Koulutyön siirtyminen koteihin vähensi lastensuojeluilmoitusten määriä – Sosiaalityöntekijöiden huolena perheiden tilanne ja etäopetuksen pudokkaat

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut sen jälkeen kun koulut tyhjenivät oppilaista, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Hanna Holmberg. Marjo J. Rämö
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Koronakriisin vaikutukset näkyivät heti Vantaan lastensuojelussa.

Lastensuojeluilmoitusten määrä väheni noin kolmanneksella opetuksen siirryttyä koulusta koteihin pikkulasten jäätyä kotihoitoon hallituksen suosituksesta.

Kouluista ja varhaiskasvatuksesta tulleet lastensuojeluilmoitukset vähenivät merkittävästi.

– Tilanne on vähän samankaltainen kuin kesälomien aikana, toteaa lastensuojeluilmoituksia käsittelevä johtava sosiaalityöntekijä Hanna Holmberg.

Suurin osa lastensuojeluilmoituksista tulee poliisin kautta kuten normaalioloissakin.

Perhe- tai parisuhdeväkivaltatilanteisiin ja päihteiden käyttöön liittyvät ilmoitukset ovat jonkin verran lisääntyneet viimeisten päivien aikana.

Toimet pitää käynnistää, jos opettaja ei saa yhteyttä lapseen 1–2 päivään.

Uutta on myös se, että tällaisia tilanteita tulee arkena.

– Meillä voi keskiviikkoaamuna olla perheväkivaltatilanteisiin liittyviä ilmoituksia, joita yleensä tulee viikonlopun jälkeen, Holmberg toteaa.

Lastensuojelussa ovat huolena myös ne lapset ja nuoret, jotka menettävät etäopetuksen ja kotihoidon vuoksi säännöllisen toiminnan arjestaan.

– On kouluikäisiä lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat tukea ja toimintaa koko ajan. Osalla voi olla neuropsykologisia oireita, sanoo Holmberg.

Muuttuneessa arjessa kotona olevilla aikuisilla voi olla haasteita tarjota tukea tai aikuinen on suuren osan päivästä kokonaan poissa.

Kotona tapahtuvasta etäopiskelusta on vaarassa pudota myös ne lapset, joiden huoltajat eivät osaa suomea eivätkä siten pysty auttamaan ja tukemaan lasta opiskelussa.

Sivistystoimessa on ohjeistettu opettajia, miten toimia tilanteissa, kun lapsi ei osallistu sovitusti etäopetukseen.

– Toimet pitää käynnistää, jos opettaja ei saa yhteyttä lapseen 1–2 päivään, lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö sanoo.

Ohjeistuksen mukaan opettajan apuna on kouluissa toimivat oppilashuollon moniammatilliset tiimit sekä viime kädessä lastensuojelu.

Hanna Holmberg huomauttaa, että suinkaan kaikille lastensuojelun asiakkaille tilanne ei näyttäydy kielteisenä.

– Tulee myös sellaista viestiä, että nyt menee paremmin.

Etäkoulun käyminen on voinut olla helpotus esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevalle, koulukiusaamisesta tai sosiaalisista tilanteista kärsineelle lapselle.

Hanna Pösö sanoo lastensuojelun toimivan lähes normaalisti koronatilanteesta huolimatta. Yhteyttä asiakkaisiin pidetään puhelimitse, sosiaalisen median ja videon välityksellä, mutta myös tapaamisin. Pikkulapsiperheissä käyvät perhetyöntekijät voivat ulkoilla lasten kanssa.

Lastensuojelussa on varauduttu siihen, että sijoitusten määrä kasvaa. Siihen voivat johtaa paitsi perheiden sosiaaliset ongelmat niin myös huoltajien vakavat sairastumiset COVID-19-tautiin.

Jos esimerkiksi yksinhuoltaja sairastuu vakavasti, apua lastenhoidon järjestämiseksi saa lapsiperheiden ja lastensuojelun päivystysnumerosta p. 09 839 33337 (arkisin kello 8–16). Virka-ajan ulkopuolella auttaa kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystys p. 09 8392 4005 (24/7).

Alaikäiselle lapselle voidaan järjestää paikka vastaanottoperheestä tai kaupungin vastaanottoyksiköstä.

Koronakriisin seuraukset

Mihin pitäisi satsata?

Koronakriisin taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia on verrattu 1990-luvun lamaan. Mitä pitäisi tehdä, jotta kriisin lastensuojeluun kohdistuvat seuraukset voitaisiin minimoida?

– Ennaltaehkäisevää toimintaa kuten harrastuksia ei pidä leikata sen vuoksi, että ne eivät ole lakisääteisiä palveluja. Nuorisotyön leikkaaminen olisi kestämätöntä, sanoo lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö.

– Lapsilla pitää olla apua ja tukea ympäri vuorokauden. Toivon, ettei nyt luotuja palveluita, kuten puhelin- ja chat-palveluita lopeteta kriisin jälkeen. Niiden avulla saadaan kontakti lapseen, sanoo johtava sosiaalityöntekijä Hanna Holmberg.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut