Epäily: Kuivatut kiinalaiset kanaherkut aiheuttivat yliannostuksen pikkukoiralle – eläinlääkäri varoittaa omistajia

Kuvituskuva.  Päivi Tuovinen / Arkisto

Kai Jauhiainen

Fiskarsin eläinlääkäriasemalla on löytynyt ensimmäinen ns. Fanconyn syndroomaa sairastava koira. Syndroomassa koiran munuaiset ovat osittain vaurioituneet siten, että ne päästävät läpi sokeria ilman että kyseessä on sokeritauti.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Annukka Söderblom epäilee, että kyseessä saattaa olla kiinalaisten kuivattujen kanaherkkujen aiheuttama proteiinin yliannostus.

– Kuivatuissa kanaherkuissa on paljon proteiinia ja pienikokoiset koirat saavat niistä elimistöönsä proteiinia suhteessa paljon. Neuvoisin pienten koirien omistajia välttämään näitä tuotteita tai annostelemaan niitä varovasti.

Söderblom on ollut asiasta yhteydessä niin Eviraan kuin kanaherkkujen maahantuojiinkin. Osassa tuotteista ei käyttöohjeita ole.

– Jos proteiinin yliannostus on mahdollista niin tuotteissa pitäisi olla mielestäni varoitus.

Söderblom kertoi asiasta viime viikolla Facebook-päivityksessä.

Kanaherkkujen ja Fanconyn syndroman yhteydestä kohuttiin Suomessa keväällä ja esimerkiksi Yhdysvalloissa jo aiemmin. Koirien kanaherkut valmistetaan pääosin Kiinassa, mutta pakataan pitkälti Suomessa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut