LAPSET Vuoden pilottihankkeella kerätään tietoa psykologien osaamisen hyödyntämisestä ja tarpeesta varhaiskasvatuksessa.
Vantaa aikoo palkata ensi vuonna kolme psykologia työskentelemään varhaiskasvatuksessa muun henkilöstön rinnalla. Kaupunginhallitus hyväksyi budjettikäsittelyssään vuoden mittaisen pilottihankkeen, joka toteutuessaan tekee Vantaasta pääkaupunkiseudun päänavaajan psykologipalvelujen käytössä alle 6-vuotiaiden varhaiskasvatuksessa. Lopullisen ratkaisun hallitukselta hyväksynnän saaneesta hankkeesta tekee kaupunginvaltuusto.
Psykologien on määrä aloittaa työnsä ensi vuoden elokuussa, jolloin toiminnan kustannukset, runsaat 160 000 euroa, jakaantuisivat kahdelle eri vuodelle. Palvelut kohdistetaan Vantaan niin sanotuille myönteisen erityiskohtelun alueille, joilla lasten ja perheiden tukemiselle on suurimmat tarpeet.
– Kun pilotissa on mukana vain kolme psykologia, tämä kohdentaminen on luonnollisesti järkevää toiminnasta saatavan hyödyn kannalta, arvioi kaupunginvaltuutettu (vihr.) sekä itsekin psykologi ja opettaja Minna Atiye, joka yhdessä Juha Malmin (sin.) ja Mika Kasosen (kok.) kanssa siivitti hanketta valtuustokysymyksellä virkamieskäsittelyyn.
Atiye pitää psykologien pilotointia hyvänä avauksena, mutta korostaa, että varhaiskasvatukseen olisi syytä saada myös alle 6-vuotiaille omat kuraattoripalvelut.
Samaa mieltä on myös Vantaan perusopetuksen johtava koulupsykologi Tuija Harakka
– Mutta nämä psykologitkin ovat jo upea juttu, hän iloitsee.
– Tämä tukee nimenomaan varhaista puuttumista orastaviin ongelmiin. Alle kouluikäisille saadaan nytkin tarvittaessa apua sosiaali- ja terveydenhuollon piiriin kuuluvilta psykologeilta, jotka tekevät erittäin hyvää työtä, mutta resurssit eivät juurikaan mahdollista pitkäkestoista mukanaoloa päiväkotien arjessa.
Harakan mukaan psykologien työstä esiopetuksessa saatu kokemus on ollut "mielettömän hyvää".
– Olen ylpeä, että Vantaa tekee tällaisen pilotin jo ennen kuin palvelut toivon mukaan tulevat lakisääteisiksi koko varhaiskasvatukseen. Tarve on jo niin moneen kertaan todettu.
Sekä Harakka että varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Katjamaria Halme korostavat, että tuomalla psykologien osaaminen päiväkotien arkeen vahvistetaan entisestään moniammatillista työskentelyä lasten ja lapsiperheiden tueksi.
– Psykologit ovat mukana suunnittelemassa ja arvioimassa lasten tarvitsemia tukitoimia ja heidän työnsä tukee myös vanhempia matalan kynnyksen palveluna. On paljon tutkimustietoa siitä, että jo aivan ensimmäiset ikävuodet ovat erittäin tärkeitä lapsen itsesäätelyn ja tunne-elämän kehityksen kannalta. Näihin varhaisvaiheisiin suunnatut resurssit ovat äärimmäisen kannattavia, Halme kiteyttää.
Psykologipalvelut ovat lakisääteisiä esiopetuksessa ja kaikilla kouluasteilla siitä ylöspäin. Valtakunnan tasolla lakisääteisyyden ulottamisesta varhaiskasvatuksen alle 6-vuotiaisiin on keskusteltu useita vuosia. Uuteen, elokuussa voimaan astuneeseen varhaiskasvatuslakiin laajennusta ei tullut.
Eduskunnan sivistysvaliokunta mainitsi lakiesitykseen liittyvässä mietinnössään esityksen keskeisimmäksi puutteeksi sen, että siitä puuttuvat erityiset säännökset lapsen tuen järjestämisestä varhaiskasvatuksessa. Tähän katsottiin kuuluviksi myös psykologien ja kuraattorien palvelut.
– Asia on iso ja tarkoin mietittävä, koska erityisen tuen ratkaisu tulee todennäköisesti pitämään sisällään muitakin ammattiryhmiä kuin psykologit ja on myös kustannusvaikutuksiltaan merkittävä, toteaa Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Multala (kok.), joka toimii myös sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana.
– Ministeriö on käynnistänyt aiheesta selvitystyön ja ensi hallituskaudella asiaa varmasti käsitellään, hän uskoo.
Vantaalla on käynnissä oma, paikallinen selvityksensä tuen käytöstä ja riittävyydestä varhaiskasvatuksessa.
– Selväksi on käynyt, että lisätukea tarvitaan ja myös nykyistä selkeämpiä ratkaisuja. Psykologeilla on kokonaistuessa paikkansa, mutta uskon, että tarvitaan myös muita ammattiryhmiä, kuten kuraattoreita sekä erityislastentarhanopettajia ja -lastenhoitajia, jotka ovat pysyvämmin osana lapsiryhmää, Multala arvioi.
– Varhaiskasvatukseen on tullut paljon lisää lapsia myös alueilla, joilla on eniten avun tarpeita. Psykologipalveluiden pilotissa on ajateltu, että perheitä pitäisi pystyä tukemaan kokonaisvaltaisesti.