Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Sipoonkorpeen johtavan ulkoilureitin paikka ärsyttää asukkaita – "Onko ehdoin tahdoin nakerrettava kulttuuriarvoja?"

Erimielisyys: Kaupungin linjausvaihtoehto harmittaa monia asukkaita.

Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että Sotungintien kylkeen tarvitaan oma kulkupaikka kävelijöille ja pyöräilijöille. Sitä tarvitsevat asukkaat ja sitä voisivat hyödyntää myös Sipoonkorven samoilijat jättäessään autonsa Hakunilan urheilupuiston pysäköintipaikalle.

Siihen yhteisymmärrys noin 1,5 kilometrin reitistä sitten loppuukin.

Iso joukko sotunkilaisia ei ymmärrä, miksi kaupunki haluaa rakentaa ulkoilureitin Sotungintien pohjoispuolelle. Heidän mielestään selvästi parempi linjaus kulkee tien eteläpuolella ja heillä on mielipiteelleen monta perustelua.

– Miksi kaupunki ei rakenna omalle maalleen? kysyy asukasaktiivi Curt Sjöblom ensimmäisenä.

Sotungintien eteläpuoleiset maat ovat osittain Vantaan omistuksessa, mutta pohjoispuolen maat ovat yksityisomistuksessa olevaa viljelysmaata.

Eteläinen linjaus säästäisi Sotungin valtakunnallisesti merkittävää kulttuurimaisemaa, joka on yleiskaavassa maatalousaluetta.

Onko ehdoin tahdoin nakerrettava kulttuuriarvoja.

– Onko ehdoin tahdoin nakerrettava kulttuuriarvoja, Sjöblom hämmästelee.

– Asfaltoitu, reunakivetty reittiosuus ei kuulu tähän maisemaan.

Jos ulkoilutie kulkisi Sotungintien eteläpuolta, tien hankala mutka voitaisiin samalla suoristaa, jatkaa Sotungin kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Hans Helenius.

– Silloin ulkoilureitti mahtuisi Sotungintien ja Kormuniitynojan väliin. Siten ojan luontoarvoihin ei tarvitse kajota, vaikka kaupunki antaa näin ymmärtää.

– Mutkan jälkeen voisi tehdä maisemapellon auringonkukkineen, Helenius lisää.

Heleniuksen ja Sjöblomin mukaan pohjoispuolen maanomistaja olisi suostuvainen mutkan oikaisuun, mutta ulkoilureitin rakentamista pitkin viljelymaansa reunaa hän vastustaa. Pelto on salaojittelu.

Maanomistaja on valittanut reitistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Me emme jatkaneet valittamista, koska emme katsoneet sen kannattavan. Se myös maksaa, Sjöblom sanoo.

Sjöblom ja Helenius ovat pettyneet kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden asenteeseen.

– Edes turvallisuus ei merkitse mitään, Sjöblom tuhahtaa.

Jos pohjoinen linjaus toteutuu, esimerkiksi Hakunilasta luontokouluun kävelevät lapset joutuisivat ylittämään neljä tienristeystä matkallaan. Eteläisellä vaihtoehdolla ylityksiä ei tulisi yhtään.

Sjöblomin mielestä kyseessä on myös arvovaltakysymys. Tehtyä päätöstä ei haluta pyörtää.

Vantaan maisema-arkkitehti Petra Tammisto kertoo, että reittisuunnitelmaa on työstetty aluksi yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Asukkaiden mielestä reittivaihtoehdot Sotungintien vieressä olivat parhaita.

– Sen jälkeen kaupunki pohti sisäisesti kumpi vaihtoehto olisi parempi ja pohjoispuolinen vaihtoehto valittiin.

Kaupunki arvioi muun muassa, että reitille on enemmän käyttöä Sotungintien pohjoispuolella.

– Kormuniitynoja voidaan pohjoisessa vaihtoehdossa jättää koskemattomaksi. Kaikissa muissa vaihtoehdoissa reitti olisi saattanut vaikuttaa Kormuniitynojan rantapenkereiden vakauteen ja lisätä aukkoja puronvarsikasvillisuuteen, Tammisto perustelee.

– Lisäksi puronrantaan rakentaminen olisi vaatinut stabilointia, mikä on kallista ja sillä on suuri hiilijalanjälki. Sotungintien pohjoispuolella on kantavampi maaperä.