Työntekijäjärjestö SAK on asettanut vaalitavoitteeksi saada Suomeen lakisääteinen irtisanomisjärjestys. Se tarkoittaisi sitä, että työnantajan olisi yt-neuvotteluissa suosittava heitä, joilla on pisin työsuhde.
Käytännön nähdään suosiva vanhempia työntekijöitä nuorten kustannuksella.
Muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on Twitter-viestissään vierastanut työntekijöiden eriarvoistamista iästä riippumatta.
Opiskelija- ja nuorisojärjestöt ovat tyrmänneet ehdotukset täydellisesti.
Suomen opiskelijakuntien liitto Samok pitää tilannetta törkeänä, koska se heikentäisi nuorten asemaa työmarkkinoilla ja lisäisi pätkätöitä. Samokin mielestä nuoret suhtautuvat jo nyt tulevaisuuteen epävarmasti.
Tradenomiliitto syyttää SAK:ta ikärasismista ja sanoo, että kaikenikäisten työntekijöiden pysyminen työelämässä on tärkeää.
– Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että nuoret ikäluokat laitettaisiin eriarvoiseen asemaan työelämässä irtisanomissuojan osalta, yksikönjohtaja Ville-Veikko Rantamaula toteaa.
Keskustaopiskelijoiden mukaan "SAK:n esitys on nuoren työntekijän pahin painajainen".
– Esityksen lisäksi kummeksun SAK:n linjattomuutta. Viime keväänä se vastusti hallituksen esitystä nuorten aseman heikentämistä työmarkkinoilla, nyt on itse esittämässä nimenomaan nuoria potkivaa irtisanomisjärjestystä, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen sanoo.
Kokoomusnuorten puheenjohtajan Henrik Vuornoksen mielestä esitys on järkyttävä nuorten työntekijöiden ja yritysten tuottavuuskehityksen näkökulmasta.
– Se antaa nuorille viestin, että teidän osaamisella tai ahkeruudella ei ole mitään väliä, vaan haluamme suosia pitkään työsuhteessa olleita yli teidän. Tämä esitys lietsoo sukupolvien välistä vastakkainasettelua tarpeettomalla tavalla, Vuornos lataa.
Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala puolestaan ohjeistaa niitä nuoria, jotka pohtivat äänestävänsä demareita.
– Jos olet alle 55-vuotias ja harkitset SDP:n äänestämistä tai tuntuu siltä, että liitot ovat sinun asiallasi, mieti nyt vielä, Vesala kehottaa.
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta myöntää, että nuoret olisivat irtisanomistilanteessa huonommassa tilanteessa, koska heillä on usein lyhyempi työsuhde takanaan.
– Osittain työsuhteen kestoon liittyvä irtisanomissuoja käytännössä vahvistaisi ikääntyneiden irtisanomissuojaa nuorten kustannuksella, koska usein ikääntyneiden työsuhteet ovat pidempiä, Kaukoranta kirjoittaa SAK:n verkkosivuilla
Työsuhteen keston lisäksi tärkeä irtisanomisen kriteeri olisi elätettävien lasten määrä. Se voi tasapainottaa nuorten asemaa.
– Pienten lasten vanhempien suoja voisi tilanteesta riippuen olla vahvempi, Kaukoranta kirjoittaa.
Kaukoranta uskoo, että irtisanomisjärjestys parantaisi työllisyyttä.
– Pitkään samalla työnantajalla työskennelleiden ja ikääntyneiden uudelleen työllistyminen on muita vaikeampaa.
– Yleinen havainto on, että irtisanomiset kohdistuvat herkästi kokeneempiin ja korkeampaa palkkaa saaviin työntekijöihin. Pahimmillaan heidät korvataan työnantajalle halvemmilla pätkä- ja nollatyösopimuksilla työtä tekevillä tai vuokratyöntekijöillä.