Tästä syystä kymmenien tuhansien opiskelijoiden HSL-alennus laskee tai poistuu kokonaan – yli 30-vuotias opiskelija teki valituksen syrjinnästä

Opiskelija-alennusta ei saa keväällä voimaan tulevassa lippu-uudistuksessa enää arvolippuihin. Toisen asteen opiskelijoita helpottaa lastenlipun ikärajan nousu vuodella 18 vuoteen. Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

Osalle opiskelijoista tuli epämiellyttävänä yllätyksenä HSL:n lippu-uudistuksessa se, että opiskelija-alennus arvolipuista eli matkakortilla ostettavista kertalipuista poistuu. Myös alennusprosentti laskee 45:een aiemmasta 50 prosentista.

HSL:n osastonjohtaja Mari Flink perustelee muutosta sillä, että jatkossa alennuksen yläikäraja 30 vuotta poistuu ja alennusta voivat saada kaikenikäiset opiskelijat. Aiemmin yli 30-vuotiaiden opiskelijoiden on pitänyt esittää myönteinen opintotukipäätös.

– Opiskelija-alennusta saavien määrä kasvaa nykyisestä 140 000 noin 200 000:een, Flink kertoo.

Lisääntyvä määrä on katettava jotenkin, koska HSL-kuntien tuki opiskelija-alennuksiin ei kasva nykyisestä.

Arvolippujen poistuminen kirpaisee etenkin niitä, jotka ovat kävelleet tai pyöräilleet suurimman osan matkoistaan ja käyttäneet julkisia epäsäännöllisesti.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut laskea alennusprosenttia reilusti esimerkiksi 30 prosenttiin, mutta koska opiskelijat ovat kaikkein vahvimmin kausilippujen käyttäjiä, niin sitä ei haluttu tehdä, Flink sanoo.

Flink huomauttaa, että 70–85 prosenttia opiskelijoiden kaikista matkoista tehdään kausilipuilla.

Miksi sitten yli 30-vuotiaat opiskelijat haluttiin vapauttaa rajoituksista?

Flinkin mukaan syynä on tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslautakunnan viime maaliskuussa tekemä ratkaisu siitä, että yli 30-vuotiailta opintotuki- tai kuntoutusrahapäätöksen edellyttäminen alennuksen perusteeksi on syrjintää. Päätöstä ryyditti HSL:lle asetettu 20 000 euron uhkasakko.

Helsingin yliopistossa opiskeleva yli 30-vuotias ja kaikki opintotukikuukautensa käyttänyt henkilö valitti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakuntaan siitä, ettei saanut HSL:ltä opiskelijalippua.

Hakija oli aloittanut opiskelun työttömyysetuuden turvin ja kertoi, että julkisen liikenteen käyttö on hänelle välttämättömyys ja 50 prosentin alennus taloudellisesti merkittävä.

Hakijan mukaan HSL ei voi asettaa hänelle hänen ikänsä perusteella lisäedellytyksiä opiskelijan matkakortin myöntämisessä.

Lautakunta katsoi, että hakija oli täysiaikaisesti opiskelija ja opiskelualennuksen evääminen hakijalta on ikäsyrjintää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 3. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 11. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Vantaalle myönnettiin 205 hirvieläinten pyyntilupaa
 14. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 15. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.