Urheilu: Vantaan liikuntagaalassa helmikuussa Vuoden seuratoimijana palkittu Rauha Valkeinen on harmissaan, kun talkootyö alkaa olla katoavaa kansanperinnettä.

Vantaanlaaksolainen Rauha Valkeinen, 75, on uhrannut ison osan tuoreemmasta elämänpuoliskostaan vapaaehtoistoimintaan. Ensisijaisesti Valkeisen aktiivisuudesta on saanut nauttia yleisurheiluseura Vantaan Salamat, mutta myös seurayhtymä, johon lisäksi kuuluvat Kenttäurheilijat-58 ja Korson Kunto.

Vantaalla jo 50 vuotta asunut Valkeinen syntyi Juuassa Pohjois-Karjalassa, kun koko Suomi oli vielä sotatilassa. Välirauhansopimus allekirjoitettiin Suomen kannalta rankoin ehdoin kolme päivää hänen syntymänsä jälkeen. Tyttölapsia lienee tuolloin kastettu Rauha-nimisiksi melkoinen joukko.

– Maalla ei heti sotien jälkeen paljon urheiltu, hyötyliikuntaa harrastettiin senkin edestä, Rauha Valkeinen sanoo.

– Mutta talkoohenki oli vahva. Sen olen elämänevääkseni saanut.

Rauhan aviomies Antti Valkeinen on urheillut nuoresta asti, juossut sittemmin maratonejakin. Heidän vuonna 1971 syntynyt esikoisensa, Jukka, alkoi urheilla Salamoissa 1980-luvun alussa.

– Antti oli aina hänen mukanaan kentällä ja kilpailuissa toimitsijanakin. Kun vuonna 1985 järjestettiin usean pääkaupunkiseudun seuran yhteisvoimin ensimmäinen Finland Junior Games, suuri nuorten yleisurheilutapahtuma, Salamoiden perustajajäsen ja pitkäaikainen sihteeri Terttu Mäkelä pyysi minuakin talkoisiin. Siitä se lähti, Rauha Valkeinen muistelee.

Uusia tekijöitä tarvittaisiin. Pienikin apu auttaisi.

– Kuusivuotias Päivi-tyttäremme pyöri FJG:ssä mukanani. Samalla liikunnasta tuli koko perheen elämäntapa. Pian Päivikin alkoi harrastaa yleisurheilua ja on aikuiseksi vartuttuaan ollut toimitsijanakin.

Rauha Valkeinen on 35 vuoden aikana ehtinyt olla monella tavalla avuksi.

– Skaala on ollut laaja, ja voin sanoa olleeni näköalapaikalla.

Hän on muun muassa vetänyt Salamoihin vuonna 1988 perustettua tuki- ja huoltoryhmää ja ollut seuran hallituksessakin lähes 20 vuotta. Hallitustyöt ovat Valkeisen osalta jo jääneet, mutta tuki- ja huoltoryhmä on edelleen hänen hoteissaan.

– Aiemmin oli enemmän kisatapahtumia, niin Vantaalla kuin muuallakin pääkaupunkiseudulla, Valkeinen toteaa.

– Kisapäivissä olikin melkoinen sovitteleminen muiden seurojen kanssa ja vapaaehtoisväen keräämisessä oma urakkansa.

Valkeinen on ollut monesti toimitsijana myös Ruotsi-ottelussa.

– Ja MM-kisat Helsingissä 2005 oli ainutlaatuinen kokemus. Vastasin sekä maratoneilla että kävelykilpailuissa Finlandia-talon kohdalla olleesta juoma- ja huuhteluasemasta.

Iän karttuessa Valkeinen on halunnut hieman vähentää taakkaansa.

– Uusia tekijöitä tarvittaisiin. Pienikin apu auttaisi. Mutta talkootyö ei valitettavasti ole enää muodissa, hän sanoo.

– Ehkä työelämä on raskaampaa kuin ennen. Mutta ei se helppoa ollut ennenkään. Silti vanhemmat olivat kentän reunalla, kun lapset urheilivat. Se oli laatuaikaa, ja oli mukava vaihtaa kuulumiset kasvotusten. Ei sähköpostiviestittely sitä korvaa. Yhteisöllisyys on tärkeää, ja lapsetkin tykkäävät, jos omat vanhemmat ovat aktiivisia.

Valkeiselle suurin vuotuinen ponnistus on seurayhtymän järjestämä Vantaan Maraton. Mikäli koronapandemia antaa periksi, se on tänä vuonna 10. lokakuuta.

– Sen olen luvannut vielä hoitaa. Sitten toivottavasti löytyy joku muu hoitamaan ruutuni. Ei ole pakko lupautua 35 vuodeksi, nopeamminkin voi vetäytyä, Valkeinen naurahtaa.

Kuka?

Rauha Valkeinen

Syntynyt 16.9.1944 Juuassa.

Asunut pääkaupunkiseudulla vuodesta 1965, Vantaalla vuodesta 1970, ensin Martinlaaksossa ja vuodesta 1979 Vantaanlaaksossa.

Kaksi lasta ja kaksi lapsenlasta.

Toiminut jo 35 vuotta vapaaehtoisena yleisurheiluseura Vantaan Salamat ry:ssä ja Vantaan seurayhtymässä (Salamat, Korson Kunto ja Kenttäurheilijat-58).

Tehnyt varsinaisen työuransa hoitoalalla.

Palkittiin helmikuussa Vantaan liikuntagaalassa vuoden 2019 seuratoimijana.

Suomen Urheiluliiton kultainen ansiomerkki 2015.

Vantaan Salamat ry:n kunniajäsen.

Etusivulla nyt