Elokuvia ja digiapua – Rekolassa haetaan yhteisöllisyydestä voimaa omalle kylälle ja muuallekin

YHTEISÖLLISYYS Rekolan syksyssä pyörivät leffat kerran kuussa.

Rekolan Kinon salin takaosaan kannetaan aina elokuvaesityksiin digiprojektori. – Se on mopoauton kokoluokkaa, joten vapaaehtoisille on täällä monenlaista tarvetta, nauraa Tila ja Toiminta -yhdistyksen Mikko Kiuru vierellään rakennuksen vuokrauksesta ja ovien avaamisesta huolehtiva Aki Kulokivi Rekolan työväentalosäätiöstä. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Rekolan Kinon elokuvatoimintaa viime keväästä lähtien henkiin puhaltanut Mikko Kiuru on it-alalla toimiva yrittäjä. Nykyisin hän on sitä puolipäiväisesti.

– Toisen puolikkaan työskentelen yhteisökoordinaattorina Prijuutti-hankkeessa Tuusulassa kehittämässä toimintaa talkoilla yhteisötilaksi kunnostettavaan 1850-luvulla rakennettuun taloon, Kiuru kertoo.

Suuren osan muusta ajastaan Kiuru käyttää Kinosssa leffoja pyörittävän Tila ja Toiminta -yhdistyksen hyväksi sen varapuheenjohtajana. Yhdistys edistää omaehtoista ja asukaslähtöistä toimintaa ja pyrkii löytämään sille myös tiloja. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Lauri Helle, joka on ollut perustamassa myös Prijuutti ry:tä.

Elokuvatoiminnan palauttaminen juurilleen vanhaan työväenyhdistyksen taloon, jossa se käynnistyi ensimmäisen kerran 1950-luvun alussa, sai sysäyksen kaukana kohteestaan.

– Perheemme asui Thaimaassa kaksi vuotta töitteni takia. Kävimme siellä ulkoilmaelokuvissa ja tuolloin heräsi ensimmäistä kertaa ajatus siitä, voisiko leffanäytäntöjä jotenkin järjestää taas Rekolan Kinossakin, Kiuru naurahtaa.

– Elokuvat ovat aina olleet lähellä sydäntä, mies perustelee.

Talkoohenkisen harrastuksen niiden parissa hän aloitti jo 1998, jolloin Rento-nimisen yhdistyksen nuoret maalasivat Kinon sisätilat ja pyörittivät niissä myös parin vuoden ajan elokuvia.

Toimintaa jatkoi Koivukylän elokuvayhdistys aina vuoteen 2012. Sitten digiaika söi mahdollisuudet operoida perinteisellä projektorilla varustetussa teatterissa.

– Rento piti aikanaan talon kahvilatilassa nettikahvilaakin, jossa oli kolme tietokonetta, muistaa taloa tapahtumiin vuokraavan Rekolan työväentalosäätiön hallituksen puheenjohtaja Aki Kulokivi

Kiuru vahvistaa tiedon ja kertoo olleensa Kinon lisäksi mukana perustamassa nettikahvilaa myös Mikkolan kirjastoon ja Kafnetia Koivukylään sekä nettipistettä Hakunilan nuorisotalon alakertaan.

Rekolan työväenyhdistyksessä vuodesta -83 mukana ollut ja 2-vuotiaana ennen sotaa Rekolan asukkaaksi tullut Kulokivi katsoo ilolla vanhan työväentalon elämää, jota elokuvien lisäksi vilkastuttavat monenlaiset yksityistilaisuudet samoin kuin paikallisen elävän musiikin yhdistyksen Remy:n järjestämät konsertit.

– Viimeksikin tuli sali täyteen, kun täällä esiintyi Edu Kettunen, hän kertoo hiljattain pidetystä konsertista.

Helsinkiläinen kiertävä elokuvateatteri Pop Up Kino Helsinki on kesätauon jälkeen jatkanut leffojen pyörittämistä kerran kuussa.

–Se maksaa tilavuokrat ja kantaa riskit näytäntöjen asiakasmenestyksestä. Tila ja Toiminta hoitaa markkinointia, kahvilanpitoa ja muuta tarvittavaa, selvittää Kiuru.

Keväällä rekisteröityä yhdistystä ei kuitenkaan ole perustettu vain leffoja ja Rekolaa varten, vaikka sen hallituksen kaikki neljä jäsentä siellä asuvatkin. Tällä hetkellä yhdistys tuottaa someen videoita, joiden aiheet vaihtelevat taiteilija- ja yrittäjähaastatteluista piipahduksiin vantaalaisissa kaupunginosissa.

Lisäksi se on perustanut digiapupalvelun.

–  Kaikki eivät halua tai osaa tukeutua isojen firmojen tarjoamiin palveluihin, ja tuli tunne, että tällaiselle vähän matalamman kynnyksen toiminnalle olisi tarvetta.

Käytännössä niin videoiden teon kuin digiavunkin hoitaa ne ideoinut Kiuru itse.

– Perustin digipalvelun nettisivut ja muutaman apukeikan olen jo tehnyt, käynyt esimerkiksi vaihtamassa printtereihin musteita.

Yhdistyksessä on visioitu, että leffanäytöksiä voisi laajentaa isommiksikin tapahtumiksi liittämällä niiden yhteyteen vaikkapa konsertteja tai muuta kulttuuritoimintaa. Se edellyttäisi kuitenkin reilusti lisää hartioita tekemistä kannattelemaan.

– Niille olisi kovasti tarvetta jo nyt, Kiuru kannustaa.

Pop Up Kino Helsinkiä vetävän Janne Hulkkosen mukaan ajatuksena on tuoda Rekolaan elokuvia, joita rekolalaiset haluavat nähdä. –  Kotimaiset tuntuvat paikkakunnalla kiinnostavan, samoin lastenleffat. Toki muunlaisiakin näytetään, koska esimerkiksi toukokuussa esitetty farssi Stalinin kuolema oli sekin loppuunmyyty. Teatteri saa Hulkkoselta kehut. – Äänet toimivat siellä hyvin ja tilat on hienosti remontoitu. Rekolan Kino on kuin aikakone, ihan kuin 50-luvulle astuisi. Oman työn ohella pop up -leffatoiminnan parissa toimiva Hulkkonen sanoo, että rekolalaisilta on tullut paljon kiitosta. – Uskon, että kyläläisille kokoontumisella Kinoon leffaa katsomaan on suurempikin merkitys kuin vain se leffa. Pop Up Kino Helsinki vie elokuvia erilaisiin paikkoihin ja on järjestänyt myös ulkonäytöksiä. Säännöllisesti noin kuukausittain leffoja pyöritetään tällä hetkellä vain Konepaja Brunossa Helsingissä ja Rekolan Kinossa.

Leffakausi jatkuu

Syyskauden seuraavat esitykset Rekolassa (Eskonkuja 1) ovat pe–la 2.–3.11. Liput kaikkiin esityksiin 10 e.

Perjantai: Klo 18 Oma maa, Markku Pölösen ensi-iltaelokuva joka kertoo sodanjälkeisen ajan tilanraivaajien tarinan. Klo 20 Bohemian Rhapsody, Kunnianosoitus Queen-yhtyeelle.

Lauantai: Klo 13.30 Risto Reipas ja Nalle Puh. Risto Reipas on varttunut aikuiseksi ja joutunut tukalaan tilanteeseen. Klo 15.30 Olavi Virta, Timo Koivusalon elokuva Suomen kaikkien aikojen suosituimmasta laulajasta. Klo 18 Hölmö nuori sydän. Selma Vilhusen ohjaama lähiöelokuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.