Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kaupunki tekee ympäristötekoja – Luontoaktiivi toivoo asukkaiden huomaavan ristiriidan omassa toiminnassaan

TEOT Vantaasta halutaan kaupunki, jossa voi elää ympäristöystävällistä arkea.

Resurssiviisauden tiekartta. Vantaan laatima suunnitelma, jonka nimi tuskin ensivilkaisulla aukeaa. Annetaan asiantuntijan yksinkertaistaa:

– Resurssiviisaudessa on kysymys siitä, että kulutetaan fiksusti. Ei hankita turhia tavaroita eikä kuluteta turhaan energiaa, kiteyttää Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Jääskeläinen

Vantaan kaupungin ympäristöjohtaja Katariina Rautalahti sanoo, että resurssiviisauden tiekartassa on mukana kaupungin ympäristötavoitteet tuleville vuosille. Siinä pohditaan niitä keinoja, joilla kaupunki voi omalta osaltaan hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua siihen.

Jääskeläisen mukaan Vantaalla on jo aiemmin kiinnitetty ympäristöasioihin huomiota kohtuullisen hyvin.

– Ei Vantaa ainakaan yhtään huonommin ole toiminut kuin muut kaupungit.

Suunnitelmassa on huomioitu myös se, miten kaupunkilaisten luontosuhdetta voidaan kehittää ja ylläpitää. Rautalahti mainitsee suunnitelmista kortteliviljelmät ja pyöräilyn edistämisen. Kortteliviljely loisi yhteisöllisyyttä ja kannustaisi kestävään elämäntapaan.

– Kortteliviljelmillä voitaisiin myös pienimuotoisesti tuottaa lähiruokaa, pohtii Rautalahti.

Kyseessä ei ole vain utuinen visio, vaan kortteliviljelmille halutaan jättää tilaa kaavoituksessa.

Myös liikkuminen on luupin alla. Kaupunkipyöräverkosto ja yhtenäiset pyöräilyreitit eivät ole kaikki, mitä pyöräilyn edistämiseksi suunnitellaan. Tärkeää on reittien pitäminen laadukkaina – myös talvisin.

Jääskeläinen korostaa, että muutos lähtee ihmisten ajattelusta, asenteista. Vaikka mahdollisuuksia kestävään elämäntapaan tarjottaisiin, osa toteaa, ettei voi.

Hän sanoo olevansa turhautunut siihen, etteivät ihmiset näe käyttäytymisensä ja puheidensa välistä ristiriitaa.

– Sanotaan, että halutaan toimia ympäristön hyväksi, mutta joka vuosi on ihan normia lentää kaukomatkalle. Autoilua perustellaan sillä, että on lapsia ja kiire ja tavaraa. Varmasti osan matkoista voisi tehdä muilla kulkuvälineillä.

Ympäristövastuullisuus ei tarkoita kivikauteen paluuta, kuten joskus kuulee sanottavan, muistuttaa Jääskeläinen.

– Nyt noin 10 prosenttia ihmisistä tekee paljon ja elää nuukasti. Sellaista ei tarvittaisi, jos kaikki tekisivät vähän.

Ympäristöjohtaja Rautalahti uskoo, että mahdollisuudet kannustavat muuttamaan käyttäytymistä.

– Henkilökohtaisesti uskon, että esimerkiksi laadukkaita reittejä tarjoamalla saadaan vantaalaiset pyöräilemään enemmän. Se on hyvä asia sekä ympäristön että vantaalaisten terveyden kannalta.