Jäätelömauissa hullutellaan ja siitä suomalaiset tykkäävät – jätski maistuu nyt sienille ja homejuustolle

Suomen Jäätelön uutena kausimakuna valmistetaan tatti-karamellijäätelöä. Pakkaushommissa toimitusjohtaja Petri Laukontaus. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kesällä syömme lämpimään säähän sopivia jäätelömakuja, kuten mansikkaa ja sitruunaa. Syksyllä jäätelönsyönti vähenee kesän huippukaudesta, vaikka jäätelönkulutus on melko tasaista ympäri vuoden. Myös makumieltymykset muuttuvat, ja syys-talvella haluamme vähän tuhdimpia makuja.

– Syystalvella korostuvat syvemmät maut, kuten suklaa, sanoo Valion liiketoimintapäällikkö Tea Ijäs

Suomen Jäätelön toimitusjohtaja Petri Laukontaus kuvailee talvisia makuja nahkaisiksi. Tämähän on kuin viinimaistelua!

Syystalvella alkavat ostokäyttäytymisessä korostua paketeissa myytävät niin sanotut premium- eli herkuttelujäätelöt. Valmistajat selittävät sitä sillä, että pimeys ja kurja sää houkuttelevat ihmisiä sohvannurkkaan lukemaan tai katsomaan elokuvia ja syötäväksi ostetaan hyvää jäätelöä. Jäätelöä syödään niin iloon kuin suruun.

– Kyllä jäätelöä voi kutsua lohtutuotteeksi, myöntää Jymy-luomujäätelöitä valmistavan Suomisen Maito Oy:n toimitusjohtaja Horst Neumann

Jäätelöuutuudet tuodaan markkinoille kevätkesällä ja syystalvella. Ja koska jäätelöllä voi hifistellä samaan tapaan kuin vaikkapa kahvilla, jäätelöistä löytyy myös yllättäviä ja erikoisia makuja. Varsinkin pientuottajat ja artesaanijäätelöiden tekijät voivat hullutella ja tehdä pieniä eriä hyvinkin erikoisia makuja.

Supererikoisuuksiin kuuluvat tänä syksynä ainakin Suomen Jäätelön tatti-karamelli ja Valion Jäätelöfabriikin Aura-laku.

– Olemme rohkeita maistamaan uusia makuja, Ijäs kuvaa suomalaisia.

Tavallisesti homejuusto yhdistetään piparkakkuihin, mutta Valion sokkomaistatuksissa laku kiilasi piparin ohi. Niin tuotantoon päätyi Aura-laku, jossa on sinihomejuustokastiketta ja lakritsinmakuisia paloja.

Tatti-karamellijäätelön idea tuli Laukontaukselle siitä, kun hän paistoi herkkutatteja pannulla. Tatit karamellisoituvat, kun ne paistaa voissa ja reseptiin piti vain lisätä vähän karamellia ja uusi maku oli valmis.

Kuusijäätelöä Suomen Jäätelöllä on ollut myynnissä pari vuotta, ja viime vuonna Suomisen Maito alkoi valmistaa mäntyjäätelöä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Loppuvuoden juhlakauden lähestyessä ostamme myös jäätelöitä, jotka on maustettu jouluun viittaavilla mauilla, kuten kanelilla, pähkinällä ja sokeroiduilla hedelmillä.

– Mutta joulunmakuista ei saa olla, koska kauppa myy jäätelöitä koko talven, Laukontaus tarkentaa.

Mauilla voi kikkailla, mutta ”perusmakujakaan” ei unohdeta. Hiljattain tuli myyntiin Jymy Villimustikka, jossa on koko painosta peräti 30 prosenttia suomalaista metsämustikkaa. Tavallisesti jäätelöissä on mustikkaa vain joitakin prosentteja.

Herkkuja tuottaa monta yrittäjää

Suomalaiset ovat Euroopan kovimpia jäätelönsyöjiä. Täällä syödään vuodessa runsaat 12 jäätelölitraa per henkilö.

Valmistajista suurimmat ovat monikansalliset Fronieri (Nestlé) ja Unilever.

Pienempiä valmistajia ovat muun muassa Suomisen Maito, Suomen Jäätelö, keväällä uudelleen jäätelönvalmistuksen aloittaneen Valion Jäätelöfabriikki, 3 Kaveria, SIA Jäätelö, Jädelino ja Jäätelömestarit.

Suomen vanhin toiminnassa oleva jäätelötehdas on Helsingin jäätelötehdas.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tämä tehdas valmistaa jopa 30 000 jäätelötuuttia tunnissa – "Myydään enemmän jäätelöä kuin viime vuonna" 21.7.2018 9:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut