Parvekkeella voi kokeilla kasvattaa mitä vain, vaikka perunoita ja marjoja
2
Ritva Lehto odottaa malttamattomasti, koska pääsee laittamaan puutarhaansa. Niin kauan on kuitenkin maltettava, kun on yöpakkasia. Anniina Virtanen
Katso isompi kuvaSipulikasvien sesonkiaika on parhaimmillaan. Omaa pihaa ei välttämättä tarvitse, kun sipulikasvit selviävät hyvin ruukussa parvekkeellakin. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen
Plantagen myymälässä Itäväylän varressa käy aamupäivällä kuhina. Myymäläpäällikkö Mira Pötrönen sanoo, ettei tähän aikaan näin hulinaa tavallisesti ole.
– Täällä on hyvin poikkeuksellinen tilanne. Osittain se johtuu siitä, että kevät on aikaisessa. Varmasti myös koronalla on oma osuutensa siihen, Pötrönen sanoo.
Itäväylän Plantagenissakin odotettiin vaikeita aikoja, joten asiakkaiden määrä yllättivät työntekijät. Kun ihmiset viettävät paljon aikaansa kotonaan, huomaa sellaisia puhdetöitä, joille ei ehkä muuten arjessa ole ollut aikaa.
Plantagenissa kierrellyt puutarha-alalla työskentelevä Antti Hyrske on myös huomannut, että esimerkiksi puutarhatöistä on kiinnostuttu aivan eri tavalla.
Samalla kun pienremontointi ja puutarhatyöt tuovat kaivattua tekemistä arkeen, ne voivat viedä ajatuksia pois ikävästä maailmantilanteesta. Plantagenissa on huomattu, että siementen osto on kasvanut paljon.
Kun kotona viettää paljon aikaa, haluaa myös tehdä kodistaan viihtyisän. Siksi myös viherkasvien menekki on ollut kovaa.
Esikasvatusta voi tehdä myös kotonaan.
– Huomaa, että parvekkeita halutaan jo laittaa kuntoon ja pihoilla vietetään paljon aikaa, Pötrönen sanoo.
Istutusostoksille tullut Rita Rannekin huomaa, että väkeä on paljon enemmän kuin tavallisesti. Hän on kerännyt kärryyn muutamia istutettavia kukkia ja kaksi hyönteishotellia.
– Nämä hotellit eivät ole minulle, vaan ystäville. En halua houkutella pörriäisiä lähelleni, hän naurahtaa.
Onko Ranne innostunut puhdetöistä, kun kotona tulee vietettyä nyt enemmän aikaa?
– Olisin täällä joka tapauksessa. Asun 60-luvun kerrostalossa, jossa on pienen pieni parveke. Siinä ei ole helppoa kasvattaa mitään, kun sitä ei voi lasittaa. Linnut ja oravat käyvät siellä vähän väliä. Kerran orava hyppäsi ikkunasta sisään, Ranne muistelee.
Ranteella on paljon yrttejä parvekkeella kasvamassa. Lisäksi hän haluaisi kokeilla marjapensaita, kylvää perunaa ja istuttaa sipuleita. Kun kyseessä on parveke, perunan kylväminen onnistuu ämpäriin.
– Haluan, että 5-vuotias poikani näkee, mistä ruoka tulee lautaselle.
Ranne jonottaa siirtolapuutarhaan, ja oma piha olisi hänelle unelma.
Pääkaupunkiseudun Plantageneissa ostokäyttäytyminen on hieman erilaista kuin maakunnissa. Helsingissä marjapensaat ostetaan tavallisemmin ruukkuihin tai istutuslaatikoihin.
– Vuosien saatossa olen huomannut, miten ostokäyttäytyminen on muuttunut. Enemmän halutaan istuttaa ruukkuihin pienemmissä tiloissa. Meillä menee sesonkituotteiden lisäksi marjaa ja yrttejä paljon, Pötrönen sanoo.
Markkinoille on tullut lajikkeita, jotka on tarkoitettu ruukussa kasvattamiseen.
– Mitä vaan voi kokeilla kasvattaa parvekkeella. Uusiin taloihin tehdään isoja parvekkeita.
Kiertelemään tullut Ritva Lehto asuu pientalossa, ja hän haluaisi jo päästä laittamaan pientä pihaansa kuntoon. Hän tuli ostamaan multaa, mutta niin kauan kun on yöpakkasia, on syytä malttaa istutusten ja kylvämisten kanssa.
Pötrönenkin sanoo, että vielä on aikaista kylvämiselle, mutta esimerkiksi porkkanoita ja salaatteja voi kylvää kylmäänkin maahan.
– Esikasvatusta voi tehdä myös kotonaan sisällä, Pötrönen muistuttaa.
Maalis- ja huhtikuu ovat parasta taimien esikasvatusaikaa, joten siemenet on hyvä laittaa itämään vaikka ikkunalaudalle. Huhtikuussa kannattaa vaihtaa myös viherkasvien ja kukkien multa.