Myös EK kääntyi arvostelemaan pääministeri Sipilää irtisanomislakiriidassa

Työmarkkinakeskusjärjestöt yrittävät kasata lakihankkeelle perjantaina vaihtoehtoista sovitteluratkaisua

Keskustelu irtisanomislakikiistan ympärillä kiihtyy. Nyt Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n pääekonomisti Penna Urrila toteaa EK:n tiedotteessa, että hallituksen itse tilaamat vaikutuslaskelmat eivät tue pääministerin väitteitä.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti tiistaina Ylen haastattelussa, että julkisuudessa irtisanomislakihankkeen vaihtoehdoksi esitetty määräaikaisuuksien helpottaminen ei kelpaa ratkaisuksi työmarkkinakiistaan. Sipilän mukaan määräaikaisuuksien helpottaminen heikentäisi selvästi naisten työmarkkina-asemaa ja sen vaikutukset pienten yritysten työllisyyteen olisivat vähäisemmät kuin irtisanomiskynnyksen madaltamisella.

Urrilan mukaan hallituksen lakihankkeen taustamateriaaleissa käydään läpi vaikutusarviot sekä irtisanomisen helpottamiselle että määräaikaisten työsopimusten käytön vapauttamiselle. Vaikka molemmissa työmarkkinoiden dynamiikka kasvaa, kokonaisvaikutus työllisyyteen ei ole merkittävä.

– Ainakaan tutkimusnäytön perusteella ei voida sanoa, että määräaikaisten sopimusten joustavoittaminen olisi heikompi vaihtoehto kuin kaavailtu irtisanomislaki, Urrila toteaa EK:n tiedotteessa.

Urrilan mukaan taloustieteellisestä näkökulmasta mallien välillä päädytään aika lailla tasapeliin. Urrila kuitenkin katsoo, että määräaikaisuuksien helpottaminen olisi parempi valinta kuin irtisanomiskynnyksen madaltaminen.

– Määräaikaisuuksia höllentämällä työllisyysvaikutukset saavutettaisiin välittömästi ja ilman oikeudellista epävarmuutta. Kaikkein tärkein peruste on kuitenkin sinänsä pienestä asiasta syntynyt, mutta kohtuuttomat mittasuhteet saanut kiista Suomen työmarkkinoilla.

– Määräaikaisuuksien vapauttamisesta olisi löydettävissä malli, jonka tosiasialliset talousvaikutukset olisivat samat tai paremmat ja joka lisäksi laukaisisi tämän pattitilanteen. Jo tähän mennessä koettujen työrauhahäiriöiden talousvaikutukset ovat useita kymmeniä miljoonia euroja.

Myös Demokraatin haastattelema Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies on Urrilan kanssa samoilla linjoilla.

– Tietyllä tavalla on haastavaa, että keskeneräisestä asiasta, jota ei ole hyväksytty, käydään keskustelua. On sanottava, että sehän alkoi siitä kun pääministeri kommentoi keskeneräistä esitystä määräaikaisuuksista toteamalla, että sen työllisyysvaikutukset vaikuttavat heikommilta kuin pohjaesityksen. Nyt on haluttu käydä keskustelua mihin arvio perustuu, ja kuka näin on arvioinut. Tätä keskustelua on Urrilan toimesta käyty ja olen siitä tietoinen ja luonnollisesti samaa mieltä, Häkämies kommentoi Demokraatille.

Ylen mukaan työmarkkinakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK käyvät perjantaina taustakeskusteluja löytääkseen irtisanomiskiistaan vaihtoehtoisen ratkaisun.

Ylen mukaan esillä on ollut muitakin ajatuksia kuin määräaikaisten työsopimusten teon helpottaminen pienissä yrityksissä. Hoitajien ammattiliitto Tehy vastustaa määräaikaisuuksien helpottamista, Yle kertoo.

Lakkosyksy seuraa, jos työmarkkinakiistaan ei löydy sopua

Teollisuusliiton lakko alkaa huomenna torstaina ja jatkuu sunnuntaihin saakka

Vartintointialan tänään alkanut lakko päättyy perjantaina 26.10. vuorokauden vaihtuessa

Palvelualojen ammattiliitto PAM jatkaa vartiointialan lakkoilua pitämällä vuorokauden mittaisen lakon myös tiistaina 6. marraskuuta.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti eilen vielä tarkentamattomista 50 000 työntekijää koskevista lakkotoimista

Veturimiesten liitto pysäyttää tavaraliikenteen vuorokaudeksi marraskuussa

Lue lisää aiheesta

Mainos: Business Vantaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut