Puu näkyy pian Kivistön rakentamisessa – Arkkitehti: "Haluamme suunnitella terveellisiä taloja"

UUTTA Puu-Kivistön ensimmäiset kerrostalot rakennetaan moduuleista, jotka tehdään Hakkilassa.

Puu-Kivistön alkaa syntyä muun muassa Janne Leinon ja Edgars Racinsin suunnitelmien pohjalta. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Kaksi pitkää miestä harppoo Ruusukvartsinkatua Kivistön keskustassa. Sitten arkkitehdit Janne Leino ja Edgars Racins kääntyvät Timanttikujalle. He ovat käyneet kadunvarren tontilla aiemminkin, mutta lähivuosina se tulee kaksikolle entistä tutummaksi.

Tontilta alkaa Puu-Kivistön alueen rakentaminen ja sen ensimmäisen korttelin vetovastuu on kaksikolla. Leinon ja Racinsin Tieno Arkkitehdit Oy yhteiskumppaneineen voitti hiljattain Vantaan kaupungin järjestämän suunnittelu- ja tontinvarauskilpailun Bosco-nimisellä ehdotuksellaan

Leino ja Racins puhkuvat intoa voitosta ja puurakentamisesta. Vantaalla tehdään nyt suomalaisittain jotain suurta, sillä puusta rakennetaan kerrostaloja yhteensä noin 1 300 asukkaalle yli viiden hehtaarin alueelle. Leinon ja Racinsin suunnittelemaan kortteliin tulee asuntoja noin 115.

"Bosco-korttelin" kerrostalot koostuvat noin 25 neliön puumoduleista. Ne rakennetaan Metsä-Woodin valmistamasta materiaalista Sisco Oyj:n sisähallissa Hakkilassa. Puu-Kivistö on yksi yhtiön ensimmäisistä puukerrostalohankkeista.

Arkkitehtien kiinnostus puuhun ja muihinkin ekologisiin rakennusmateriaaleihin juontuu siitä, että ne ovat tulevaisuuden materiaaleja.

– Haluamme suunnitella terveellisiä taloja, Racins kiteyttää.

Puu hengittää ja se on kevyt sekä uusiutuva materiaali. Myös puutalon akustiikka on hyvä.

– Työmaatkin ovat hiljaisempia, Racins jatkaa.

Esimerkiksi poraamisen ääni on hiljaisempi puurakentamisessa kuin betonirakentamisessa.

Asuinkerrostalojen rakentaminen puusta on nouseva trendi. Sitä kiihdyttää paloturvallisuussäädösten muuttuminen vuodenvaihteessa. Enää esimerkiksi puuseiniä ei tarvitse päällystää kipsilevyillä, vaan puumateriaalin ominaisuudet pääsevät esille. Paloturvallisuus varmistetaan sprinklereillä.

– Mutta puurakentaminen on vielä lapsenkengissä Suomessa. Muihin Pohjoismaihin verrattuna meillä ei ole niin paljon osaamista, Leino arvioi.

Siitä kertoo muun muassa se, että Puu-Kivistön suunnittelu- ja tontinvarauskilpailuun tuli yhteensä vain seitsemän ehdotusta, vaikka Kivistön keskusta on erittäin houkutteleva rakentamiskohde.

Toisaalta rakennusmateriaalin tuotantokaan ei vielä vastaa kysynnän tarpeisiin, Leino lisää.

Puu-Kivistön kaavoittaminen on nyt alkamassa ja alueen suunnittelijat ryhtyvät hiomaan yksityiskohtia, kun konsepti on olemassa.

Leinolla suunnittelutyöhön liittyy vielä ripaus henkilökohtaisuuttakin, sillä hän on kasvanut Vantaalla ja käynyt koulunsa Kaivokselassa sekä Myyrmäessä. Nykyinen espoolainen suunnittelee nyt entisen kotikaupunkinsa huippukohdetta.

Puu-Kivistö

Ruusukvartsinkadun itäpuolelle rakennettavan puukaupunginosan suunnittelu- ja tontinvarauskilpailun voitto kahdesta ensimmäisestä korttelista meni Bosco- ja Kolmen kerroksen väkeä -ehdotuksille.

Boscon takana ovat Tieno Arkkitehdit Oy, Arkkitehtipalvelu Oy, Sisco Oyj, Sisco Asunnot Oy ja Nomaji maisema-arkkitehdit Oy sekä taiteilija Osmo Rauhala.

Kolmen kerroksen väkeä -ehdotuksen tekivät Rakennusliike Reponen Oy, Taaleri Vuokrakoti Ky, OOPEAA Office for peripheral architecture, Lunden Architecture Company ja VSU maisema-arkkitehdit Oy.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tältä näyttää tulevaisuuden Puu-Kivistö – kuvat 4.9.2018 11:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut