Historiallinen Piirustussali heräsi henkiin – Alastonmallina toimiva mies: "Joskus piirtäjä vangitsee luonteeni ja se on hyytävää"

TAIDEOPETUS Piirustussali lakkautettiin yt-neuvottelujen tuloksena pari vuotta sitten. Toimintaa jatkaa Yliopistomuseo.

Croquis-piirustuksessa malli vaihtaa vapaasti asentoa parin minuutin välein. Jukka Rosti, Sirkka Valanto ja Carli Eskelin luonnostelevat nopein vedoin. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Harva tietää, että Helsingin yliopistossa on opetettu myös piirtämistä.

Yliopistonkadulla sijaitsevan Porthania-rakennuksen seitsemännessä kerroksessa on arkkitehti Aarne Ervin varta vasten suunnittelemat piirustussalit.

Piirustussalin toiminta keskeytettiin yliopiston yt-neuvottelujen tuloksena 2016, mutta tänä syksynä klassisen piirustuksen opetusta järjestetään opiskelijoille jälleen. Toimintaa koordinoi humanistisen tiedekunnan seuraajana Yliopistomuseo.

– Piirtämistä tarvittiin alunperin väitöskirjojen kuvittamiseen esimerkiksi kasvitieteessä ja arkeologiassa. Siinä sivussa sai moni taiteilijanalku piirtämisen perusopetusta, näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski kertoo.

Nyt ohjelmassa on myös kaikille avoimia, maksullisia kursseja ja piirustusiltoja.

Avoin piirustusilta on alkamassa perjantaina. Porthanian vintille kerääntyy toistakymmentä eri-ikäistä taiteen tekijää.

– Piirustussali oli minulle tärkeä paikka 1960- ja 1970-luvun vaihteessa. Vietin silloin täällä paljon aikaa. Nyt kun jäin eläkkeelle, halusin tulla tänne takaisin, Sirkka Valanto kertoo.

Kati Leskinen opiskelee kuvataidetta Lapin yliopistossa, mutta halusi tulla treenaamaan piirustusiltaan.

– Tämä on legendaarinen paikka. Tosi mielenkiintoinen kipsimalleineen ja vanhoine 1800-luvun penkkeineen, hän kehuu.

Tänä iltana on vuorossa alastonmallin piirtäminen. Mallina on nuorehko herra, joka ei halua varsinaisen työpaikkansa vuoksi nimeään tai kasvojaan lehteen.

– Jokunen vuosi sitten minulle ehdotettiin tätä. Olin itsekin piirtänyt elävää mallia. Testasin, ja totesin että tämä on hyvä irtiotto päivätyöhön.

Elävän mallin työ vaihtelee muutaman minuutin välein vaihtuvista poseerauksista aina yhden asennon esittämiseen koko illan ajan.

Malli työskentelee 20 minuuttia kerrallaan, sitten on 10 minuutin tauko.

– Ilmapiiri on yleensä mukava ja tauoilla ehtii jutella piirtäjien kanssa.

Yli kymmenessä paikassa mallina kiertävä herra laskee, että hänestä on tehty noin 20 000 piirustusta. Useinkaan hän ei käy edes katsomassa lopputuloksia.

– Salilla huomaa, jos on syntymässä työ, jota kannattaa käydä katsomassa. Joskus näkee, että piirtäjä on vanginnut luonteeni. Se on hyytävää.

Kun kaikki ovat saaneet piirustustelineet eteensä ja paperit kiinnitettyä, opettaja Vappu Rossi esittelee käytettävissä olevat kynät ja hiilet ja näyttää tekniikkoja.

Malli kiipeää lavalle, riisuu kylpytakkinsa ja ottaa ensimmäisen asennon. Adoniksen hahmo piirtyy nopeasti tottuneiden piirtäjien papereille.

Aiheeseen liittyvää

  1. Entisessä sairaalassa tehdään nyt filateliaa – Klaus Welp on Suomen ahkerin postimerkkitaiteilija 31.10.2018 19:45

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut