Uniikki talo 1970-luvulta on nyt Ivana Helsinki House – Paola Suhonen toi yrityksensä juurilleen Marjaniemeen

DESIGN Nimekkään suunnittelijan kädenjälki näkyy jälleen myös Linnan juhlissa.

Paola Suhosen työpiste sijaitsee suurten ikkunoiden äärellä. Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

Marjaniemen Palopirtintiellä sijaitseva entinen arkkitehtitoimisto on nyt Ivana Helsinki House.

1970-luvun alussa valmistunut rakennus sopii Ivana Helsingin perustaja ja taiteellisen johtajan Paola Suhosen tarkoituksiin kuin hansikas käteen.

– Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Marjaniemessä, vanhempani asuvat edelleen tässä lähellä. Kun huomasin, että tämä talo tuli myyntiin, niin kiinnostuin siitä heti, Suhonen kertoo.

Hän on jopa leikkinnyt lapsena talon pihalla, sillä hänen hyvän ystävänsä isoisä oli talonmiehenä Palopirtintien talossa.

– Talon on suunnitellut arkkitehti, joka liikkui rullatuolilla. Siksi talossa ei ole kynnyksiä. Ei ole pattereitakaan, sillä taloon rakennettiin lattialämmitys.

Suhonen kertoo myös omituisista "salaisista" puhelimista.

– Arkkitehdilla oli kodinhoitaja ja avustaja, hän saattoi soittaa sisäpuhelimella. Puhelimella sai yhteyden myös talon pihalle. Toimistoa ja arkkitehdin kotia yhdistää katettu käytävä, hän pääsi sitä pitkin kotiinsa, Suhonen selostaa.

Talokaupat syntyivät ja kesällä Ivana Helsinki muutti taloon. Tilavassa talossa on työtiloja ja kauppa. Myymälä sijaitsee tilassa, jossa on edelleen myös uima-allas, joka on peitetty lattialla.

– Jollain lailla pitää erottua, ja tällainen spesiaali toimitila, joka henkii suomalaista ja skandinaavista muotoilua, on oiva paikka Ivana Helsingille.

Ajatuksena on, että esimerkiksi japanilaisturistit löytävät jatkossa Marjaniemen talon. Japanilaisturisteja käy jo valmiiksi Itä-Helsingissä, Herttoniemessä sijaitsevassa Marimekon talossa.

– Täällä voi järjestää tapahtumia, keikkoja, näyttelyitä ja vaikka mitä. Ensi kesäksi olen suunnitellut juhannustansseja, Suhonen jatkaa.

Vastikään talossa järjestettiin lanseeraustilaisuus, jossa julkistettiin Mmiisas-nimisen videobloggaajan Ivana Helsingille suunnittelema mallisto.

Suhonen itse asuu Alppilassa. Lähestyvä itsenäisyyspäivä työllistää myös häntä, Linnan juhlissa nähdään useampia hänen suunnittelemiaan pukuja.

– Linnan juhlissa on pukujen osalta kierrätysteemaa. Yksi suunnittelemani puku on tehty ylijäämäkankaista, toinen on vanhasta puvustani muokattu versio. Kahdella naisella on lainassa suunnittelemaani vanhat, uniikit näytöspuvut, Suhonen kertoo.

Hän on myös hieman stailannut erään miehen pukua.

Marjaniemen talon Gallery Shopissa on joulunalusaikana kaupan vaatteita, kodintekstiilejä ja pientuotteita. Tammikuussa lanseerataan uusi mallisto ja vaatteet saavat myymälässä enemmän sijaa.

Ivana Helsinki Paola Suhonen

Paola Suhonen perusti kansainvälistä mainetta niittäneen Ivana Helsinki -tuotemerkin yhdessä siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998, joten tänä vuonna on 20-vuotisjuhlavuosi.

Paola Suhonen palkittiin tällä viikolla opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta.

Vaatteista aloittanut yritys on nykyään luovan suunnittelun toimisto, jossa suunnitellaan vaatteiden lisäksi muuta designia, lisäksi yrityksen alana ovat elokuva ja musiikki.

Uudenmaankadulla oleva Ivana Helsingin myymälä suljettiin, koska Marjaniemen talossa avautui 30. marraskuuta uusi kauppa, joka on joulun alla joulukauppa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.