Vantaalaiset tutustuvat pian Maisaan – Tätä kaikkea se tarjoaa

PALVELUT Uusi nettiportaali tulee apuun sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kuvia ja tietoa Maisa-portaalista löytyy netistä Apotin sivuilta. Hankepäällikkö Timo Pitkäsen pöydältä löytyi Maisa-magneetti. Tiina Örn

Tiina Örn

Viime viikonloppuna Peijaksen sairaalassa käyttöön otetusta Apotti-tietojärjestelmästä on riittänyt puhetta. Vantaalla on odotettu Apottia pitkään ja siihen liittyvät henkilökunnan koulutukset ovat näkyneet terveysasemien arjessa.

Peijas on Husin hallinnoima, mutta kyllä Apotti rantautuu vielä Vantaan terveysasemillekin, lupaa hankepäällikkö Timo Pitkänen

– Näillä näkymin järjestelmä otetaan Vantaalla käyttöön ensi vuonna.

Apotti-tietojärjestelmä on suunnattu ammattilaisille. Asiakkaille sen toivotaan näkyvän sosiaali- ja terveydenhoitoalalla lähinnä entistä sujuvampana asioiden hoitumisena.

Uusi järjestelmä kokoaa yhteen kaiken asiakkaasta tallennettuna olevan tiedon – turvallisesti.

– Sosiaali- ja terveysalan henkilökunta näkee vain sellaista tietoa, joka on sillä hetkellä asioiden hoidon kannalta välttämätöntä.

Pitkänen korostaa, että jokaiselle vantaalaiselle Apottia tutummaksi tulee Maisa-portaali. Maisa on asiakkaiden käyttöön suunnattu osa Apottia.

– Maisa on järjestelmä, jossa asiakkaan on mahdollista olla yhteydessä hoitajaan tai lääkäriin, uusia reseptejä ja katsoa omia terveystietojaan, esimerkiksi labratuloksia. Maisa on myös sosiaalihuollon portaali eli siellä voi tehdä sosiaalihuollon hakemuksia, luettelee Pitkänen.

Kotoisa nimi Maisa tulee englanninkielisistä sanoista my chart. Nimen on tarkoitus ilmentää järjestelmän helposti lähestyttävää luonnetta. Kyse on palvelusta, joka ohjaa siellä asioivaa.

Pitkänen rauhoittelee niitä, joita palveluiden siirtyminen nettiin pelottaa.

– Mitään nykyistä asiointikanavaa ei ajeta alas. Terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voi edelleen asioida soittamalla ja käymällä paikan päällä.

Maisaa ei oteta käyttöön ilman kunnianhimoisia tavoitteita. Helposti lähestyttävän Maisan on tarkoitus lyhentää jonoja ja tuoda asiakkaalle apu aiempaa nopeammin.

Apotista tulee monen Etelä-Suomen kaupungin yhteinen tietojärjestelmä. Sen on helppo nähdä liittyvän sote-uudistukseen. Olisiko Apotti-hanke ollut turha, jos sote olisi kaatunut?

– Ei. Apotti yhtenäistää esimerkiksi lääkärien tekemiä oirekuvauksia, tiedon tallentamista ja helpottaa tiedon välittämistä. Tietoa voidaan paremmin käyttää hyväksi esimerkiksi analyysejä tehtäessä, vastaa Pitkänen.

Maisasta on moneksi

Apotti-tietojärjestelmään kuuluva Maisa on digitaalinen kanava, joka yhdistää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen ja kansalaisen.

Maisaa voi käyttää internet-selaimen kautta tai mobiilisti.

Maisassa voi esimerkiksi katsoa sosiaali- ja terveystietojaan sekä tutkimustuloksiaan, kysyä ammattilaiselta neuvoa ja tehdä sosiaalihuollon hakemuksia.

Maisassa voi myös hyödyntää etävastaanottoa eli videokäyntiä.

www.maisa.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.