Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Robotti aloitti työt lentokentällä – Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema

Teleoperaattori Telia ja lentokenttäyhtiö Finavia ovat tuoneet 5G-robotin Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Robotti on osa osapuolten hanketta, jossa kokeillaan 5G-verkon hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisten elämysten tuomisessa matkustajille.

Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema.

Robotti on sijoitettu T2-terminaalin non-Schengen-alueelle.

Hankkeessa tutkitaan sitä, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan itsenäiseen robottiin.

– Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen. Näin voidaan nähdä, että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia, kertoo Finavian Chief Digital Officer Heikki Koski

Robotin ohjaus ja tiedonsiirto toteutetaan lentoasemalla käyttöönotetun 5G-tukiaseman avulla. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeammalla, 28 gigahertzin taajuusalueella.

Kyseessä on ensimmäinen niin sanottuja milllimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.

– 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa ja jossa turvallisuus ja sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen