Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus vahvisti: Toimittaja Laura Halmisen kotiin tehty etsintä oli laillinen

Helsingin hovioikeus on pitänyt voimassa Helsingin käräjäoikeuden päätöksen, joka koski Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halmisen kotiin tehtyä kotietsintää viime joulukuussa. Halminen vaati oikeutta toteamaan kotietsinnän laittomaksi.

Oikeuden mukaan kotietsintä oli pakkokeinolain mukainen.

Taustalla on joulukuussa Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli, joka käsitteli Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen Viestikoekeskusta. Artikkelin yhteydessä julkaistiin kuvia asiakirjoista, jotka Puolustusvoimat oli määritellyt salaiseksi tai erittäin salaiseksi. Halminen oli yksi artikkelin kirjoittajista.

Kotietsintä tehtiin sen jälkeen, kun Halminen oli yrittänyt tuhota tietokonetta kotitalonsa kellarissa. Syttyneen tulipalon vuoksi paikalle hälytettiin pelastuslaitos, jonka myötä paikalle saapui myös poliisi.

Halminen vaati oikeudessa myös 19 takavarikoidun esineen palauttamista sinetöitynä. Kotietsinnässä löytyi muistitikku, jonka tietoja oli oikeuden mukaan lupa hyödyntää.

Halmisen valituksen mukaan lähdesuojan alainen omaisuus olisi pitänyt jättää takavarikoimatta. Hovioikeus totesi, että vaikka lähdesuoja on vapaan lehdistön perusta, ei pakkokeinojen käyttö loukkaa niitä. Hovioikeuden mukaan lähdesuoja ei vaarantunut.

– Vaikka pakkokeinoista aiheutui haittaa toimittajalle, niiden käyttäminen oli ollut puolustettavaa ottaen huomioon tutkinnan kohteena olleen rikoksen laatu, hovioikeus tiedotti.

Tuomio ei ole lainvoimainen.