Länsi-Vantaan joukkoliikenne mullistuu: HSL aikoo lisätä liityntäliikennettä ja karsia suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin

MUUTOS Myyrmäen seudun joukkoliikenteen on tarkoitus tukeutua pääosin kehärataan ja runkolinjoihin vuonna 2022. Lakkautuslistalla on useita bussilinjoja.

Myyrmäkeläinen Irja Markkula pitää ”tyhmänä” ideana sitä, että suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin karsitaan. Vaihtoliikenteen lisääminen vaikeuttaa hänestä etenkin ikäihmisten kulkemista. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

HSL:n suunnitelmaluonnos esittää suuria mullistuksia Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon joukkoliikenteeseen. Kantavana ajatuksena on, että vuonna 2022 Myyrmäen seudun joukkoliikenne tukeutuu pääosin kolmeen runkobussilinjaan ja kehärataan.

Monet bussit eivät enää ajaisi Pohjois-Espoosta ja Länsi-Vantaalta Helsingin keskustaan, vaan syöttäisivät matkustajia juna-asemille.

– Liityntäliikenne lisääntyisi, minkä vuoksi bussilinjojen vuorovälejä tihennettäisiin etenkin päivisin ja iltaisin. Näin vaihdot sujuisivat nykyistä täsmällisemmin, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Aleksi Manninen

Nykyään Länsi-Vantaan joukkoliikenne on ruuhkapainotteinen, mutta jatkossa joukkoliikenne soljuisi tasaisemmin aamusta iltaan.

HSL:n suunnittelun lähtökohta on se, että kaikille Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon asukkaille tarjotaan vaihdoton yhteys oman asuinalueen runkobussilinjan pysäkille tai kehäradan asemalle.

Yhteydet Helsingin keskustaan pyritään järjestämään siten, että matka sisältää enintään yhden vaihdon.

Liityntäliikenne lisääntyisi, minkä vuoksi bussilinjojen vuorovälejä tihennettäisiin etenkin päivisin ja iltaisin."

Valtaosa Länsi-Vantaan bussilinjoista menee luonnoksessa uusiksi: linjoja lakkautetaan, muutetaan ja korvataan uusilla, ja vain muutama yhteys säilyy ennallaan.

Vuonna 2022 Länsi-Vantaalla on tarkoitus kulkea kaksi uutta runkolinjaa nykyisen 560:n lisäksi. Vihdintiellä liikennöivä300 ajaisiHelsingin Elielinaukiolta Myyrmäkeen ja Pähkinärinteeseen. Hämeenlinnanväylällä liikkuva 400 matkaisi Helsingin keskustasta Martinlaakson tasolle. 560 ajaisi nykyiseen tapaan Rastilasta Myyrmäkeen.

Luonnos esittää useiden linjojen lakkauttamista. Tällaisia ovat 321, 322, 332, 335, 345, 411, 412, 415, 421, 435 ja 436. Useimmat näistä ovat seutulinjoja, joista valtaosa korvataan uusilla runkolinjoilla ja muutettavilla yhteyksillä.

Uusia tai muuttuvia linjoja ovat 431, 571, 573, 311, 331, 334, 344, 345, 436, 437, 555, 565 ja 566. Ne ovat Vantaan sisäisiä ja seudullisia linjoja, joilla on tiheät vuorovälit ja uudet reitit.

Esimerkiksi Elielinaukiolta Kivistöön ajavan 431:n vuoroväliä tihennetään ruuhka-aikaan 20 minuuttiin ja reittiä nopeutetaan. Jatkossa se kulkisi Hämeenlinnanväylällä Martinlaakson liittymään asti ja siirtyisi sitten Vanhalle Nurmijärventielle.

On myös linjoja, jotka halutaan pitää entisellään. Näitä ovat 313, 413, 432, 433, 572, 574 ja 575.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa alueiden joukkoliikennettä ja helpottaa tämän päivittäistä käyttöä. HSL kysyi verkkosivuillaan lokakuussa Länsi-Vantaalla ja Pohjois-Espoossa kulkevien liikkumistavoista. Kyselyyn vastanneiden 5 000 asukkaan näkemyksiä hyödynnetään suunnittelussa.

– Toistuvana toiveena on, että halutaan tiheämpiä ja nopeampia yhteyksiä. Monet asukkaat toivovat myös, että juna-asemille olisi nykyistä paremmat bussiyhteydet, Manninen summaa.

Nyt kerätään mielipiteitä

Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon joukkoliikenteen muutoksista on nyt vasta tehty luonnos. Alueilla liikkuvat voivat ilmaista siitä mielipiteensä 9.12. asti ja vaikuttaa siten lopulliseen linjastoon.

HSL järjestää asukastilaisuuden asiasta Myyrmäen kirjastossa 21.11. kello 18 ja Ylästön kotiseututalossa 22.11. kello 18.

Oman mielipiteen luonnoksesta voi kertoa myös Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma -blogissa https://hameenlinnanvaylavihdintie.blogspot.com/ Sieltä näkee linjojen yksityiskohtaiset muutokset.

HSL laatii linjastosuunnitelmaa yhdessä Vantaan, Espoon ja Helsingin kaupunkien kanssa. Suunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.