Vantaalaiset tutustuvat pian Maisaan – Tätä kaikkea se tarjoaa

PALVELUT Uusi nettiportaali tulee apuun sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kuvia ja tietoa Maisa-portaalista löytyy netistä Apotin sivuilta. Hankepäällikkö Timo Pitkäsen pöydältä löytyi Maisa-magneetti. Tiina Örn

Tiina Örn

Viime viikonloppuna Peijaksen sairaalassa käyttöön otetusta Apotti-tietojärjestelmästä on riittänyt puhetta. Vantaalla on odotettu Apottia pitkään ja siihen liittyvät henkilökunnan koulutukset ovat näkyneet terveysasemien arjessa.

Peijas on Husin hallinnoima, mutta kyllä Apotti rantautuu vielä Vantaan terveysasemillekin, lupaa hankepäällikkö Timo Pitkänen

– Näillä näkymin järjestelmä otetaan Vantaalla käyttöön ensi vuonna.

Apotti-tietojärjestelmä on suunnattu ammattilaisille. Asiakkaille sen toivotaan näkyvän sosiaali- ja terveydenhoitoalalla lähinnä entistä sujuvampana asioiden hoitumisena.

Uusi järjestelmä kokoaa yhteen kaiken asiakkaasta tallennettuna olevan tiedon – turvallisesti.

– Sosiaali- ja terveysalan henkilökunta näkee vain sellaista tietoa, joka on sillä hetkellä asioiden hoidon kannalta välttämätöntä.

Pitkänen korostaa, että jokaiselle vantaalaiselle Apottia tutummaksi tulee Maisa-portaali. Maisa on asiakkaiden käyttöön suunnattu osa Apottia.

– Maisa on järjestelmä, jossa asiakkaan on mahdollista olla yhteydessä hoitajaan tai lääkäriin, uusia reseptejä ja katsoa omia terveystietojaan, esimerkiksi labratuloksia. Maisa on myös sosiaalihuollon portaali eli siellä voi tehdä sosiaalihuollon hakemuksia, luettelee Pitkänen.

Kotoisa nimi Maisa tulee englanninkielisistä sanoista my chart. Nimen on tarkoitus ilmentää järjestelmän helposti lähestyttävää luonnetta. Kyse on palvelusta, joka ohjaa siellä asioivaa.

Pitkänen rauhoittelee niitä, joita palveluiden siirtyminen nettiin pelottaa.

– Mitään nykyistä asiointikanavaa ei ajeta alas. Terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voi edelleen asioida soittamalla ja käymällä paikan päällä.

Maisaa ei oteta käyttöön ilman kunnianhimoisia tavoitteita. Helposti lähestyttävän Maisan on tarkoitus lyhentää jonoja ja tuoda asiakkaalle apu aiempaa nopeammin.

Apotista tulee monen Etelä-Suomen kaupungin yhteinen tietojärjestelmä. Sen on helppo nähdä liittyvän sote-uudistukseen. Olisiko Apotti-hanke ollut turha, jos sote olisi kaatunut?

– Ei. Apotti yhtenäistää esimerkiksi lääkärien tekemiä oirekuvauksia, tiedon tallentamista ja helpottaa tiedon välittämistä. Tietoa voidaan paremmin käyttää hyväksi esimerkiksi analyysejä tehtäessä, vastaa Pitkänen.

Maisasta on moneksi

Apotti-tietojärjestelmään kuuluva Maisa on digitaalinen kanava, joka yhdistää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen ja kansalaisen.

Maisaa voi käyttää internet-selaimen kautta tai mobiilisti.

Maisassa voi esimerkiksi katsoa sosiaali- ja terveystietojaan sekä tutkimustuloksiaan, kysyä ammattilaiselta neuvoa ja tehdä sosiaalihuollon hakemuksia.

Maisassa voi myös hyödyntää etävastaanottoa eli videokäyntiä.

www.maisa.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.