Vantaalle on tulossa uusia lentomelurajoituksia – Näillä alueilla lentomelu rajoittaa rakentamista eniten

Karttakuva näyttää uudet ja vanhat lentomelukäyrät. Muutokset ovat suhteellisen pieniä. Vantaan kaupunki

Tuomas Massinen

Lentomelu rajoittaa rakentamista Vantaalla tulevaisuudessa aiempaa enemmän. Kaupungin tuoreen yleiskaavaluonnoksen mukaan Vantaan lentomelualueet laajenevat hieman nykyisestä.

– Vanhan ja uuden yleiskaavan lentomeluvyöhykkeissä ei ole kokonaisuutena suuria eroja, mutta joissain kohdissa löytyy selviä eroavaisuuksia: melualueiden muutokset vaikuttavat rakentamiseen eniten Kivistössä ja Voutilan kyläseudulla, kertoo Vantaan kaupunkisuunnittelun suunnittelija Anna-Mari Kangas

Päivitettyjen lentomelukäyrien taustalla on Finavian 2008 tekemä ympäristölupahakemus. Finavia haluaa suurentaa melualueita, koska ennusteen mukaan lentoliikennemäärät tuplaantuvat nykyisestä.

Kivistössä, Vierumäessä, Koivuhaassa, Vantaanlaaksossa ja Martinlaaksossa laajenee 55–60 desibelin lentomelualue. Tällä vyöhykkeellä ei sallita uusia asuinalueita eikä ”uusia herkkiä toimintoja”, kuten kouluja, päiväkoteja ja hoitolaitoksia. Siellä voidaan kuitenkin toteuttaa hieman täydennysrakentamista.

Vanhassa, 2008 voimaan tulleessa Marja-Vantaan osayleiskaavassa Kivistön keskustan asuinalueet rajattiin silloisen 55–60 desibelin lentomelualueen ulkopuolelle. Nyt kuitenkin keskustan melualue levenee Tikkurilantien kohdilta 200 metriä pohjoiseen kehäradan suuntaan.

Kankaan mukaan kaupunki tahtoo silti yleiskaavassa varmistaa, että loputkin Kivistön keskustan rakennussuunnitelmista saatetaan loppuun. Siksi lentomelun laajenemisalueelle tulee lisämääräyksiä, jotka takaavat riittävät meluntorjuntatoimet rakennuksissa ja ulko-oleskelupaikoissa. Esimerkiksi kerrostaloasuntojen parvekkeet tulee lasittaa ja ulkoalueita kattaa.

– Kivistön keskustan taloissa on jo aiemmin vaadittu tiukempaa ääneneristävyyttä kuin muilla 50–55 desibelin alueilla, koska lentomelun on ennakoitu voimistuvan tulevaisuudessa, Kangas huomauttaa.

Uuden melualueen takia osaan Kivistön keskustaa ei saa myöskään rakentaa pientaloja.

– Niissä pihat ovat tärkeä osa asumista ja niitä on vaikea suojata lentomelulta, Kangas perustelee.

Voutilassa, osassa Koivuhakaa ja Vantaanlaakson pohjoisosassa taas laajentuu suurempi, yli 60 desibelin lentomelualue. Käytännössä meluvyöhyke kattaa koko Voutilan kylän. Yli 60 desibelin vyöhykkeelle ei saa rakentaa uusia asuintaloja tai "herkkiä toimintoja" eikä täydennysrakentamistakaan sallita.

– Alueille on voinut aiemmin tehdä täydennysrakentamista, mutta nyt vain korjausrakentaminen ja tuhoutuneen talon korvaaminen on sallittua.

Lievempi 50–55 desibelin alue laajenee Länsi-Vantaalla. Sinne voidaan sijoittaa uusia asuinalueita ja ”herkkiä toimintoja”. Kangas kertoo, etteivät uudet meluvyöhykkeet kaada merkittäviä rakentamissuunnitelmia Vantaalla.

– Sen sijaan Tuusulassa Rykmentinpuiston osayleiskaavassa osa rakentamisalueista piti kumota. Vantaalla ei aiota rakentaa uusia isoja asuinalueita, vaan tarkoitus on tiivistää nykyisiä keskuksia.

Vantaalle tulee myös lentokoneiden laskeutumisvyöhyke, joka kattaa kiitoteiden suuntaisen alueen Länsi-Vantaalla. Kiitoteiden jatkeilla laskeutuvien koneiden melu on paikoin kovaa melualueiden ulkopuolellakin. Vyöhykkeen äärelle rakennettaville asuintaloille asetetaan jatkossa ääneneristysvaatimuksia.

Linjassa maakuntakaavan kanssa

Vantaan yleiskaavatoimikunta hyväksyi uudet lentomelualueet yleiskaavaluonnoksen pohjaksi 1. lokakuuta. Syyskuussa asia jäi yksimielisesti pöydälle, koska sitä ei ehditty käsitellä.

Kaupungin tavoitteena on, että luonnos hyväksytään joulukuussa ja asetetaan alkuvuodesta 2019 asukkaiden nähtäville ja kommentoitavaksi. Luonnosta voidaan vielä muokata palautteen pohjalta. Tavoitteen mukaan uusi yleiskaava valmistuu vuonna 2020. Voimaantulovuosi riippuu mahdollisista valituksista.

Yleiskaava on lentomelualueiden osalta linjassa tällä viikolla nähtäville tulleen Uudenmaan maakuntakaavaluonnoksen kanssa.

Lentomeluvyöhykkeet on esitetty Vantaan yleiskaavoissa vuodesta 1983. Vaikka lentoliikenne on kasvanut, melualueet ovat pienentyneet etenkin lentokonekaluston kehittymisen ansiosta.

Vantaa varmistaa nyt uudella yleiskaavallaan, että lentokentän kasvu toteutuu ja lentämisen ympäristöhäiriöitä pystytään hallitsemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 6. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 7. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 11. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 12. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 13. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 14. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 15. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.