Entisessä sairaalassa tehdään nyt filateliaa – Klaus Welp on Suomen ahkerin postimerkkitaiteilija

Lapinlahden sairaalassa Helsingissä työskentelee yksi Suomen palkituimmista postimerkkisuunnittelijoista.

Graafikko ja valokuvaaja Klaus Welp on lähes sadan postimerkin mies. Hänen työpöydältään on pulpunnut suomalaista luontoa ja kulttuuria kuvaavia merkkejä jo vuodesta 2009 lähtien. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Postimerkki – se pieni tarranpala kirjekuoren ylänurkassa – ei synny itsestään, vaan kovan suunnittelun, monien kokeilujen ja rautaisen ammattitaidon hedelmänä.

Kampissa asuva Klaus Welp, 48, on suunnitellut, piirtänyt ja valokuvannut viimeisen vuosikymmenen kuluessa lähes sata suomalaista postimerkkiä.

Hänen työhuoneessaan Lapinlahden entisessä sairaalassa on syntynyt kasapäin merkkejä, joissa purjehtivat kaikkien meidän iloksemme niin muumeja, kukkia, salmiakkeja kuin Suomen tunnetuimpia rokkareita, urheilijoita ja näyttelijöitäkin.

Klaus Welpin kamera on ikuistanut valokuvat ensi maaliskuussa ilmestyviin Helsingin rautatieaseman 100-vuotisjuhlamerkkeihin.

Postimerkin suunnittelu ei ole hätäisen miehen hommaa: merkin matka ideasta kioskeihin kestää yleensä vähintään vuoden, joskus kauemminkin. Poikkeuksiakin toki on.

– Esimerkiksi vuonna 2011 julkaistu, Mikael Granlundin ilmaveiviä kuvaava merkki tuli myyntiin vain kaksi viikkoa legendaarisen valokuvan ottamisen jälkeen, Welp kertoo.

Pikavauhti selittyy sillä, että kyseessä ei ollut perinteinen julkaisu, vaan omakuvapostimerkki. Ilmaveivimerkki oli jättimenestys, sillä ensimmäinen painoerä myytiin loppuun heti ilmestymispäivänään.

Tämä kuva on tärkeä osa suomalaista jääkiekkohistoriaa: Mikael Granlund tempaisee kuuluisan ilmaveivinsä vuoden 2011 MM-kisoissa.

Toisinaan Welp innostuu kätkemään merkkiin tai vihkoon kuvia, joiden taustat vain harva tietää.

– Esimerkiksi merellistä Pohjolaa kuvaavassa pienoisarkissa on esillä autolautta Finnjet. Arkin reunassa on vanha valokuva, jossa istun lapsena isäni ja äitini kanssa Finnjetin kannella, Welp hykertelee.

– Samoin vuoden 2015 joulupostimerkin pohjana käytin tyttärestäni ottamaa valokuvaa.

Seuraavan kerran Welpin uunituoreita postimerkkejä voi ihailla ensi vuoden maaliskuussa, jolloin Posti julkaisee nelimerkkisen vihkon Helsingin rautatieasemasta.

Kaikkien tuntema asema täyttää ensi vuonna tasan sata vuotta ja sen kunniaksi Welp valokuvasi omin käsin aseman tornia ja muuta julkisivua. Yhdessä merkissä komeilevat Eliel Saarisen Kivimiehet lamppuineen.

Muumipostimerkkejä on Suomessa ilmestynyt paljonkin, mutta nämä Klaus Welpin ikuistamat merkit perustuvat aitoihin muuminukkeihin.

Postimerkkien julkaisupolitiikka on Suomessa kokenut viimeisten vuosikymmenten saatossa melkoisen muutoksen. Kun aiemmin ilmestyi runsaasti merkkejä suurmiesten syntymäpäivinä, nyt ne julkaisut loistavat poissaolollaan.

– Erittäin hyvä muutos. Minua kammottaisi tehdä sellaisia pönötysmerkkejä, joissa uhotaan kansallismielisyydellä, Welp myöntää auliisti.

Kaikkein eniten graafikko innostuu, kun työn alle tulee suomalaisuutta modernilla tavalla kuvastavia postimerkkejä.

– On mukava suunnitella postimerkkejä, joissa on tekemisen meininkiä. Siis siihen tyyliin, että ’hei kattokaa, me tehdään tällaisia makeita ja upeita juttuja Suomessa, Welp myhäilee.

Vuoden 2015 joulupostimerkkien mallina on toiminut Klaus Welpin oma tytär. Toinen merkeistä kuvaa kaupunkijoulua.

Klaus Welp

Syntynyt 1970, sukujuuret Suomessa ja Saksassa. Asuu Kampissa.

Graafikko, kuvittaja, valokuvaaja ja ohjaaja. Työhuone Lapinlahden entisessä sairaalassa.

Opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Meksikossa ja Berliinissä graafista suunnittelua ja valokuvausta.

Suunnitellut yli 90 suomalaista postimerkkiä, joista monet on palkittu kansainvälisesti.

Runsaasti julkaistuja töitä muun muassa aikakauslehdissä.

Vetänyt lisäksi Voima-lehden vastamainoskampanjaa 2005–2013.

Ohjannut musiikkivideoita muun muassa Kimmo Pohjoselle ja Ismo Alangolle.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut