Uusi puhelinpalvelu herättää kysymyksiä – "Päivystyksiin tulevia voidaan nytkin käännyttää"

PÄIVYSTYS Avuntarve arvioidaan Päivystysapu-numerossa.

Sanna Jompero

Pääseekö päivystyksiin enää lainkaan soittamatta ensin uuteen terveydenhuollon numeroon? Käännytetäänkö apua tarvitseva päivystyksen ovelta?

Muun muassa näitä asioita ihmiset ovat hämmentyneinä kyselleet, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi marraskuun alussa, että jatkossa tulee soittaa uuteen Päivystysapu-numeroon ennen hakeutumista päivystykseen

Uudenmaan Päivystysapu 116 117 -hankkeen tiedottaja Taru Tukiainen kertoo, että päivystykseen voi edelleen tulla suoraan kuten ennenkin, mutta soittamista suositellaan.

– Toivotaan, että soitetaan. Potilaita voidaan nytkin käännyttää päivystyksestä, jos ongelma ei ole päivystyksellinen, Tukiainen kuitenkin huomauttaa ja muistuttaa, ettei kyseessä ole hätätilanteiden numero.

Maksuttomaan Päivystysavun numeroon soitetaan, kun oma terveysasema on kiinni. Hätätilanteissa tulee soittaa edelleen hätänumeroon 112.

Viime viikolla maanantain ja perjantain välillä Peijaksen sairaalan päivystyksessä kävi 1 048 potilasta.

Soittoja Päivystysapu-numeroon vantaalaisilta ja keravalaisilta tuli viime viikolla maanantain ja torstain välillä 420 puhelua.

Yli puolet Peijaksen potilaista on näin ollen mennyt päivystykseen ilman soittoa Päivystysavun numeroon.

Vielä harvempi pirautti numeroon lokakuussa ajanjaksolla 9. lokakuuta–10. marraskuuta. Tuolloin Peijaksen päivystyksessä kävi 4 034 potilasta, mutta Päivystysapuun soitti samalla ajanjaksolla noin 1 400 potilasta.

Uuden potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönoton takia ei Peijaksen osalta ole toistaiseksi saatavilla lukuja siitä, kuinka moni soittajista on ohjattu päivystykseen. Tilastoja ei ole myöskään siitä, kuinka moni on soittanut kysyäkseen neuvoja tai hoito-ohjeita.

Peijaksen sairaalan osastonylilääkäri Mikko Holmbergin mukaan Peijaksen päivystykseen tulleista ohjattiin toisaalle, kuten terveysasemalle, lokakuussa hieman yli kaksi prosenttia saapuneista potilaista.

Holmberg sanoo, että päivystyksestä ohjataan virka-aikaiseen palveluun, pääsääntöisesti juuri terveysasemalle, mikäli potilaan saapuessa hoidon tarpeen arviossa ei tule esille sellaista ongelmaa, joka vaatisi lääketieteellisin perustein päivystysaikaista hoitoa.

Uusi numero

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella päivystykseen hakeutuvan pitää jatkossa ensin soittaa numeroon 116 117.

Numeroon soitetaan ennen hakeutumista Peijaksen, Haartmanin, Malmin, Hyvinkään ja Porvoon sairaaloiden päivystyksiin.

Puhelimessa terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa hänet oikeaan hoitopaikkaan, joka voi olla myös oma terveysasema seuraavana arkipäivänä.

Puhelimessa voidaan myös antaa ohjeita itsehoitoon.

Päivystysapu on maksuton ja numerossa palvellaan ympäri vuorokauden, vuoden kaikkina päivinä.

Päivystysavulla on käytössä ruuhkamittari, josta näkee Husin päivystysten ajantasaisen potilastilanteen.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut