Pelintekijä Elina Arponen innostuu elämyksistä – ainutlaatuinen lasten pelikiertue käynnistyi Vantaalta

NUORET Elina Arponen uskoo pelien kehittävän kun ikärajoja noudatetaan.

Tikkurilan kirjaston mediakasvattaja Pauliina Hyytiäinen opasti Malminniityssä asuvaa Joel Luhtasuota lapsille sopivan pelin pelaamisessa. Isän Jesse Luhtasuon kanssa pelitapahtumassa piipahtanut neljävuotias Joel totesi Uno-korttipelin olevan paras peli. Marika Lumme

Marika Lumme

Elina Arposen, 39, lapsuuden ensimmäisiä tietokonepelejä oli muun muassa Bomberman

– Isoveli tarvitsi pelikaveria, niin pikkusisko pyydettiin hätiin, Arponen naurahtaa.

Pelihetket lapsuudesta ovat jääneet mukavina mieleen. Pelit veivät Arposen sydämen toden teolla lukioikäisenä. 90-luvulla tuli internet ja ensimmäiset chat-palvelut. Arponen innostui netin tuomista mahdollisuuksista niin paljon, että haki opiskelemaan alaa. Teknillisessä korkeakoulussa Arponen päätti selvittää millaisia elämyksiä tietokoneella voi ihmisille luoda.

Elämyksiä hän on päässyt lähes 14 vuoden uran aikana luomaan neljässä eri yrityksessä, joista kahta hän on ollut perustamassa. Tällä hetkellä helsinkiläinen Arponen työskentelee pelejä tekevän Quicksave-yrityksen toimitusjohtajana. Yritys tekee muun muassa pelejä erilaisten chat-palveluiden yhteyteen, kuten Facebookin Messenger-palveluun.

Arposen silmät loistavat kun hän innostuu kertomaan mikä pelialassa kiehtoo.

– Kaikki tulevat töihin, koska haluavat tulla. Totta kai on haastavia hetkiä, mutta tekemisessä perusvire on aina positiivinen. Tekijöillä on motivaatiota ja nautimme siitä mitä teemme, hän sanoo.

Pelien tekeminen on yhteistyötä. Arposen mukaan harva peli syntyy yhden ihmisen käsissä ja koneella. Yhteistyötaitojen lisäksi pelien tekijöiltä vaaditaan motivaatiota. Arponen antaakin nuorille pelialalle haluaville vinkiksi sinnikkäästi edetä omaa unelmaa kohti. Koulutus on hyvä hankkia.

– Pelialalle on nykyään koulutusta laajasti. Paljon voi opiskella itsekin. Jo hyvin nuoret osaavat halutessaan luoda esimerkiksi hahmoja nettisovelluksilla, hän sanoo.

Arponen näkee pelaamisessa paljon positiivisia puolia, vaikka sitä usein parjataan. Arponen kokee hyvänä, että pelit ovat aktiivista toimintaa verrattuna esimerkiksi Youtube-videoiden katsomiseen.

– On valtavasti opettavaisia pelejä. Monissa peleissä tarvitaan luovaa ongelmanratkaisutaitoa. Tärkeää on noudattaa pelien ikärajoja, aivan kuten televisio-ohjelmissakin. K18-peliä ei voi antaa 10-vuotiaalle, hän korostaa.

Arposen puheessa vilahtelevat englanninkieliset sanat huomaamatta.

– Englantia tässä myös tarvitaan, koska pelimaailma toimii pitkälti englanniksi. Ja jos sitä ei osaa, moni oppii kieltä pelien avulla.

Peliala kehittyy ja kasvaa Arposen mukaan koko ajan. Hän sanoo, että uusista tekijöistä on pulaa, ja toisaalta ylitarjontaa.

– Kaikki haluaisivat töihin hyvän tyypin, joka on ollut alalla yli 5 vuotta.

Nuorille pelaajille ja tuleville pelintekijöille tarkoitettu IGDA-kiertue käynnistyi Vantaalta viime viikolla. Kyseessä on maailmanlaajuisen pelijärjestön ensimmäinen lapsille ja nuorille suunnattu pelitapahtuma. Arponen oli kiertueen avaustapahtuman luennoitsija ja kertoi omasta tiestään parillekymmenelle henkilölle Tikkurilan kirjastossa. Vaikka tapahtuma on suunnattu lapsille ja nuorille, oli yleisössä paljon aikuisia. Arponen harmittelee, että pelimaailma usein nähdään räiskintäpelien kautta.

– Kenttä on kuitenkin paljon laajempi. Peliala on muun median jatke, yksi tapa toteuttaa itseään.

Pelikiertue

IGDA eli International Game Developers Association järjestää syksyn aikana pelitapahtumia lapsille ja nuorille yhteistyössä Helmet-kirjastojen kanssa. Kyseessä on Tikkurilan kirjaston aloitteesta liikkeelle lähtenyt pilottikiertue.

IGDA:n kautta pelinkehittäjät ympäri maailman ovat kokoontuneet säännöllisesti jo vuosia. Nyt tapahtuma on ensimmäistä kertaa lapsille.

Tapahtumissa lapset pääsevät tutustumaan pelialan ilmiöihin muun muassa pienimuotoisissa turnauksissa ja työpajoissa sekä tapaamalla peliammattilaisia.

Seuraava tapahtuma pidetään Espoossa Sellon kirjastossa 8. marraskuuta kello 17. Tapahtumassa pelitestaaja kertoo työpäivästään ja lautapelisuunnittelusta kertoo Supercell-yrityksen asiantuntija.

Lisätietoa kiertueesta: www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Tikkurilan_kirjasto/Juttuja_ki...(172899)

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut