Peruna on ruokien aatelia - tässä kolme mahtavaa reseptiä

RUOKA Ruokakonkari Sanna Mansikkamäki kirjoitti perunalle oman kirjan, koska järkyttyi huomatessaan pottujen joutuneen paitsioon.

Suomen nimekkäimpiin ruokatoimittajiin lukeutuva Sanna Mansikkamäki haluaa perunan palaavan suomalaisten ruokapöytiin.- Peruna on loistava raaka-aine ja ruokakulttuurimme kivijalka, Mansikkamäki sanoo. Pia Inberg

Crista Lassfolk-Feodoroff

Huoli perunan suosion laskusta sai pitkän linjan ruokatoimittajan ja -kirjailijan Sanna Mansikkamäen tarttumaan toimeen. Hän omisti uuden ruokakirjansa kokonaisuudessaan perunalle.

Kirjaa tehdessään ruokakonkari sai huomata, kuinka vieraaksi peruna oli käynyt omassakin tuttavapiirissä.

Kun ihmiset pääsivät maistamaan Mansikkamäen loihtimia perunaherkkuja, osa huudahti ääneen ihastuksesta: "Voiko peruna olla näin hyvää!"

Mieleenpainuvin tapaus oli tuttava, joka arveli etteivät hänen kotihoidossa olevat lapsensa ole edes maistaneet perunaa.

– Törmäsin siihen tosiasiaan, että meillä on kasvamassa sukupolvi, joka ei syö perunaa, koska se on korvattu riisillä ja pastalla, Mansikkamäki kertoo.

– Se on aivan älytöntä. Peruna pesee molemmat sekä ravinto- että ympäristöarvoiltaan. Lisäksi se on suomalaisen ruokakulttuurin kivijalka.

Peruna-kirjassaan Mansikkamäki esittelee perunasta kattavan tietopaketin ja 75 perunareseptiä jälkiruokia myöten.

Omaksi ykkössuosikikseen hän nimeää perunamuusin eri versioina ja antaa vinkin.

– Jos perunat kypsentää uunissa, maku on aivan eri. Muuseista olisin kirjoittanut vaikka kokonaisen oman luvun, mutta piti vähän karsia.

Tulevaksi perunatrendiksi Mansikkamäki veikkaa gratiineja. Hän neuvoo kokeilemaan niiden valmistamisessa perunan luontaisen tärkkelyksen hyödyntämistä.

Sen sijaan että viipaloi perunat vuokaa ja kuorruttaa ne juustolla, tulee viipaleita ensin pyöritellä hellalla kermassa (tai kerman ja maidon sekoituksessa) parikymmentä minuuttia. Vasta sen jälkeen perunakeitos laitetaan kuorrutettuna uuniin.

– Tärkkelys antaa ihanan samettisen koostumuksen ja gratiinista tulee täydellinen.

Matkoillaan maailmalla Sanna Mansikkamäki on usein ilokseen huomannut perunan arvostetuksi raaka-aineeksi.

Ranskan maaseudulla perunat olivat esillä kauniissa puukoreissa, sievien liinojen päällä. Jokaisen perunakorin kupeessa oli kattava infopaketti, jossa kerrottiin tuottaja, lajike ja sille sopivat käyttötavat.

Ruotsissa jopa suurin päivittäistavaraketju ICA on nostanut perunat esiin samaan tyyliin näyttävästi.

– Suosittelen käymään ruokakaupassa seuraavan kerran, kun poikkeatte Tukholmassa. Perunoita ostaessa olo on kuin karkkikaupassa, koska visuaalisuuden merkitys on siellä sisäistetty.

Samanlainen panostus estetiikkaan toimii Suomessakin, sen Mansikkamäki tietää kokemuksesta. Kun hän työsti edellistä ruokakirjaansa kananmunista, kiinnittyi huomio helsinkiläisessä ruokakaupassa kananmuniin, joiden tuottajat esiteltiin kasvokuvin.

– Heidän kananmunansa nousivat kaupan viiden parhaan tuotteen joukkoon, vaikka ne olivat kalleimmat munat valikoimassa.

Suomalaiskauppojen perunavalikoimat ovat vielä suhteellisen vaatimattomat, mutta sen tiimoilta Mansikkamäellä on ilouutisia. Tilanne on menossa vauhdilla parempaan päin.

– Hyvissä ajoin ennen joulua tulee vihdoin kaikkien suomalaisten saataville punaisia perunoita, jotka ovat läpikotaisin upean värisiä, eivät vain kuoreltaan, Mansikkamäki kertoo.

– Lajike on nimeltään Mulberry Beaty ja siitä saa esimerkiksi ihanan perunasalaatin. Kokeilkaa ihmeessä!

Lajiketason suositukset perunaruoille

Perunamuusi: Kaikista jauhoisista lajikkeista tulee hyvää muusia, mutta Puikulasta tehty muusi on todellista herkkua. Muita sopivia ovat esimerkiksi Challenger, Fontane, Afra ja Colomba. Blue Congosta tulee todella upea sininen muusi. Se sopii jauhoisuutensa takia hyvin muusiin.

Ranskanperunat: Challenger ja Fontane. Challengerin muoto sallii pitkät ranskanperunat, ja paistolaatu on erinomainen. Ei ruskistu liikaa rasvapaistossakaan.

Lohkoperunat: Annabelle, Marabel ja Melody. Annabelle on keitettäessä kiinteä ja toimii lohkoina. Sokerisena lajikkeena se rapeutuu pinnasta, mutta sisus kuohkeutuu uunissa hienosti.

Kiusaus: Melody, Nicola ja Gala.

Gratiini: Melody, Colomba, Fontane, Marabel, Gala ja Annabelle.

Keitto: Annabelle, Jazzy ja Melody. Keittoon on hyvä valita peruna, joka pysyy hyvin koossa ja joka ei tummu eikä kovetu lämmitettynä.

Uuniperuna: Rosamunda, sekä myös Mozart ja Bellarosa. Isot jauhoiset tai yleisperunalajikkeet ovat omiaan uuniperunaksi. Uuniperunassa tärkeää on iso koko. Bellarosaa näkee yhä enemmän kaupoissa.

Perunasalaatti: Nicola, Jazzy ja Annabelle. Uutuutena kauniin värinen Mulberry Beauty, josta tulee kaunis perunasalaatti. Kotiviljelijät ovat innostuneet ostamaan vuonna 2018 häikäisevän kauniin väristä Violet Queen -perunaa, se sopii myös hyvin perunasalaattiin.

Lähde: Sanna Mansikkamäki ja Pia Inberg, Peruna - parhaat reseptit. Readme.fi, 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 6. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 7. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 8. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 11. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 12. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 13. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.