Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jamilla, 24, haluaa olla riippumaton – "Ei tämä ole vain valkoihoisen iäkkään miehen harrastus"

TYÖELÄMÄ Yhä useampi nuori aikuinen hakee taloudellista riippumattomuutta jo ennen eläkeikää. Miksi?

Osa nuorista aikuisista tähtää nykyisin taloudelliseen riippumattomuuteen jo ennen eläkeikää.

Kyse on firettämisestä eli taloudelliseen itsenäisyyteen tähtäävästä liikkeestä.

Varsinkin Yhdysvalloissa "financial indepence, retire early" -ajattelu on suosittua: moni nuori aikuinen siirtää palkastaan johdonmukaisesti rahaa sivuun sijoittaakseen eurot niin, että työelämässä mukana oleminen ei ole enää välttämättömyys tulevina vuosikymmeninä.

Mutta mistä liikkeessä on kyse?

Osakesäästäjien keskusliitossa työskentelevän Jamilla Heiskasen, 24, mielestä firettäminen ymmärretään usein väärin. Ajatus siitä, että nuori ihminen tähtäisi eläkkeelle, koetaan jonkinlaisena uhkana.

Syy on ajattelussa, ei ajatuksessa, Heiskanen näkee.

– Meillä Suomessa eläkkeellä olo mielletään edelleen passiiviseksi elämästä nautiskeluksi; että kun päästään päivätyöstä ja kamalasta oravanpyörästä eroon, voidaan heittää hanskat tiskiin.

Tätä harva firettäjä tavoittelee.

– Firettäjät kokevat, että oma talous ja tyytyväisyys täytyy ottaa omiin käsiin. Se tarkoittaa taloudellisen itsenäisyyden saavuttamista ja mahdollisuutta olla riippumaton päivätyöstä tai siitä saatavasta palkasta.

Fire-liikkeen suosio kumpuaa Heiskasen mukaan yhteiskunnan oireilusta.

– Meillä ajatellaan harmittavan usein, että ”enemmän on parempi”, eikä mietitä, milloin jotakin on tarpeeksi. Firettäjä keskittyy siihen, että olisi balanssi työn mielekkyyden ja siitä maksettavan korvauksen ja menetetyn vapaa-ajan välillä.

Rahan arvon todella ymmärtänyt ja sisäistänyt ihminen ei ylikuluta eikä ylivelkaannu."

Firettämisen alalajeja löytyy Heiskasen mukaan paljon.

Lisäksi on monenlaista firettämiseksi miellettävää toimintaa, joka ei sitä kuitenkaan ole.

– Joku haaveilee olevansa miljonääri alle kolmekymppisenä, toinen laittaa säästöön jokaisen killingin ja elää kaurapuurolla, kolmas säästää puolet ansiotuloista voidakseen jäädä eläkkeelle.

Heiskanen itse ei arvosta puhetta, jossa korostetaan askeettisen elämän elämistä.

– Minulle firettäminen ei ole oman onnellisuuden ja elämänlaadun eliminoimista tässä hetkessä ja siirtämistä jonnekin aikaisiin eläkepäiviin, hän täsmentää.

Firettämisen ytimessä on Heiskasen mukaan pyrkimys saada ihmiset ymmärtämään rahan arvo ja kysymään, onko rahan hankkimiseen käytetty aika tyydyttävää.

– Rahan arvon todella ymmärtänyt ja sisäistänyt ihminen ei ylikuluta eikä ylivelkaannu. Siitä seuraa taloudellinen itsenäisyys. Ja kun voi valita, voi vaikka opiskella uuden ammatin tai ryhtyä yrittäjäksi nelikymppisenä.

Heiskasen mukaan liikkeessä ei myöskään ole kyse milleniaalien töistä ”karkaamisesta”.

– Ei lainkaan. Firettäjät haluavat tehdä mielekkäitä töitä, yrittää paljon pidempään ja enemmän kuin aikaisemmat sukupolvet ovat tehneet.

Firettäminen onkin Heiskasen mielestä yhdistelmä taloudellista antikonsumerismia ja hippiyttä – ja firettäjät yhteiskunnallisesti valveutuneita, ympäristöarvot tiedostavia ihmisiä.

– Tänäkin vuonna ylikulutuksen päivä oli jo 1. elokuuta, eli siitä eteenpäin me lainaamme ympäristöltä luonnonvaroja ja elämme velaksi.