Naisjohtajia yhä enemmän pörsissä – yksi ongelmallinen pullonkaula pitää pintansa

Wärtsilän hallituksessa on kaksi naista. Maarit Aarni-Sirviö on toinen heistä. Wärtsilä mediapankki

toimitus

Naisten määrä suomalaisten pörssiyhtiöiden johdossa on ennätyslukemissa. Hallitusten jäsenistä naisia on 29 prosenttia, suurissa pörssiyhtiöissä 34 prosenttia. Toimitusjohtajista yhdeksän on naisia viime vuoden tapaan. Johtoryhmissä naisten osuus on noussut vuodessa 23 prosentista 25 prosenttiin.

Kipupistekin löytyy, naiset puuttuvat lähes tyystin pörssin suurimman toimialan, teollisuustuotteet ja -palvelut -sektorin liiketoimintajohdosta. Tiedot selviävät Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajaselvityksestä.

Naisten osuus suomalaisten yhtiöiden hallituksissa on kolminkertaistunut 10 vuodessa. Osuus on noussut suurissa yhtiöissä viime vuodesta yhden prosenttiyksikön, ja kaikissa yhtiöissä yhteensä kaksi prosenttiyksikköä. Pienissä yhtiöissä luku harppasi 23 prosentista 26:een prosenttiin. Vuonna 2003 ainoastaan 7 prosenttia suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä oli naisia.

– Naisten osuuden jatkuva nousu ja yltäminen kansainvälisestikin huippulukuihin osoittaa itsesääntelyjärjestelmämme toimivuutta. Kiintiöt eivät Suomessa ole tarpeen, kun elinkeinoelämä pitää huolen hallitustensa monimuotoisuudesta, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa toteaa.

Linnainmaan mukaan naisjohtajien suurimpana haasteena on eteneminen liiketoimintajohtoon. Naisia johtoryhmien liiketoimintojen johtajista on 14 prosenttia.

Suurin toimiala, teollisuustuotteet ja -palvelut, ei näytä löytävän naisia johtamaan liiketoimintojaan. Niissä naisten osuus on kolme prosenttia.

–Pullonkaulan voi paikantaa teollisuustuotteet ja -palvelut -sektoriin eli konepajateollisuuteen, Linnainmaa toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.