Kaupunginmuseolla vietetään ensi lauantaina Lelujen yötä – tällä 50-luvun nallella on monta kaveria kautta aikojen

Kivistössä elämänsä viettänyt nalle kuuluu Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin. Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Kaupunginmuseon kokoelmissa oleva nalle on viettänyt elämänsä Vantaan Kivistössä. Sen alkuperäinen omistaja Timo sai Puolassa valmistetun nallen 1950-luvun lopulla.

Nallella on leikitty paljon, sillä sen kaula on osittain murtunut. Ilmeisesti sille on kuiskittu kovasti salaisuuksiakin, koska korvat ovat pudonneet pois.

Punainen nauha on vieläkin nallen kaulaa koristamassa. Kovin pehmeä nalle ei ole verrattuna nykypäivän pehmoleluihin, mutta varmasti se on ollut usein halattavana.

Nallekarhu on säilyttänyt asemansa valtavassa kilpailussa muiden lelujen joukossa. Se on edelleenkin monen lapsen ensimmäinen lelututtavuus. Sitä hoidetaan ja hellitään, se voi tuoda lohtua, mutta siihen saatetaan purkaa kiukkuakin.

Nalle voi matkata myöhemmin omistajansa mukana työmatkoille ja kulkea mukana koko elämän. Nallet toimivat myös nuortenparien toisilleen antamina lahjoina sekä yritysten liike- tai mainoslahjoina. Nalle viestii rakkautta, lämpöä ja sympatiaa.

Maailmankuulu nimitys teddykarhu tulee Yhdysvaltojen presidentti Theodore ”Teddy” Rooseveltista Vuonna 1902 presidentti oli kieltäytynyt metsästysretkellä ampumasta kiinniotettua karhua.

Tapahtumasta julkaistiin pilakuva, jonka perusteella valmistettiin herttaisen näköinen lelukarhu. Pian teddykarhua ryhdyttiin valmistamaan myyntiin kovaan kysyntään vastaten.

Vantaan kaupunginmuseolla vietetään lelujen yötä 27. lokakuuta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalainen Tuija Moisala perintöprinsessaksi Miss Plus Size-kisassa
 2. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 3. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 4. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 5. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.