Yhteisharjoitukset peruttiin, mutta treenata voi silti – näin sujuu etävalmennus voimisteluseurassa

Urheilu: Muun muassa SVS Vantaassa valmennus hoidetaan nyt videosovelluksella.

SVS Vantaan valmennuspäällikkö Jasmin Josefsson on tiukoilla ohjatessaan kotoaan etänä lähes 20 tytön voimisteluharjoituksia. Mutta se on nyt ainoa keino pitää tytöt harrastuksen parissa. Päivi Tuovinen

Voimisteluseuroissa ei mennyt sormi suuhun, kun koronaepidemian myötä tulleet rajoitukset tekivät yhteisharjoitukset mahdottomiksi. Suomen Voimisteluseura Vantaassakin etävalmennus polkaistiin käyntiin parissa viikossa.

– Ensin kokeilimme Skype-ryhmäpuhelua ja WhatsAppia, mutta kumpikaan ei toiminut toivotusti. Sitten löysimme Zoom-ohjelmiston, kertoo rytmiseen voimisteluun panostavan SVS Vantaan valmennuspäällikkö Jasmin Josefsson.

Hän antaa valmennettavilleen viikoittain omatoimiharjoitteluohjeet. Päivittäin on puolentoista tunnin yhteinen Zoom-sessio.

SVS Vantaassa on kolmessa kilparyhmässä kaikkiaan 18 voimistelijaa; edustusryhmässä kuusi, nuorten ryhmässä neljä ja niin sanotuissa pre-nuorissa kahdeksan. Normaalisti ryhmät harjoittelevat erikseen, mutta videovalmennuksessa yhtä aikaa.

– Ryhmät ovat eritasoisia, mutta homma toimii, koska harjoittelemme lähinnä välinetekniikkaa.

Josefssonin kotitietokoneen näyttöruudulla näkyvät samaan aikaan kaikki hänen valmennettavansa. Tyttöjen puhelinten näytöllä näkyy vain valmentaja Josefsson.

Vajaa kymmenen vuotta sitten oman kilpauransa lopettanut ja nyt kolmisen vuotta SVS Vantaassa työskennellyt Josefsson ohjaa tyttöjä yksilökohtaisesti kuten normaalistikin.

– Mutta onhan tämä paljon haastavampaa ja kuormittavampaa, turhauttavaakin, kun ei pysty fyysisesti korjaamaan asentoja. Oma jaksamiseni onkin ollut heikoilla, myöntää Josefsson.

Normaalisti hän valmentaa vain edustusryhmää ja nuorten ryhmää. Mutta kun seuran hallitus vastikään päätti lomauttaa toisen rytmisen voimistelun valmentajan, tuli Josefssonille lisää vastuuta.

Poikkeustilassa olosuhteet ovat kaukana optimista, mutta kaikki on tehtävä niin hyvin kuin mahdollista, jotta pudokkaiden määrä olisi mahdollisimman pieni.

– Harjoittelu on paljon intensiivisempää, kun ei ole juoma- ja välineenvaihtotaukojakaan kuten normaalisti. Se tuntuu puolin ja toisin. Tytöt vielä lähettävät minulle videoita suorituksistaan. Niiden läpikäyminen vie oman aikansa, Josefsson toteaa.

Puolisentoista vuotta sitten SVS Helsingin ja SVS Espoon yhteydestä itsenäiseksi, runsaan sadan jäsenen seuraksi irrottautuneen SVS Vantaan ”normaaliolojen” kotipesä on Lumo-halli Korsossa. Toimintaa on myös ammattiopisto Varian Koivukylän pisteessä sekä Jokivarren koulussa. Mutta nyt esimerkiksi ikääntyvien liikunta hoidetaan WhatsAppilla ja aikuisbaletti livenä Facebookissa.

Kilparyhmien kisat on peruttu. Tähtäin on tulevaisuudessa. Mutta kukaan ei tiedä, missä päivämäärissä.

– Nyt on vain keskityttävä pitämään peruskunnosta huolta, Josefsson toteaa.

– Tytöt käyvät päivittäin lenkillä ja tekevät lisäksi muun muassa venytys- ja lihaskuntoharjoitteita.

Käytännössä harjoitusta on joka tapauksessa nyt vähemmän kuin normaalisti.

– Mutta tämä on heille psyykkisesti paljon raskaampaa, kun ei harjoituksissa näe kavereita.

Zoom-sovellus on käytössä monessa muussakin voimisteluseurassa. Josefsson on perustanut WhatsAppiin ”Koronavalmentajat”-ryhmän, missä eri seurojen valmentajat jakavat kokemuksiaan.

– Oma tukiverkosto on valmentajille tärkeä, Josefsson korostaa.

Teksti: Matti Hannula

Katto matalalla

Tänä vuonna 13 vuotta täyttävät Wilma Hassinen ja Aino Lehmusvaara ovat SVS Vantaan tähtiduo. He ovat viimeisen vuoden aikana voittaneet ikäluokassaan lähes kaikki duo/trio-kilpailut. Ihan mukavasti on mennyt yksilökisoissakin.

– Onhan harjoittelu nyt paljon vaikeampaa, kun ei ole niin paljon tilaa, toteaa Wilma, Havukosken koulun kuudesluokkainen.

Varsinkin korkeussuunnassa tila loppuu kotona kesken, kun keiloja, vannetta, palloa, nauhaa ja narua pitäisi heitellä yläilmoihin.

– Ja ollaan totuttu siihen, että harjoituksissa näkee kavereita joka päivä. Nyt ei näe, Wilma harmittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut