Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan kuuluisin punakaartilainen pelastui vuonna 1918 – nyt hänestä tehtiin näytelmä

Vuonna 1918 käyty verinen sisällissota tuotti silloisessa Helsingin maalaiskunnassa runsaasti tuhoa: sota tuhosi täällä lähes kolmesataa henkeä.

Valtavasta vihasta huolimatta kaikki eivät halunneet ottaa asetta käteensä. Yksi heistä oli 17-vuotias Viljo Sohkanen (1900–1989), joka toimi Tikkurilan punakaartin sanitäärinä.

Sisällissodassa Sohkanen ei ampunut laukaustakaan, mutta joutui silti huhtikuussa vangiksi ja kuukausiksi Suomenlinnan vankileirille.

Sohkanen kirjoitti sotataipaleestaan muistelmateoksen Punakaartilaisen päiväkirja, joka vajaat kaksi vuotta sitten löysi tiensä Aino Järvi-Eskolan käteen. Tikkurilan Teatteriin syntyi käsikirjoitus – ja paikallinen, koskettava näytelmä nimeltä Viljo S

Näytelmää ei ole aiemmin esitetty missään muualla.

– Tutkijaystäväni vinkkasi minulle tästä päiväkirjasta ja huomasin heti, että kyse on merkittävästä aikalaiskertomuksesta, Järvi-Eskola luonnehtii.

– Työväen Arkistosta löytyi sitten melkoisesti lisää materiaalia Viljo Sohkasesta. Halusin ehdottomasti tehdä tämän produktion, tunnustaa Järvi-Eskola, jolle näytelmä on hänen esikoisensa.

Viljoa itseään esittävällä Ilari Ristolalla on mielenkiintoinen yhteneväisyys sanitääri Sohkaseen: Ristola on siviilipalvelusmies, kuten omalla tavallaan myös Sohkanenkin.

– Ensimmäisenä tästä näytelmästä tulee mieleen Viljon leirillä kokema jatkuva nälkä. En usko, että nykysuomalaisista kukaan voi ymmärtää, miltä tällainen kuukausien mittainen nälkä todella tuntuu, Ristola pohtii.

Tekijät ihastelevat Viljo Sohkasen teksteistä huokuvaa armahtavaa asennetta sodan kaikkia osapuolia kohtaan.

– Vaikka Viljo aivan varmasti tunsi vankileiriltä vapauduttuaan syyllisyyttä, minkäänlaista vihaa tai katkeruutta en hänen kertomuksistaan löydä. Hänen mielestään kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, niin punaiset kuin valkoisetkin, Ristola jatkaa.

– Mielenkiintoisia ovat ne hetket, joissa Viljo tekee sodan melskeissä jonkin päätöksen. Kun päätös on tehty, siitä koituu taas uusia seurauksia, Välitalo kertoo.

Näytelmä on kaikkine käänteineen hyvin paikallinen: Viljo Sohkanen kulki lääkintälaukkunsa kanssa sata vuotta sitten lähes tismalleen samoilla kulmilla kuin missä Tikkurilan Teatteri sijaitsee.

Tikkurilan Teatteri: Viljo S. Ensi-ilta 2.11., esityksiä 17.2. 2019 saakka.

Vantaan Jokiniemessä sijaitsee Viljo Sohkasen nimikkokatu. (Kuva: Jari Pietiläinen)