Miten käy Aviapoliksen koulun ja päiväkodin? Uusi rakennus ei ehkä mahdu tontilleen

RAKENTAMINEN Liikenteen päästöt saattavat rajoittaa koulu- ja päiväkotirakentamista Veromiehessä.

Monitoimirakennus Atomia suunnitellaan Veromieheen Rälssitien ja Äyritien kulmaukseen. Paikasta on noin 200 metriä Kehä kolmoselle ja vajaa 500 metriä Tuusulanväylälle. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Liikenteen melu ja hiukkaspäästöt ovat panneet niin Vantaan virkamiehet kuin luottamushenkilöt miettimään, miten Kehä kolmosen ja Tuusulanväylän tuntumaan Veromieheen voi rakentaa päiväkodin ja koulun.

Atomi-nimistä päiväkodin, alakoulun ja nuorisotilan monitoimirakennusta suunnitellaan nykyiselle puistoalueelle Äyritien ja Rälssitien kulmaukseen. Atomi palvelisi kasvavan Aviapoliksen suuralueen perheitä.

Parhaillaan ovat selvityksessä sekä alueen melutaso että liikennemäärät, koska väylien liikennemääristä on olemassa ristiriitaisia tietoja.

Vantaan kaupungin rakennuttaja-arkkitehdin Anne Jaakola-Wondafrashin mukaan tontin käyttö hankaloituu, jos liikennemääräennusteet kaikkein suurimmista liikennemääristä toteutuisivat. Silloin pienhiukkasmäärien suositusarvot ylittyvät tontilla Äyritien ja Rälssitien läheisyydessä.

Siinä tapauksessa välitunti- ja päiväkotipihat, urheilukentät ja koulun sekä päiväkodin tilat joudutaan sijoittamaan hiukkasalueiden ulkopuolelle. Pihoille voidaan joutua rakentamaan myös meluaita.

Jos hiukkasmäärät vaativat 40 metrin etäisyyttä Rälssitiestä ja Äyritiestä, monitoimirakennus pihoineen ei ehkä kokonaisuudessaan mahdu tontille.

– Koulusta ei voida rakentaa ihan niin isoa kuin on suunniteltu, Jaakola-Wondafrash sanoo.

Tontille on suunniteltu päiväkoti-, koulu- ja nuorisotiloja noin 11 000 neliömetrin verran.

Tontti on jo lähtökohtaisesti pieni. Suosituksen mukaan Atomin kokoisen päiväkodin ja koulun ulkoilulle ja välitunneille pitäisi olla pihaa noin 35 000 neliömetriä, mutta Veromiehen tontin pinta-ala on noin 25 300 neliötä.

Atomin tarveselvitys jäi pöydälle teknisen lautakunnan tämän viikon kokouksessa. Puheenjohtaja Paula Lehmuskallion (kok.) mukaan lautakuntaa huolettavat isojen väylien hiukkaspäästöt lähellä päiväkotia. Siitäkin keskusteltiin, että etsittäisiinkö päiväkodille jokin muu paikka, mutta siitä ei tehty esitystä.

Tarveselvityksessä otettiin miettimistauko, mutta pitkään asiaa ei voi muhittaa, sillä jo vuoden kuluttua pitäisi olla käynnissä suunnittelija-rakentajan kilpailutus.

– Takuuvarmasti tontille pystytään rakentamaan koulu ja päiväkoti, Jaakola-Wondafrash vakuuttaa.

Aviapoliksen Atomi

Perusopetuksen tarve Aviapoliksen suuralueella on Atomin ensimmäisessä vaiheessa noin 400 oppilaan alakoulu.

Päiväkotiin tulee tilapaikkoja yhteensä 160.

Atomi on suunniteltu rakennettavaksi 2021–2022.

Jos hanke viivästyy, voidaan varhaiskasvatukseen ja koululaisille joutua etsimään väistötiloja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Veromieheen 3 000 asukkaan asuinalue – Alueen sydämeen tulee asuntoja ja monitoimitalo
    27.3.2018 7:35

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut