Velmu tahtoo pelastaa Koisotien bänditalon – "Kaupunki antaa talon rapistua purkukuntoiseksi"

Tommi Ouvinen lakaisee lehtiä Velmu-talon luona. Koisotie 4:ssä sijaitseva rakennus on peruskorjauksen tarpeessa. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Koivuhaassa sijaitsevan historiallisen Velmu-talon tulevaisuudessa on näkyvillä uhkaavia merkkejä.

Velmu ry:n bänditalona toimiva kiinteistö on peruskorjauksen tarpeessa, mutta Vantaan kaupunki ei ole halukas remontoimaan omistamiaan tiloja taloussyistä.

Velmu taas haluaisi ostaa Koisotien vuokratilansa ja kunnostaa sen, mutta on mahdollista, ettei kaupunki myy kiinteistöä tai ainakaan sellaisella hinnalla, että yhdistyksellä olisi siihen varaa.

Yhdistyksen visiona on, että se remontoisi oston jälkeen Johansin tilan päärakennuksena tunnetun talon ja perustaisi sinne "Vantaan musiikkitalon" seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

– Siellä olisi nykyiseen tapaan treenikämppätoimintaa iltaisin, mutta päivisin alakerta avattaisiin senioreiden, kuntoutujien, päiväkotilapsien ja muiden ryhmien käyttöön, selittää Velmun toiminnanjohtaja Tommi Ouvinen

Siellä olisi treenikämppätoimintaa iltaisin, mutta päivisin alakerta avattaisiin senioreiden, kuntoutujien, päiväkotilapsien ja muiden ryhmien käyttöön."

Ouvinen kertoo jo lähettäneensä esityksen suunnitelmasta valtuustoryhmille. Yhdistyksen vinkkelistä tilanteessa on kyse oman toimipaikan pelastusoperaatiosta.

Velmu toivoo, että Vantaa myisi talon ”nimelliseen hintaan”. Tontti pysyisi kaupungin omistuksessa, ja yhdistys maksaisi siitä vuokraa.

– Jos saisimme talon omaksemme, voisimme pikkuhiljaa remontoida sitä ja kehittää sen toimintaa. Kaupunki voisi asettaa korjausvelvoitteita, jotka meidän on täytettävä määrätyn ajan sisällä. Nyt näyttää siltä, että kaupunki antaa talon vain rapistua purkukuntoiseksi, Ouvinen harmittelee.

Koisotie 4:n tilat vaativat peruskorjauksen, jossa muun muassa mansardikatto uusitaan ja puuttuvaa kuntatekniikkaa rakennetaan.

– Remonttiin menisi noin puoli miljoonaa euroa. Siihen hakisimme avustuksia julkisilta tahoilta.

Samaan aikaan Velmu on varautunut myös siihen, että se menettää toimipaikkansa lähitulevaisuudessa. Yhdistys on vuokrannut Ruskeasannalta omakotitalon bänditiloiksi. Velmu on myös saanut kaupungin kunnostamia bänditiloja Vernissan palotornitaloon.

Kiinteistöä hallinnoivan Vantaan tilakeskuksen tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius kertoo, että Johansin tilan päärakennuksen myynti on ollut suunnitteilla jo pitempään. Taustalla on se, että tilat vaativat perusteellisia korjauksia, joihin kaupungilla ei ole ollut varaa.

– Kyseessä on kyseenalainen talo, jonka kohdalla on pohdittu, onko se käyttökunnossa lainkaan. Esimerkiksi talon katto on vuotanut, ja yläkerta on ollut käyttökiellossa. Peruskorjaus maksaisi kaupungille helposti miljoona euroa, Wallenius sanoo.

Kaupunki ei lähde hevillä kiinteistöä peruskorjaamaan.

– Korjausmäärärahat jouduttaisiin ottamaan jostain tärkeämmästä kohteesta.

– Meille olisi eduksi se, jos löytyisi taho, joka ostaisi ja kunnostaisi tilat, Wallenius summaa.

Lähtökohtaisesti emme myy taloa Velmulle tai muillekaan yhdistyksille alihintaan, vaan haluamme käyvän hinnan."

Johansin kiinteistön myyntiä on käsitelty viime vuosina teknisessä lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa, mutta kohdetta ei ole kaupattu vielä kenellekään.

– Yhtenä syynä tähän on se, ettei Velmu ole halunnut luopua talosta, Wallenius toteaa.

Viimeksi kaupunginhallitus tarkasteli myyntiä 18. kesäkuuta. Tuolloin Johansin tila poistettiin myyntilistalta toimialojen lausunnoista huolimatta.

– Tällä hetkellä meillä ei ole lupaa myydä kiinteistöä edes Velmulle. Kohdetta on nyt ainakin pariin kertaan tarjottu myyntilistalle, eikä uusia ohjeita tämän valmistelun suhteen ole annettu.

Walleniuksen mukaan viimekesäistä myyntilistalta poistoa ei perusteltu kaupunginhallituksessa mitenkään.

Ouvinen näkee asian toisin.

– Syynä oli se, että meille haluttiin antaa mahdollisuus tehdä esitys kiinteistön ostosta ja kunnostamisesta.

Walleniuksen mukaan tilakeskus on valmis neuvottelemaan talokaupasta Velmun kanssa, jos tämä tulee mahdolliseksi. Kohteen myyntihintaa ei ole määritelty.

– Hinta asetetaan oikealle tasolle kiinteistönvälittäjän toimeksiannon yhteydessä.

Arvo riippuu ensisijaisesti rakennuksen yhteyteen lohkottavan maa-alueen koosta. Voimassa olevan kaavan mukaan tontti on kulttuuritoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta ja vaatisi siten kaavamuutoksen.

– Lähtökohtaisesti emme myy taloa Velmulle tai muillekaan yhdistyksille alihintaan, vaan haluamme käyvän hinnan, Wallenius linjaa.

Velmu-talo

Vantaan elävän musiikin yhdistys Velmu ry vuokrasi Johansin tilan päärakennuksen toimipaikakseen Vantaan kaupungilta 1980-luvun alussa.

Vuonna 1920 valmistunut päärakennus on asemakaavassa suojeltu.

Velmu on käyttänyt Koisotie 4:ssä sijaitsevaa rakennusta keikkapaikkana ja bändien harjoittelutilana.

Koisorock-festivaalia on järjestetty siellä vuodesta 1997.

Kiinteistöä on kunnostettu laajasti viimeksi 80-luvun lopulla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Skinheadeja, kyynelkaasua, palohälytys, viuhahtajia – 40-vuotiaan Velmun keikoilla on koettu kuumottavia tilanteita
    10.11.2018 8:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut