Viettääkö lapsesi syyslomaa yksin kotona? – Älä tee näitä virheitä

Jos lapsi viettää syyslomaa yksin kotona, hänen kanssaan on syytä käydä arkipäivän pelisäännöt lävitse. –  Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Tällä viikolla useilla paikkakunnilla vietetään koulujen syyslomia, mutta monessa perheessä lomaa pystyvät viettämään vain lapset perheen aikuisten ollessa töissä.

Monet vanhemmat ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta heidän ollessaan yksin kotona. Turvayhtiö Verisuren tutkimuksen mukaan huolta aiheuttavat etenkin onnettomuuden ja tulipalon pelko.

– Moni vanhemmista epäilee, osaisiko hänen kouluikäinen lapsensa toimia oikein esimerkiksi tulipalon syttyessä, sanoo Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo

Vanhemmat saattavat karttaa keskustelua hätätilanteista lapsensa kanssa, koska pelkäävät sen aiheuttavan lapselle turhaa huolta. On kuitenkin tärkeää, että lapsen kanssa käydään läpi niin yhteiset pelisäännöt lapsen ollessa yksin kotona kuin ohjeet hätätilanteiden varalta.

Vanhemman on helppo tuudittautuaajatukseen, että hätätilanteessa lapsi voi aina soittaa puhelimellaan apua joko vanhemmiltaan tai suoraan hätänumerosta. Lapsille on hyvä neuvoa, missä tilanteissa ja miten hätänumeroon soitetaan.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että todellisessa hädässä monet ihmiset menevät niin sanotusti lukkoon, eivätkä osaakaan toimia. Tämä riski on suuri erityisesti lasten kohdalla.

– Lapsen ei tulisi koskaan olla vain puhelimensa varassa, vaan aina tulisi olla muitakin keinoja saada apua hätätilanteessa. Vähintään kannattaa sopia naapurin kanssa, että lapsi voi mennä sinne pyytämään apua, jos tulee hätä, Heinimo muistuttaa.

Yhä useampi hankkii nykyään kotiinsa hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn hälytysjärjestelmän, jonka avulla voi saada apua vain nappia painamalla. Moderneimmissa järjestelmissä hälytyskeskuspäivystäjä voi hätätilanteessa ottaa myös suoran kuulo- ja puheyhteyden kotiin ja neuvoa hädässä olevaa lasta.

Lapsi osaa hätätilanteessa toimia oikein sitä todennäköisemmin, mitä useammin hän on tilanteita harjoitellut. Lasten kanssa voi leikin varjolla esimerkiksi harjoitella kotoa poistumista tulipalon varalta. Neuvo sulkemaan poistuessa ovet perässä, jotta palon leviäminen hidastuisi.

– Vanhemman koululaisen tai teini-ikäisen kanssa voi käydä läpi alkusammutusta. Alkuvaiheessa olevaa paloa voi yrittää sammuttaa itse, mutta kuitenkin niin, että oma turvallisuus ei vaarannu, Heinimo ohjeistaa.

Lapsen kanssa on hyvä käydä melko tarkastikin läpi, mitkä tavarat ja laitteet ovat sallittuja käyttää yksin ollessa. Esimerkiksi ruuan lämmittäminen mikrossa onnistuu alakoululaiselta, mutta hellan käyttö voi olla parempi jättää vanhemmille.

Lasten kanssa on myös syytä keskustella sähkölaitteiden oikeasta käytöstä: kerro esimerkiksi, että vettä tai muita juomia ei saa pitää sähkölaitteen vieressä, jotta nestettä ei päädy laitteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.