyt Ivana Helsinki House.

1970-luvun alussa valmistunut rakennus sopii Ivana Helsingin perustaja ja taiteellisen johtajan Paola Suhosen tarkoituksiin kuin hansikas käteen.

– Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Marjaniemessä, vanhempani asuvat edelleen tässä lähellä. Kun huomasin, että tämä talo tuli myyntiin, niin kiinnostuin siitä heti, Suhonen kertoo.

Hän on jopa leikkinnyt lapsena talon pihalla, sillä hänen hyvän ystävänsä isoisä oli talonmiehenä Palopirtintien talossa.

– Talon on suunnitellut arkkitehti, joka liikkui rullatuolilla. Siksi talossa ei ole kynnyksiä. Ei ole pattereitakaan, sillä taloon rakennettiin lattialämmitys.

Suhonen kertoo myös omituisista "salaisista" puhelimista.

– Arkkitehdilla oli kodinhoitaja ja avustaja, hän saattoi soittaa sisäpuhelimella. Puhelimella sai yhteyden myös talon pihalle. Toimistoa ja arkkitehdin kotia yhdistää katettu käytävä, hän pääsi sitä pitkin kotiinsa, Suhonen selostaa.

Talokaupat syntyivät ja kesällä Ivana Helsinki muutti taloon. Tilavassa talossa on työtiloja ja kauppa. Myymälä sijaitsee tilassa, jossa on edelleen myös uima-allas, joka on peitetty lattialla.

– Jollain lailla pitää erottua, ja tällainen spesiaali toimitila, joka henkii suomalaista ja skandinaavista muotoilua, on oiva paikka Ivana Helsingille.

Ajatuksena on, että esimerkiksi japanilaisturistit löytävät jatkossa Marjaniemen talon. Japanilaisturisteja käy jo valmiiksi Itä-Helsingissä, Herttoniemessä sijaitsevassa Marimekon talossa.

– Täällä voi järjestää tapahtumia, keikkoja, näyttelyitä ja vaikka mitä. Ensi kesäksi olen suunnitellut juhannustansseja, Suhonen jatkaa.

Vastikään talossa järjestettiin lanseeraustilaisuus, jossa julkistettiin Mmiisas-nimisen videobloggaajan Ivana Helsingille suunnittelema mallisto.

Suhonen itse asuu Alppilassa. Lähestyvä itsenäisyyspäivä työllistää myös häntä, Linnan juhlissa nähdään useampia hänen suunnittelemiaan pukuja.

– Linnan juhlissa on pukujen osalta kierrätysteemaa. Yksi suunnittelemani puku on tehty ylijäämäkankaista, toinen on vanhasta puvustani muokattu versio. Kahdella naisella on lainassa suunnittelemaani vanhat, uniikit näytöspuvut, Suhonen kertoo.

Hän on myös hieman stailannut erään miehen pukua.

Marjaniemen talon Gallery Shopissa on joulunalusaikana kaupan vaatteita, kodintekstiilejä ja pientuotteita. Tammikuussa lanseerataan uusi mallisto ja vaatteet saavat myymälässä enemmän sijaa.

Ivana Helsinki Paola Suhonen

Paola Suhonen perusti kansainvälistä mainetta niittäneen Ivana Helsinki -tuotemerkin yhdessä siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998, joten tänä vuonna on 20-vuotisjuhlavuosi.

Paola Suhonen palkittiin tällä viikolla opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta.

Vaatteista aloittanut yritys on nykyään luovan suunnittelun toimisto, jossa suunnitellaan vaatteiden lisäksi muuta designia, lisäksi yrityksen alana ovat elokuva ja musiikki.

Uudenmaankadulla oleva Ivana Helsingin myymälä suljettiin, koska Marjaniemen talossa avautui 30. marraskuuta uusi kauppa, joka on joulun alla joulukauppa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.