Ratikan paras reitti Tikkurilan aseman ohi kulkee tunnelissa – Se on kallein ja vaikein toteuttaa

JOUKKOLIIKENNE Vantaan ratikkareitin vaikeimpia linjauspaikkoja on Tikkurilan keskusta.

Vantaan ratikkaa lähtee maan alle Tikkurilan Kielotiellä, joka sijaitsee projektipäällikkö Tiina Hulkon takana. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaan ratikkareitin suunnittelussa ollaan vaiheessa, jossa kriittiset kohdat otetaan tarkempaan syyniin. Sellaisia ovat Tikkurilan keskusta ja Helsinki-Vantaan lentoasema.

Ratikan linjaus lentoasemalla on jo löytynyt, sinne on suunnitteilla silta, mutta Tikkurila vaatii vielä puntarointia.

Vertailujen perusteella ratikan paras linjaus Tikkurilassa kulkee Dixin kohdalla pääradan ja Kirjastopuiston ali. Helsinki-Vantaan lentoasemalta tullessaan ratikka sukeltaa maan alle Kielotiellä ennen Lummekujaa ja nousee taas maan päälle Väritehtaankadulla radan itäpuolella.

Se on neljästä tarkastellusta vaihtoehdosta kallein, noin 62 miljoonaa euroa, ja vaikein toteuttaa. Sillä on kuitenkin merkittävä etu puolellaan, sillä sen tekee kulkuvälineen vaihdon helpoksi.

– Ratikalle saadaan sujuva vaihtoyhteys juniin ja busseihin, kun se alittaa Tikkurilan juna-aseman tunnelissa, perustelee liikenneinsinööri ja Vantaan ratikan projektipäällikkö Tiina Hulkko

Lisäksi ratikka ohittaa Tikkurilan nopeasti ja sille saadaan pysäkki Kielotielle Tikkuraitin tuntumaan. Myös haitat muulle liikenteelle ovat reitin rakentamisen jälkeen muita vaihtoehtoja pienemmät. Haitta kohdistuu vain Kielotielle, jossa luiska ja pysäkki vaativat autokaistojen vähentämistä.

Varavaihtoehtona tunnelille on viedä ratikka raiteiden ali Valkoisenlähteentien sillan kohdalla. Alikulussa on huomioitu raitiotievaraus eikä siltarakenteita tarvitsisi muuttaa. Valkoisenlähteentien reitti on vaihtoehdoista edullisiin eli noin 37 miljoonaa euroa, mutta se on hidas. Tikkurilan läpi kulkeminen kestää Valkoisenlähteentien kautta kahdeksan minuuttia, kun Dixin ali kulkeva ratikka ajaa sen 4,5 minuutissa.

Entä pitääkö mistään reitin varrelta Helsingin Mellunmäestä lentoasemalle purkaa rakennuksia?

– Tämän hetken suunnitelmissa ratikan tieltä pitää purkaa yhden asuinrakennuksen kampaamotoiminnassa olevasiipi Vaaralassa, mutta muuten ei asuinrakennuksia, Hulkko sanoo.

Lisäksi saatetaan purkaa muutama toimitilarakennus, jotta katutilassa päästään haluttuun laatuun.

– Näistä ei kuitenkaan ole mitään päätöksiä.

Tekninen lautakunta suosittelee Tikkurilan vaihtoehdoista Dixin alittavaa tunnelia yleissuunnitelman reitiksi ja jatkosuunnitteluun. Kaupunginhallitus käsittelee linjausasiaa 12. marraskuuta.

Tiina Hulkon kommentista korjattu aikamuoto 30.11. klo 14.48.:Mahdollisesti purettavassa liiketilasiivessä toimii edelleen kampaamo.

Vantaan ratikka

Tikkurilan läpi kulkevalle reitille on selvitetty neljä vaihtoehtoa.

Ne ajavat Tikkurilan läpi Valkoisenlähteentietä, Ratatietä, Unikkotietä ja Dixin ali.

Valkoisenlähteentien vaihtoehto on hitain, noin kahdeksan minuuttia ja Dixin alitus nopein noin neljä minuuttia.

Vantaan ratikan yleissuunnittelu jatkuu syksyyn 2019 asti.

Ratikkalinjan rakennustyöt Mellunmäestä Tikkurilan ja Jumbon kautta lentoasemalle alkavat aikaisintaan vuonna 2025. Ratikka voisi kulkea reitillä 2030-luvun alkupuolella.

Ratikkalinjan kokonaiskustannusarvio on tässä vaiheessa noin 300 miljoonaa euroa. Siitä kolmasosan maksaisi valtio, loput Vantaan kaupunki, Helsinki ja mahdollisesti EU.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 7. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 8. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 9. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 10. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 11. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 12. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 13. Taide on tuonut Vantaalla apua ahdistuneille nuorille
 14. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 15. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 2. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 7. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 8. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 9. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 10. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 11. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 14. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"
 15. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.