Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nousukausi on huipussaan, mutta Suomen suurin työttömyyskassa havahtui poikkeusilmiöön – ”Hakemusten määrä nousi jopa 19 prosenttia”

Samaan aikaan kun Suomen työttömyys- ja työllisyysluvut ovat parantuneet tänä vuonna roimasti, ovat entistä useamman suomalaisen tienestit osa-aikatyön ja työttömyyskorvausten yhdistelmän varassa.

Suomen suurin työttömyyskassa YTK kertoi maanantaina, että kassan jäsenten työttömyys on vähentynyt vuoden aikana ilahduttavat 6,3 prosenttia.

Samalla osa-aikatyötä tekevien ihmisten hakemat sovitellut työttömyyskorvaukset ovat lisääntyneet kuitenkin jopa 19 prosenttia.

YTK:n työttömyysturva-asiantuntijan Petja Eklundin mukaan osa-aikatyön ja työttömyysturvan yhdistämiseen kysytään nyt paljon neuvoja.

Osa-aikatyön yleistyminen näkyy myös Tilastokeskuksen tuoreissa luvuissa, Niiden mukaan osa-aikatyötä teki lokakuussa jo 17,5 prosenttia kaikista työikäisistä. Kasvua vuodessa kertyi vajaa prosenttiyksikkö.

Osa-aikatyö on selvästi yleisempää naisilla kuin miehillä. Lokakuussa osa-aikatyötä teki peräti 23,6 prosenttia työikäisistä naisista.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Henri Lukkarisen tänä syksynä julkaistun selvityksen mukaan yhä useampi työntekijä tekee osa-aikatyötä vastentahtoisesti. Lukkarisen mukaan vastentahtoinen osa-aikatyö on lisääntynyt läpi 2010-luvun taloudellisen taantuman.

Syynä on Lukkarisen mukaan ollut kokoaikatöiden tarjonnan puute.

Tavallisesti osa-aikatyön määrä kasvaa taantumissa ja vähenee noususuhdanteissa. Suomessa nyt jatkuva korkea suhdanne on siinä mielessä poikkeuksellinen, että osa-aikatyön määrä jopa kasvaa.

Työntekijälle osa-aikaisuuden haittapuolia ovat työn epävarmuus, heikommat mahdollisuudet vaikuttaa työn sisältöön, pienemmät tulot ja epäsäännölliset työajat.

Toisaalta osalla työntekijöitä osa-aikaisuus voi helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

YTK:n asiantuntija Petja Eklund uskoo, että osa-aikaisuus voi olla myös porras kokoaikaiseen työhön.

– Merkittävä kasvu osa-aikatyössä on myös myönteinen piirre työmarkkinoilla. Osa-aikatyöstä on helpompaa siirtyä kokoaikatyöhön, joten toivotaan, että myös tällaista alkaisi enemmän näkyä, Eklund kommentoi.

Suomessa työttömyys on laskenut yhden prosenttiyksikön viime vuoteen verrattuna. Lokakuussa työttömyysasteen trendi oli enää 7,2 prosenttia.

YTK:n jäsenistössä laskua on tullut reippaammin, noin 1,5 prosenttiyksikköä.

Osa-aikatyön lisääntyminen tuo lisätyötä työttömyyskassaan. Myös aktiivimallin voimaantulo on lisännyt neuvonnan tarvetta.

– Hakemusten määrän laskusta huolimatta asiakaspuheluiden- ja viestien määrä on pysynyt lähes samana viime vuoteen verrattuna, Eklund kertoo.