Drone-lennokeista tuli ongelmia poliisille – "Luonut uudenlaisia turvallisuusuhkia"

Poliisin toimivaltuuksia puuttua dronejen lennätykseen halutaan lisätä. Arkisto / Riitta Ketola

Katja Riihola

Poliisille halutaan oikeus puuttua tietyissä tilanteissa lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten eli niin sanottujen dronejen lennättämiseen. Hallituksen esitys poliisilain muuttamisesta annettiin eduskunnalle tänään.

Poliisi voisi jatkossa puuttua dronejen lennättämiseen esimerkiksi silloin, kun puuttumisella pystyttäisiin ennaltaehkäisemään rikoksia tai turvaamaan merkittäviä valtiollisia tapahtumia.

– Miehittämättömän ilmailun voimakas yleistyminen on luonut uudenlaisia turvallisuusuhkia, joihin esityksellä nyt varaudutaan. Droneja voidaan käyttää rikosten, esimerkiksi salakuvaamisen tai yritysvakoilun, tekemisessä tai valmistelussa. Lisäksi niiden taitamaton tai piittaamaton lennättäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita, toteaa sisäministeri Kai Mykkänen

Poliisi voisi jatkossa esimerkiksi häiritä dronen ja sen ohjausjärjestelmän välistä yhteyttä tai ottaa lentolaitteen ohjauksen haltuun.

Poliisi voisi myös esimerkiksi estää lennätyksen onnettomuuspaikalla niin, ettei dronella kuvattaisi onnettomuuden uhreja tai häirittäisi pelastustöitä.

Myös rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan oikeutta puuttua erilaisten miehittämättömien kulkuneuvojen kulkuun vankila-alueilla. Vankiloissa on jo tehty havaintoja erilaisista pienistä lentävistä kulkuneuvoista.

Hallituksen tänään eduskunnalle antaman esityksen mukaan Rikosseuraamuslaitos saisi käyttää teknisiä laitteita, joiden avulla esimerkiksi kauko-ohjattavat lennokit voidaan havaita ja tarvittaessa puuttua niiden kulkuun. Esityksellä pyritään estämään luvattomien aineiden tai esineiden kuljettaminen vankiloihin.

Rikosseuraamuslaitoksella ei tällä hetkellä ole selkeää toimivaltaa puuttua miehittämättömien kulkuneuvojen liikkumiseen vankilan alueella tai sen yläpuolella.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut