Sijoittajilta haetaan apua Vantaan kodittomille – kyseessä on "kolmikantayhteistyö"

RAHA Kaupunki tarjoaa kumppanuutta asuntosijoittajille.

Yksityisiltä markkinoilta on vaikea saada vuokra-asuntoa, jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä. Asunnon saamista voi vaikeuttaa myös varjo aiemmista elämänhallinnan ongelmista, vaikka vaikeudet olisi jo selätetty. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

Jos elämänhallinta syystä tai toisesta pettää eikä asuminen omassa kodissa suju ongelmitta, apuun tulevat Vantaalla asumiseen liittyvät sosiaaliohjauksen palvelut ja tuettu asuminen.

Arkea opetellaan aluksi väliaikaisessa kodissa, mutta jossain vaiheessa eteen tulee tilanne, jolloin henkilöllä on jo riittävät valmiudet itsenäiseen asumiseen. Aiempien elämänhallinnallisten vaikeuksien varjo voi kuitenkin estää asunnon saamisen yksityisiltä vuokramarkkinoilta.

Vuokra-asuntoa ei kovin helposti saa myöskään kaupungin kautta. Vantaan kaupungin tytäryhtiön VAV:n rekisterissä on tällä hetkellä lähes 6 000 asuntohakemusta.

Sosiaalitoimi tulee apuun mahdollisissa ongelmatilanteissa."

Vantaan kaupunki etsii nyt asuntosijoittajilta apua pysyvän kodin löytämiseksi niille asumispalveluiden pitkäaikaisille asiakkaille, joilla arki ja itsenäinen asuminen jo sujuvat.

– Kyseessä on kumppanuusmalli, jossa asuminen on ”kolmikantayhteistyötä”. Asuntosijoittaja vuokraa asunnon, vuokralainen pitää huolta vuokran maksamisesta ja asunnosta ja asumispalveluiden sosiaaliohjaaja on mukana katsomassa, että asuminen vuokranmaksuineen sujuu ongelmitta, kertoo tuetun asumisen ja työtoiminnan esimies Arja Wallenius

Vuokranmaksua kaupunki ei takaa, mutta vuokranmaksuissa ohjataan ja tuetaan. Kaupunki auttaa vuokralaista muun muassa siinä, että asumiseen ja toimentuloon liittyvä tuet tulevat haetuksi määräaikoihin mennessä. Sosiaalitoimi tulee apuun myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.

– Vuokralaiselle tehdään ensin puolen vuoden määräaikainen sopimus. Sopimusta jatketaan, jos vuokravelkaa ei ole kertynyt ja muut asiat ovat menneet sovitusti.

Walleniuksenpuheessa toistuu sana yhteistyö. Vuokralaista tai vuokranantajaa ei jätetä yksin. Vuokralaisen omatyöntekijä on vahvasti mukana kuvioissa.

– Hyvällä yhteistyöllä kaupunki varmistaa, että vuokrasuhteesta tulee kaikkien kannalta mahdollisimman onnistunut ja asumisesta pysyväisluonteista.

Mikäli vuokralainen ei saa vakuutusta, kaupunki suosittelee vuokranantajaa vakuuttamaan huoneiston. Vakuutuksesta koituvat kulut vuokranantaja voi lisätä vuokraan.

Kumppanuustoiminta ei ole kokonaan uusi juttu. Vastaavaa yhteistyötä on ollut Y-säätiön kanssa jo vuodesta 2009 lähtien.

– Sitä kautta kodin on saanut lähes 200 asunnotonta vantaalaista, kertoo Wallenius.

Kumppanuusasuntotoiminta

Yksityinen vuokranantaja vuokraa asunnon kaupungin asumispalveluiden asiakkaalle.

Kumppanuus edellyttää yhteistyötä vuokranantajan, vuokralaisen ja tämän omatyöntekijän kesken. Omatyöntekijä on asumispalveluiden sosiaaliohjaaja.

Omatyöntekijä tukee vuokralaista asumisessa vuoden ajan vuokrasopimuksen solmimisesta lähtien.

Sosiaalitoimi tarjoaa tukea mahdollisissa vuokranmaksun poikkeamistilanteissa ja mahdollisten asumiseen liittyvien vaikeuksien selvittelyssä.

Mikäli asuminen ei kaikesta huolimatta suju, sosiaalitoimi ohjaa vuokralaisen muiden asumisen tuen palvelujen piiriin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Masennus teki Laurasta kodittoman – "En välittänyt, vaikka elämä menisi alta"
    13.10.2018 7:00

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut