Ruotsalaiset perustivat Vantaalle monta kylää

Nils Westermarkin piirtämä kartta kuvaa Håkansbölen ja Sottungsbyn kylien aluetta vuonna 1760.

toimitus

Tällä viikolla vietetään jälleen Svenska veckan -viikkoa, jonka aikana on ympäri maatamme tarjolla monenlaisia kulttuuritapahtumia ruotsiksi.

Ruotsalaisuudella on Vantaallakin hyvin pitkät perinteet, sillä tänne nykyisen kaupungin alueelle saapui ruotsalaissiirtolaisia jo satoja vuosia sitten keskiajalla

Tarkkaa ajankohtaa tai syytä ruotsalaisten tulolle ei tiedetä. He saapuivat tänne luultavasti 1200–1300-lukujen taitteessa. Omasta näkökulmastaan he saapuivat uudelle maalle, ja siksi isoa osaa Suomen etelärannikkoa kutustaan edelleenkin nimellä Nyland, eli Uusimaa.

Ruotsalaiset perustivat Uudellemaalle kyliä. Niitä löytyy edelleen Vantaaltakin runsaasti, kun kaupungissa liikkuu ja katselee ruotsinkielisiä paikannimiä. By- tai böle-päätteiset paikannimet ovat suurimmaksi osaksi ruotsalaissiirtolaisten perustamia kyliä.

Usein kylän nimessä esiintyy jonkun varhaisen uudisasuttajan nimi, kuten Håkan, Simon tai Mårten. Miettikääpä vaikka paikannimiä Håkansböle (Hakunila), Simonsböle (Simonkylä) tai Mårtensby (esiintyy nykyään yleisemmin muodossa Mårtensdal, eli Martinlaakso).

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla kaupunginmuseon kokoelmiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut