Nyt tarkkana maksuautomaateilla ja bensapumpuilla! – Poliisi: Skimmaus-ilmiö tuli taas Suomeen

Poliisi neuvoo olemaan tarkka pankki- ja tankkausautomaatilla. Kuvituskuva. arkisto/Ilpo Kekki

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa skimmaus-ilmiöstä, jälleen kerran.

Poliisille on kuluvan syksyn aikana tehty useita rikosilmoituksia skimmaustapauksista eli epäilyistä, että kansalaisten luotto- tai pankkikorttien tietoja on kopioitu pankkiautomaatteihin tai maksuautomaateihin liitetyillä laitteistoilla.

Skimmauslaitteeseen tallentuneiden tietojen avulla epäillyt rikolliset ovat kopioineet korttien tiedot ja tehneet niillä katevarauksia tai muutamien satojen eurojen suuruisia veloituksia Euroopan ulkopuolisissa maissa. Tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeillä maksuvälinepetos tai lievä maksuvälinepetos.

Korttien käytön lisääntyessä kasvaa myös kortteihin kohdistuva rikollisuus. Yhä useammat ostokset maksetaan erilaisilla maksukorteilla ja se tarjoaa rikollisille käyttöön keinoja saada haltuunsa korttien tietoja, joiden avulla he pääsevät käsiksi muun muassa kortinhaltijoiden pankkitilillä oleviin rahoihin.

Skimmauslaitteita asennetaan usein vilkkailla paikoilla oleviin käteisautomaatteihin ja miehittämättömien polttoainejakelupisteiden tai juna-asemien maksukorttiautomaatteihin.

Eri Facebook-ryhmissä kiertää huhuja skimmauksista ja Itä-Uudenmaan poliisille tehtyjen rikosilmoitusten määrän perusteella voidaan jo puhua ilmiöstä ja on huolestuttavaa todeta, että skimmaustapaukset nostavat taas päätään.

Itä-Uudenmaan poliisin haltuun skimmauslaitteita ei ole tänä syksynä vielä päätynyt.

Poliisi neuvoo: toimi näin laitteella

On aika taas muistuttaa kansalaisia pankki- ja luottokorttien turvallisesta käytöstä.

– Silmämääräisesti kannattaa myös tarkistaa, ettei laitteessa näy mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kortinlukijaa voi kevyesti vetää ulospäin ja varmistua siitä, että se on kunnolla kiinnitetty. Kopiointilaite on yleensä vain kevyesti kiinnitetty ja sitä pidetään vain lyhyen ajan paikallaan. Koodia tulee suojata kädellä tai muutoin niin, ettei mahdollisesti näppäimistön yläpuolelle kiinnitetty kamera saa koodista kuvaa, rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Turvarajojen eli vuorokausikohtaisten käteisnosto- ja maksurajojen asettaminen maksukorteille on myös hyvä keino omien varojen suojaamiseksi. Käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä ja korttiluotolta tehdyt käteisnostot Suomessa ja ulkomailla.

Lisäksi käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä kaupan kassalla tehdyt käteisnostot. Vuorokausikohtaisten turvarajojen muuttaminen onnistuu helposti useimmissa pankeissa netin ja mobiilin kautta tai soittamalla konttoriin.

– Jos kuitenkin epäilet joutuneesi maksuvälinepetoksen uhriksi, ilmoita siitä välittömästi poliisille ja kuoleta korttisi lisävahinkojen minimoimiseksi. Poliisi tarvitsee ilmoituksen asiasta nopeasti jo senkin takia, että kopiointilaite yleensä noudetaan lyhyen ajan kuluttua rikoksesta epäiltyjen toimesta, Malmberg neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalainen Tuija Moisala perintöprinsessaksi Miss Plus Size-kisassa
 2. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 3. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 4. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 5. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.